3 evenimente culturale: ALIENATION or the desire for intimacy

3 evenimente culturale: ALIENATION or the desire for intimacy

O TEMĂ ACTUALĂ TRANSPUSĂ ÎNTR-UN
PERFORMANCE MULTIMEDIA DE DANS CONTEMPORAN

3 PERFORMERI: Simona Baciu – Cristina Lilienfeld – Smaranda Găbudeanu

COREGRAFUL Benno Voorham și COMPOZITORUL Andrei Petrache

VĂ INVITĂ LA

 3 EVENIMENTE CULTURALE sau 3 forme diferite de reprezentare ale aceleiași teme

  • PERFORMANCE DURAȚIONAL @MARe/Muzeul de Artă Recentă – pe 5.11, orele 16:30-18:30 | live, la muzeu
  • PREMIERA spectacolului + discuție cu echipa artistică și invitații săi @Unteatru – pe 7.11, orele 20:00-22:00 | online, prin live-streaming pe platforma cinematic.unteatru.ro
  • FILMUL realizat @Rezidența BRD Scena9 + documentarul Close Enough” + scurtmetrajul “Connection” – pe 18.11 de la ora 20:00 | lansare online

(fiind un proiect internațional, toate textele și dezbaterea cu echipa artistică vor fi în limba engleză)

“Când am discutat ideea proiectului, acum un an, împreună cu Cristina, Smaranda și Simona, nu ne-am imaginat că circumstanțele vor evolua într-un mod atât de alienant. Că alienarea față de ceilalți va căpăta noi înțelesuri, o nouă realitate și noi forme. Că ne va crește frica față de ceilalți, toți aceia care prezintă un potențial pericol pentru noi. Că riscăm să ne înstrăinăm față de noi înșine.”

– Benno Voorham, concept și coregrafie.

Rezultatul este un performance multi-media, un asamblaj al mai multor scene care gravitează în jurul celor 3 cuvinte cheie: alienare, dorință și intimitate. Este o călătorie în mișcare, poetică, vizuală, în subteranele dorințelor noastre, o călătorie intimă spre ceea ce ne motivează să fim cu noi înșine sau cu ceilalți.

Pornim de la cuvinte. Nu orice cuvinte, ci acelea care, stârnite de actul și practica artistică, răzbat din zone greu accesibile ale sinelui. Erup prin vorbe și prin dans, corpul având capacitatea de a arăta prin mișcare ceea ce este dincolo de cuvinte. Suprapunem imagini filmate și proiectate live, din unghiuri altfel invizibile spectatorului, pentru a susține sau a contrazice mesajul corporal.

Trecerile între cele două stări – alienarea și intimitatea – se fac prin dorință, sau poate, prin lipsa ei. Uneori ele coexistă, alteori se succed, secvențial. Există o ordine subiectivă a autorului, pe care o veți observa în cadrul spectacolului de la Unteatru (pe 7.11). Fiecare însă poate să relaționeze diferit cu bucăți de intimitate, alienare sau dorință, și o poate face pe viu, în performance-ul durațional de la Muzeul de Artă Recentă (pe 5.11) care deconstruiește ordinea inițială. În final va fi filmul (realizat la Rezidența BRD Scena9), care adună esența periplurilor anterioare în doze concentrate de alienare, dorință și intimitate (pe 18.11).

„există un loc. există un loc despre care nu vorbesc de obicei. acest loc îmi e neclar, ca și cum s-ar afla în spatele unei perdele de voal gri. mă întreb, voi cum faceți? vă întreb fiindcă oamenii îmi vorbesc rar despre el… uneori poate să treacă o viață întreagă fără să aducă asta în discuție…. ”

 „dorința este un sac fără fund…”
„te doresc atât de mult încât nici nu vreau să facem sex..”

 „să fii binevenit în gândurile cuiva… să îi observi mișcările sufletului…”

Într-o relație completă – chiar intimă – cu dansul este și muzica. Cele 7 piese totalizând 57 de minute au fost create de tânărul compozitor Andrei Petrache în decurs de o lună.

„Împreună cu Benno, cu care am colaborat și comunicat foarte bine încă din prima zi în care am început lucrul la soundtrack, am reușit, prin foarte dese dialoguri și primiri de feedback urmate de ajustări, să ajungem la o muzică care să sprijine cât mai fidel, ba chiar să inspire acțiunea performance-ului.”

– Andrei Petrache, compozitor

 În continuarea premierei (pe 7.11) vom organiza un eveniment la granița dintre artist talk și conferință, la care îi vom avea ca invitați pe Ovidiu Telegescu, specialist în psihologie-sexologie și Fidelie Kalambayi, sociolog, pentru a dezbate alături de echipa artistică a proiectului ce înseamnă intimitatea în lumea contemporană.

Vom analiza inclusiv cele peste 70 de răspunsuri primite la chestionarele lansate cu o lună în urmă, despre cum înțelege fiecare intimitatea, de la lipsa sau excesul ei în relația cu cei din jur, până la rolul pe care-l joacă rușinea în toată această poveste.

Rămân în continuare deschise întrebările de la care a pornit proiectul:

Cum putem să ne apropiem de ceilalți când noi suntem obișnuiți să-i ținem la distanță?

În ce fel se leagă rușinea de dorință, de intimitate, de trup și de suflet?

Pot depăși starea de alienare pe care o simt în relația mea cu mine însumi și cu celălalt?

Cum trăim intimitatea într-o lume virtuală?

Sunteți curioși ce s-a întâmplat la repetiții? Cum am evoluat de la idee la performance? Atunci puteți urmări (pe 18.11) documentarul „Close Enough” realizat de Cătălin Munteanu.

O altă perspectivă asupra aceleiași teme ne va fi trimisă sub forma unui scurtmetraj „Connection” de partenerii noștri de la Echo Echo Dance Theatre Company din Irlanda de Nord. 

DESPRE

ALIENATION or the desire for intimacy (ALIENARE sau dorința de intimitate) un proiect internațional între artiști din 3 țări: România, Suedia și Irlanda de Nord. Este produs de PETEC în parteneriat cu LAVA-Dansproduktion.

PETEC (Asociația pentru Teatru și Carte) este activă în domeniul artei contemporane din 2013 dezvoltând proiecte culturale și programe bazate pe interdisciplinaritate și dialog.
petec.ro, facebook.com/petecdecultura

Din 1997 LAVA-Dansproduktion a fost implicată în numeroase proiecte de training și performance în Suedia și în mai multe țări est europene.
lavadans.com, facebook.com/lavadansproduktion

Echo Echo Dance Theater Company din Irlanda de Nord ne este alături în proiect, dar de la distanță, deplasare echipei noaste la Derry nemaifiind posibilă, așa cum era programat inițial. Echipa irlandeză va lucra însă în paralel cu noi, urmând să propună o abordare proprie a temei.
echoechodance.com, facebook.com/EchoEchoDanceTheatre

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Konstnärsnämnden / The Swedish Arts Grants Committee.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri Culturali: Echo Echo Dance Theatre Company (Derry, Irlanda de Nord), Unteatru, Muzeul de Artă Recentă, Rezidența BRD Scena9, Centrul Național al Dansului București (CNDB)

Partener media principal: Radio România Cultural

Parteneri media: CorPoetica (Milano, Italia), PerfocraZe International Artist Residency -p IAR (Kumasi, Ghana), Ruban Production ITP (Kiev, Ucraina), MOVE2Collective (Belgrad, Serbia), Munteanu, FEEDER.ro, Zile și Nopți

Contact: Monica Bumbeș – monica.bumbes@petec.ro – 0723330589

Leave a reply (we review all comments)