B:MAD 2.0 #francophonie – Lansarea traseu Art Deco

B:MAD 2.0 #francophonie - Lansarea primului traseu Art Deco din București, cu audioghid în limba franceză

B:MAD 2.0 #francophonie – Lansarea primului traseu Art Deco din București, cu audioghid în limba franceză

B:MAD – București: Modernism Art Deco își continuă – alături de partenerii francofoni de această dată – Organizația Internațională a Francofoniei – BRECO și Delegația generală Valonia-Bruxelles la București, misiunea de a celebra și de a promova patrimoniul modernist Art Deco din București, prin etapa B:MAD 2.0 #francophonie – un proiect al Asociației Igloo Habitat și Arhitectură, co-finanțat în 2019 de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). B:MAD 2.0 conectează, explorează și surprinde realitatea orașului dintr-o perspectivă modernist Art Deco, printr-o printr-o campanie integrată, trasee ghidate, conținut multimedia și printr-o aplicație interactivă pentru mobil.

B:MAD 2.0 #francophonie înseamnă pe de o parte adaptarea în franceză a traseului cu audioghid București: Art Deco și Bulevardele Centrale lansat în română și engleză anul trecut și disponibil gratuit pe platforma izi.travel, iar de pe de altă parte reprezintă asumarea misiunii fondatorilor acestui proiect de a dezvălui publicului larg o nouă dimensiune de explorare a valorii surprinzătoare a patrimoniului deco-modernist din Capitală, chiar și în condițiile excepționale pe care le trăim: Joie de vivre dans la ville avec l’architecture Art déco!


Traseul București: Art Deco și Bulevardele Centrale urmărește configurarea unui cadru urban nou pentru o societate modernă a anilor 1920-1940. Cele 13 clădiri selectate sunt o parte din cele mai importante exemple ale arhitecturii Art Deco din București, ce contribuie la imaginea modernă a bulevardelor Magheru, Bălcescu și Carol I cât și a zonelor istorice adiacente acestora.


„Acest prim traseu turistic Art Deco al Bucureștiului ne oferă o perspectivă. Pe de o parte este dimensiunea istorică, pe care o regăsim și în cadrele surprinse de Willy Pragher – cea a unei generații de arhitecți care au modelat imaginea arhitectural-urbană a Bucureștiului în perioada interbelică, și care ne transmit acel savoire-faire a là française în materie de urbanism și cultură arhitecturală atât în integrarea dezvoltărilor rezidențiale, cât și în statura edificiilor publice, limbajului arhitectural și multiplelor surse de inspirație, metafore ale progresului și simbolisticii specifice Modernismului Art Deco. Cealaltă dimensiune este una contemporană, a potențialului de valorificare a acestui patrimoniu de scară mondială și de transpunere într-o lumină nouă a percepției noastre asupra unui București ca depozitar al unor valori inestimabile în materie de fond construit”, spunea la lansarea acestui audioguide Dragoș Dogaru, inițiatorul și directorul creativ al proiectului B:MAD.

„În cadrul activităților ocazionate de celebrarea aniversării a cincizeci de ani de Francofonie instituțională, am fost în mod deosebit onorați în a ne implica în sprijinirea unui impresionante inițiative realizată de Igloo, care aduce un omagiu unei dimensiuni necunoscute a capitalei românești. Audioghidul ce prezintă cele mai emblematice edificii Art Deco ale bulevardelor centrale ale Bucureștiului va reprezenta, fără îndoială, un instrument major de promovare a turismului pentru municipiul București și unul pentru valorizarea tradiției francofone și europene de care Bucureștiul nu s-a despărțit niciodată, nici măcar în perioadele cele mai tragice ale istoriei sale recente. Acest proiect colaborativ propune o abordare atât academică cât și educațională și se înscrie într-o perspectivă a interconectivității: digitalizarea, vector de dezvoltare și totodată de solidaritate în spațiul francofon.” un testimonial din partea promotorilor francofoni ai acestui proiect.

Adaptarea în franceză a acestui audioghid care va avea lansarea pe 21.11.2020, în anticiparea Zilei Internaționale a Profesorului de Franceză, este prilejuită de celebrarea a 50 de ani de la lansarea Francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey și este realizată și diseminată cu sprijinul financiar și logistic al Organizației Internaționale a Francofoniei – BRECO și al Delegației generale Valonia-Bruxelles la București.

Izi.travel » Bucarest : Art déco et les Boulevards Centraux

Proiectul colaborativ B:MAD 2.0 #francophonie va fi lansat în mod oficial în cadrul unei emisiuni în direct cu participarea extraordinară a reprezentanților Organizației Internaționale a Francofoniei – BRECO și respectiv ai Delegației generale Valonia-Bruxelles la București și a invitaților oficiali:

3X DÉCO LIVE @ Modul Cărturești | 24.11.2020 | 17:00 | Eveniment exclusiv ONLINE 

Notă: Conform reglementărilor în vigoare la această dată, evenimentul se va desfășura fără public la locație și va fi transmis LIVE pe facebook.com/artdecobucharest și facebook.com/igloomedia

Pentru mai multe informații legate de eveniment vă rugăm accesați: https://fb.me/e/5yVXLZlL3

Despre B:MAD

Proiectul cultural B:MAD are la bază obiectivul de a-i apropia pe locuitori de propriul oraș, iar pe vizitatori de atmosfera locului pe care îl descoperă prin conștientizarea la nivel național și internațional a valorii patrimoniului deco-modernist din Capitală. În prezent, acesta este periclitat de lipsa de recunoaștere din partea publicului și a autorităților locale, de interese imobiliare și intervenții necontrolate. Pe termen lung, B:MAD își propune să redefinească percepția identității culturale a Bucureștiului ca oraș depozitar al unui remarcabil patrimoniu arhitectural european, reprezentat prin multitudinea de manifestări și expresii stilistice ale deco-modernismului, contribuind astfel la înscrierea capitalei României în rândul marilor metropole turistice ale lumii.

B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale este un proiect cultural igloo & platforma București: Modernism Art Deco, co-finanțat în 2019 de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri financiari și logistici: Organizația Internațională a Francofoniei – BRECO, Delegația generală Valonia-Bruxelles la București.

Parteneri instituționali: Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România Filiala București, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Națională de Arte, Muzeul Național al Țăranului Român.

Parteneri media: RFI România, Agerpres, Modernism.ro, The Institute, Designist, Feeder.ro, Arhitext, Revista Zeppelin, Vânătoarea de comori arhitecturale, De-a arhitectura, carturesti.ro, spatiulconstruit.ro, Dizainăr.

Echipa de proiect: Manager de proiect: Adrian Ciocăzanu; Director creativ, coordonator proiect: Dragoș Dogaru; Text și documentare: Diana Mihnea, Adaptare text în limba franceză: Lola Aubertin, Consultant științific: Mihaela Criticos; Consultant de proiect: Françoise Pamfil; Secretar de redacție: Andreea Amzoiu, Parteneriate media: Eliza Vlădescu, Ilustrație: Doriana Mărășoiu; Fotografii: Arthur Țințu, Vlad Pătru, Dragoș Dogaru, Voce : David Royaux – Delegat general al Valonia-Bruxelles la București, Lola Aubertin – Doctorand, stagiar la BRECO, Studio de înregistrare: Square Sound Studio

Despre platforma și proiectul cultural București: Modernism Art Deco – B:MAD, un instrument de cunoaștere și re-descoperire a Bucureștiului, mai precis a uneia dintre cele mai frumoase și mai puțin explorate fațete ale sale, Modernismul Art Deco, puteți citi mai multe pe platforma proiectului: https://artdecobucharest.ro/despre-proiect/

Pentru mai multe informații urmăriți:

Platforma proiectului

Facebook

Instagram

Izi.TRAVEL B:MAD

Youtube

1 thought on “B:MAD 2.0 #francophonie – Lansarea traseu Art Deco”

  1. Pingback: B:MAD & igloo relansează concursul de fotografie „IheartDeco” • feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)