Știam de ceva vreme de Parcul Natural Comana, însă totdeauna alegeam altă variantă de a petrece un sfârșit de săptămână. Așa că într-o sâmbătă de dimineață am pornit spre Giurgiu…
Situat la 39 de km de București pe o arie de 25.000 de ha, este alegerea perfectă pentru a petrece timp de calitate în familie. Opțiunile de distracție sunt multiple: tiroliană; plimbări cu vaporașul sau trenulețul; plimbări cu barca prin Delta Neajlovului; parc pentru copii mici; plimbări cu bicicleta sau drumeții prin pădure; ori pur și simplu puteți sta pe pătură la iarbă verde și să vă bucurați de razele soarelui.
Din păcate nu este voie sa faceți picnic în interiorul rezervației, pe de-o parte din cauza gunoaielor care ar putea fi lăsate în urmă de turiști, iar pe de altă parte din considerente financiare (există mai multe terase unde se servesc burgeri cu cartofi prăjiți și băuturi răcoritoare ).
Pentru a intra în parc nu se percepe nicio taxă, însă dacă vreți o drumeție prin pădure trebuie să achitați 5 lei la barieră. Iubitorii de natură trebuie să știe că parcul adăpostește un număr de 1153 specii de plante, 212 specii de păsări, 37 specii de mamifere, 30 de specii de pești, 10 specii de reptile, 141 specii de nevertebrate și 8 specii amfibieni.
Mare atenție pentru a nu rupe plante, unele sunt protejate iar amenzile sunt destul de mari.
Mai multe podețe străbat Delta și poartă nume sugestive… spre exemplu Podul Dragostei Fără Sfârșit… sau Podul Sărutului. Iubitorii de cai pot vedea specimene de lipițani sau pot face chiar echitație în zona de food a parcului unde este amenajat grajdul și țarcul.
Nu trebuie sa părăsiți localitatea Comana până nu vizitați Moara de Hârtie, un fel de muzeu condus de un ONG ce poartă același nume. Numele nu are legătură directă cu o moară clasică. Nu vă așteptați să găsiți o moară olandeză din hârtie!
Întregul complex muzeal este format din case de chirpici, în fiecare fiind prezentat câte un meșteșug uitat: creare de hârtie, țesătorie, fierărie, etc. Prima clădire în care veți intra este de fapt un mini muzeu constituit din 2 camere, aflat în continuă expansiune. Veți putea vedea prese de hârtie, ghilotine sau chiar tiparnițe vechi cu litere de plumb, felicitări tipărite acolo, agende și alte obiecte. Multe din obiectele de acolo au fost salvate de la topire. Instrumente vechi, nefolositoare tipografiilor moderne din era digitală au găsit un adăpost permanent la Moara de Hârtie.
Un ghid vă va destăinui tainele creării și printării de hârtie.
Cu puțin noroc puteți găsi atelierele deschise unde, sub îndrumare, vă puteți crea propriile coli de hârtie cu flori și frunze, vă puteți tipări un mesaj, sau veți putea țese scoarțe de pus pe perete!
(un articol de AnaMaria Kovalciuc)