Premiile CNDB reacționează la absența unui statut al artistului independent. Centrul Național al Dansului București premiază 17 artiști care activează în regim freelance dar și 3 copii!

Premiile CNDB reacționează la absența unui statut al artistului independent

Comunicat de presă

București, Joi, 3 decembrie 2020

Premiile CNDB reacționează la absența unui statut al artistului independent. Centrul Național al Dansului București premiază 17 artiști care activează în regim freelance dar și 3 copii!

Cea de-a șaptea ediție a Premiilor CNDB constituie un demers pentru recunoașterea eforturilor exercitate de membri ai comunității dansului de a-și continua activitatea în regim independent (freelance), într-un context neprielnic, subfinanțat și lipsit de oportunități.

Premiile CNDB au rolul de a evidenția contribuția deosebită adusă la construcția dansului contemporan. De-a lungul anilor, au fost premiați coregrafi, dansatori, teoreticieni, jurnaliști, oameni care au contribuit la dezvoltarea culturii coregrafice în România. Ediția din 2020 a evenimentului, va avea loc luni, 14 decembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Centrului Național al Dansului București. 

Un apel pentru securitatea socială a artiștilor independenți

Centrul Național al Dansului București este singura instituție publică de spectacole aflată în subordinea Ministerului Culturii care nu are în structura sa personal artistic angajat și care, prin urmare, își desfășoară activitatea preponderent în colaborare cu artiști – persoane fizice care activează în regim freelance

În absența unui statut al artistului independent sau al altor reglementări care să asimileze activitatea acestora drept muncă, poziția și rolul lor în societate rămân nerecunoscute și, din păcate, atrag după sine absența veniturilor și a securității sociale.

„Acest premiu este și o reacție la situația fără precedent în care ne aflăm, în care natura și-așa precară a muncii artiștilor, dublată de efectele rezultate ca urmare a pandemiei, pare să conducă la vulnerabilizarea accentuată a artiștilor independenți.”

– Mihai Mihalcea (Director Programe și Proiecte CNDB)

Centrul Național al Dansului București premiază, așadar, artiști valoroși care și-au asumat riscurile inerente ale continuării activității în acest context și care au dat dovadă de talent, multă pasiune și dedicație. Fără eforturile acestora, viața coregrafică ar fi fost mult mai săracă, iar vulnerabilizarea lor duce la dispariția mai multor proiecte, structuri și inițiative pe care aceștia le generează. 

Premii pentru elevi din Școala Performativă pentru copii

Pentru această ediție a premiilor, Consiliul Artistic al CNDB a decis să premieze și elevi din Școala Performativă pentru copii. O inițiativă orientată către viitor, decizia marchează seriozitatea, plăcerea și perseverența cu care copiii învață, explorează și dansează în cadrul acestui program de formare în dans contemporan, lansat de CNDB în 2017.

Moment de absolvire pentru studenții Academiei de Dans și Performance 

Evenimentul din acest an va marca și momentul de absolvire al celor 16 studenți din prima generație a Academiei de Dans și Performance, lansată de CNDB în 2019. Următoarea ediție a acestui program de educație și formare, destinat tinerilor dansatori și performeri din România, va avea loc în anul academic 2022-2023.

Corp. la Premiile CNDB 

CNDB a lansat invitația către platforma Corp. dedicată promovării femeilor pe scena muzicii electronice din România. Activitatea Corp. îmbină petrecerile cu educația politică pentru egalitate și respectarea drepturilor omului. Admina, Chlorys și von Bülove sunt DJii pe care următorii evenimentului online îi vor putea asculta în închiderea evenimentului. 

Chiar dacă în format online, evenimentul rămâne un nod comunitar și șansa unui ultim dans înainte de 2021!

1 thought on “Premiile CNDB reacționează la absența unui statut al artistului independent. Centrul Național al Dansului București premiază 17 artiști care activează în regim freelance dar și 3 copii!”

  1. Pingback: Spectacole, ateliere și muzică live în această vară la CNDB! • feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)