LIST: 8 artiști care experimentează arta post graffiti în peisajul urban

  • by
LIST: 8 artiști care experimentează arta post graffiti în peisajul urban

Iată o listă cu 8 artiști care experimentează artă stradală, derivată din graffiti, în cele mai neașteptate direcții.

De la stickere, stencil-uri, postere, picturi murale și instalații, artiștii contemporani au adus arta în spațiul public în diverse forme și culori. La mai bine de de 40 de ani de la apariția și documentarea curentului graffiti, este din ce în ce mai dificil pentru artiști să intervină în peisajul urban într-un mod inedit și neașteptat, cu care să surprindă privirea și atenția trectorilor.

În acest articol poți să găsești câțiva dintre artiștii care și-au propus să stârnească intens imaginația celor care vor fi expuși/e lucrărilor, legătura lor cu spațiul urban sau comentarii pline de umor la adresa societății. Astfel, străzile, clădirile abandonate, calcane și alte elemente urbane neglijate sunt reintegrate în viața orașului și redate temporar privitorilor.

© Cristina Popa / feeder.ro

Ben Wilson – Chewing Gum Man

Ben Wilson, cunoscut ca Chewing Gum Man, este un artist britanic care pictează miniaturi inedite pe gumele de mestcat lipite pe străzile și podurile Londrei.

Ne considerăm super norocoși că am avut rara ocazie să-l vedem pe Ben Wilson la lucru. De altfel, așa am intrat în contact pentru prima dată cu lucrările sale – într-o zi de ianuarie gri și rece, mergând pe podul Millennium către Tate, am observat o persoană, în uniformă de lucru, stând pe jos, concentrat asupra unui mic detaliu. Apoi am sesizat și multitudinea de culori de pe uniforma sa, o imagine care sugera mai mult un artist la lucru. Am surprins cadrele de mai sus cu Chewing Gum Man chiar în momentul în care găsise o gumă întinsă în striațiile podului, căreia urma să îi aplice diferite tratamente și straturi de lac înainte să o picteze. Pe același pod am descoperit o serie amplă de lucrări, odată ce știam ce să căutăm.

Ben a ales gumele utilizate ca suport pentru miniaturile sale reacționând la sumele alocate anual din bugetul local al Londrei pentru eliminarea acestor deșeuri lipicioase. Printr-un proces etapizat de curățare, pregătire, creare a poveștii ilustrate împreună cu trecători/are, pictarea acesteia și finisarea atentă, Ben Wilson integrează într-un mod amuzant și personal aceste micro-deșeuri.

La începutul anului, Ben Wilson aka Chewing Gum Man a publicat prima lui carte împreună cu Village Raw.

https://www.instagram.com/benwilsonchewinggumman

© Biancoshock

Biancoshock

Biancoshock este un artist italian care lucrează și expune în spațiul public. Lucrările și abordarea lui Biancoshock au un background înrădăcinat în graffiti, domeniu pe care l-a experimentat timp de 10 ani. Deși la prima vedere pot avea un caracter amuzant, intervențiile sale artistice în spațiul public sunt la limita dintre artă și artivism, adesea ilustrând voci ale minorităților și ale grupurilor defavorizate. De exemplu, lucrarea realizată în București (2017) în cadrul proiectului Giant of Pantelimon, prin interacțiunea directă cu participanții/ele, care erau invitați/e să arunce cu bile colorate în gălețile cu apă, dispuse sub forma textului “NU POT”, interoghează într-un mod simplu conceptul imposibilității. Întregul research și demers poate fi parcurs aici.

http://www.biancoshock.com
https://www.instagram.com/biancoshock/

© Clemens Behr, Petre Fall / feeder.ro

Clemens Behr

Clemens Behr este un pictor și sculptor German, care locuiește și lucrează în Berlin. Compune instalații artistice, pe care le expune în spațiul public, împrumutând elemente din mediul înconjurător. În 2018, a vizitat orașele București și Iași, ocazie cu care a amplasat câte o instalație temporară.

http://clemensbehr.com
https://www.instagram.com/clemensbehr

© Marguerite Stern, Camille Nivollet

Marguerite Stern

Activista și artista Marguerite Stern și-a început cariera pe străzile Parisului, ca reacție împotriva numărului de femei care mor ucise de partenerii lor. Campania de mesaje împotriva feminicidului (wikipedia, en) pe care Marguerite le lipește în spațiul public, unde sunt vizibile, atrage atenția asupra inegalității între genuri.

Recent Marguerite Stern a lansat cartea HÉROÏNES DE LA RUE, publicată de editura franceză Michel Lafon Publishing.

https://www.instagram.com/marguerite_stern

© Wermke & Leinkauf

Matthias Wermke and Mischa Leinkauf

Lucrările realizate de Matthias Wermke și Mischa Leinkauf sunt greu de încadrat într-un stil sau curent, însă poți observa că au împrumutat elemente din graffiti și street art, pe care le duc în extreme și pe care le îmbină cu concepte din arta contemporană. Lucrările lor au acel caracter de libertate, exprimat prin redobândirea spațiului public și a arhitecturii, chestionând autoritatea și regulamente impuse de aceasta. După ce au marcat o serie de clădiri cu steaguri realizate din veste reflectorizante, amplasate în locuri imposibil de ajuns, în 2015 au amplasat un steag alb, simbol al păcii, în locul emblematicului steag de pe Brooklyn Bridge, New York. În selecția de lucrări de mai sus, poți vedea o instalație pe care au construit-o pe un dig în Istambul, în care au locuit pentru 3 zile, leagănul pe care l-au atârnat de unele dintre cele mai înalte clădiri din Berlin sau în locuri total inaccesibile. Poți descoperi mai multe astfel de instalații și intervenții pe site-ul lor:

http://www.wermke-leinkauf.com

© TokTok

TokTok

TokTok este un artist italian care locuiește și lucrează în Padova și Veneția. Toktok se joacă cu spațiul urban din 2014, în care introduce mici intervenții și instalații artistice care întrerup monotonia și pentru a oferi trecătorilor/arelor o experiență diferită. Simplitatea, contextualizarea, ironia și improvizația sunt principalele trăsături ale producției sale, realizate prin intervenții urbane și instalații specifice locului, ușor de înțeles.

http://www.toktokurbanart.com
https://www.instagram.com/__toktok__

© Vladyart

Vladyart

Vlady (alias Vladyart) este un artist multidisciplinar cunoscut pentru lucrările sale minimaliste, spontane și sociopolitice, pe care le expune în spațiile publice din diferite orașe. Lucrările lui Vladyart tratează cu umor problemele legate de mediu și adesea aduc critici societății contemporane. Abordarea lui Valdy are în vedere utilizarea unor materiale și tehnici de lucru care pot fi înlăturate rapid, astfel încât să nu poată fi sancționat pentru intervențiile sale.

http://www.vladyart.com
https://www.instagram.com/vlady_art

© ARROW PIECES ZASD, Jürgen Große (eds.), urban art info Verlag, Berlin 2009.

ZASD

Thomas Bratzke aka ZASD, este un artist German care și-a dezvoltat cariera artistică având bazele în graffiti. „A descompus scrierea în ingredientele sale încă de la sfârșitul anilor 1990” (urban-nation.com/artist/zasd). Este cunoscut pentru tag-urile 3D din plastic, pe care le-a implementat în orașe precum Berlin, Budapesta, Helsinki, Madrid, la începutul anilor 2000.

Proiectul „Orașul Numelor” („City of Names”), pe care l-a inițiat și realizat cu partenerul său de atunci, AKIM, împreună cu colectivul din Berlin „jazzstylecorner”, a inspirat generațiile ulterioare de graffiti writers.

Intervențiile lui ZASD se concentrează asupra caracterului performativ al scrierii, din care a dezvoltat serii de lucrări precum „Arrow Pieces”, prin care integrează în peisajul urban săgeți înfipte în calcane ale clădirilor.

Din 2019, face parte din „Hybrid Sculptors”, un grup care produce pictură imaterială și, în același timp, spațială.

Poți afla mai multe despre Thomas în cartea Knowing Zasd by his Walk vol I-III – Thomas Bratzke, publicată de Dokument Press.

https://www.instagram.com/zasd_zast

În cartea Un-hidden street art in Romania poți să găsești o selecție de instalații temporare expuse în spațiul public din București.

Articol scris de Cristina Popa și Andrei Racovițan

Acest articol face parte din ediția noiembrie 2020 a revistei online feeder.ro
ISSN 2734 – 5637 | ISSN-L 2734 – 5637

Finanțator

logo ministerul culturii

Revistă / publicație culturală finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii.

Opiniile aparțin autorilor/arelor și nu reprezintă poziția revistei online sau a Ministerului Culturii.

Leave a reply (we review all comments)