Descoperă 16 fragmente esențiale din istoria graffiti/street art

Descoperă 16 fragmente esențiale din istoria graffiti / street art / art (1976 - 2020)

Iată o listă cu fragmente video din istoria graffiti-ului care își propune să te ajute să descoperi apariția acestui curent și evoluția lui în timp, care a generat street art-ul.

Cu exemple precum Keith Haring și Jean-Michel Basquiat, o serie de galerii și muzee au atribuit curentului graffiti statutul de artă, încă de la sfârșitul anillor ‘80. Mai mult, stabilirea street art-ului ca fenomen internațional, derivat din graffiti, și apariția festivalurilor dedicate sau conexe în majoritatea orașelor mari, au adus o nouă înțelegere asupra subiectului. Un exemplu clar de artist independent care s-a dezvoltat din subcultura graffiti este Banksy, a cărui carieră a început pe străzile cartierelor din Bristol și acum este expus în cele mai impresionante colecții, alături de artiști consacrați.

Lista conține 16 videouri și documentare care acoperă o perioadă mai mare de 40 de ani, și este posibil să ne fi scăpat anumite pasaje. Așa că așteptăm sugestiile tale în secțiunea de comentarii.

Watching my name go by (1976)

Watching My Name Go By este titlul cărții publicate în anul 1974 de designerul Mervyn Kurlansky împreună cu fotograful Jon Naar. Atât cartea cât și mini documentarul video, publicat în 1976, prezintă primele forme de graffiti și devoltarea scenei din New York, de la începutul anilor ‘70.

Cu: Seen, Cliff, Fly și mulți alții

Stylewars.com / facebook

Style Wars (1983)

Dacă ai în plan să urmărești documentarele din această listă, vei descoperi o mulțime de referințe despre documentarul Style Wars, și vei afla de ce este considerat un material valoros.

Această vignette din epoca de aur a graffiti-ului ridică întrebări, încă din anii ‘80, despre calitatea acestei manifestări artistice, în opoziție cu viziunea autorităților, care cataloghează acest curent drept vandalism (ne)semnificativ.

Cu Case/Kase 2, Skeme, Cap, DondiSeen, Shy 147, Blade, Lee, Kel First, Tracy 168, MIN (NE), QUIK, IZ the WizFab 5 FreddyGoldieGuruDJ Red Alert, breakdancer Crazy Legs din Rock Steady Crew, fotografa Martha Cooper, și mulți alții.

Stylewars.com / facebook

Bridlington Graffiti Comp (1989)

Dacă te-ai întrebat cum arăta scena internațională de graffiti în anul anul 1989, când România era în prag de revoluție, acum ai ocazia să descoperi un video filmat la concursul organizat în orașul britanic Bridlington.

În timp ce pregăteam articolul, am găsit un set de fotografii de la acest eveniment, realizate de jonviola1926.

Cu TDK, Bates, Romance, System, Aerosolics, Slick and Risk, Meo, Lokiss, Mode2, Colt și Jon One.

Keith Haring în Barcelona (1989)

Tot în anul 1989, artistul American Keith Haring este surprins realizând un mural in Plaça Salvador Seguí din Barcelona. Lucrarea vorbește despre SIDA, boala care l-a răpus la doar câteva luni după această intervenție. Deși muralul a fost distrus complet în anul 1992, o echipă formată din conservatori și restauratori de artă l-au refăcut în întregime. Aici poți vedea videoul cu procesul de restaurare.

A doua parte a videoului îl prezintă Keith Haring pictând, în interiorul Ars Studio, un personaj cu capul înflorit, care aduce un omagiu muzicii Acid House.

Produs de Cesar de Melero / Camera video Degustări Condeminas / Editor video Germán Algarra.

OUTSIDE IN: The Story of Art in the Streets (2011)

După o perioadă de ascensiune, scena de graffiti din Europa și SUA a întâmpinat o serie de campanii ale autorităților care au reușit să estompeze temporar o mare parte a acestui fenomen. Din această constrângere, artiștii au fost nevoiți să se readapteze la noile direcții, iar treptat a apărut o nouă formă general acceptată, numită street art.

Expozița OUTSIDE IN: The Story of Art in the Streets organizată de MOCA (Museum of Contemporary Art) în 2011 a reunit o parte dintre cei mai semificativi și activi artiști din zona de graffiti și street art. Până în 2011, mulți grafferi și artiști au organizat diferite expoziții pe această temă, însă recunoașterea venită din partea unui muzeu de artă contemporană a (re)validat la nivel internațional importanța și semnificația acestui curent. Nu știm dacă există o legătură directă, sau este doar una dintre urmările acestei expoziții, însă tot în Los Angeles s-a inaugurat anul trecut Museum of graffiti.

Cu Shepard Fairey, Lee Quiñones, Swoon, Mister Cartoon, Revok, Risk, Retina, Saber, Invader, Fab 5 Freddy, Lee Quiñones, Futura 2000, Margaret Kilgallen și Os Gemeos.

moca.org / instagram / facebook

KIDULT “Visual Dictatorship” (2012)

Kidult este un artist francez care vorbește despre reclamele care invadează orașele, și care ne forțează să privim zilnic zeci/sute de imagini care promovează hiper consumerismul.

În 2012, mai multe firme au derulat campanii care importaseră referințe din scena de graffiti, însă schimbând complet sensul acestei mișcări, care presupune că arta este realizată cu titlu gratuit, pentru cetățenii orașelor. Încercarea marilor branduri de a capitaliza autenticitatea din scena graffiti, fără a fi implicați și fără să fi susținut demersul de-a lungul timpului, a fost combătută de o serie de artiști independenți, dintre care și Kidult, care a realizat și un scurt video.

My work is a battle against commercialism and a way of actively rejecting materialism and society’s hyper-consumption. It is a game of action and reaction, I strongly react to the (re)appropriation of both the graffiti aesthetics but also to the hijacking of graffiti and graffiti artists by luxury brands for profit-making.

KIDULT

kidultone.com / instagram / facebook

Shepard Fairey: Obey This Film (2014)

Shepard Fairey: Obey This Film este un scurtmetraj realizat de Brett Novak pentru Halsey Institute, din Charleston, South Carolina. În cele 11 minute, poți afla pe scurt despre momentele importante din cariera sa artistică, precum realizarea invaziei cu postere, sticker-e, stencil-uri, cât și implicarea în campania Obama Poster, care au re-subliniat importanța artei stradale, cât și impactul acesteia.

obeygiant.com / instagram / facebook

A Brief History of Graffiti (2015)

A Brief History of Graffiti este un documentar care îți propune o înțelegere mai amplă a fenomenului de graffiti, ieșită puțin din definiția uzuală a acestui subiect, dar pe alocuri interesant. În esență, poți găsi elemente comune între desenele realizate în peșteri în urmă cu 30.000 de ani sau inscripțiile de pe zidurile cetăților, din catacombe, graffito și alte lucruri pe care le prezintă istoricul de artă Richard Clay, însă ceea ce noi numim acum graffiti pare că are rădăcinile din mișcarea de la începutul anilor ‘70 (surprinsă în documentarele de mai sus și cele care urmează).

Un exemplu de astfel de înscripții despre care nu știam, sunt cele lăsate de armata rusă în parlamentul german (Reichstag) în anul 1945. La primele refaceri au fost complet acoperite, însă din 1995 o parte dintre ele sunt incluse în traseul muzeal și expuse publicului.

bbc.co.uk

The Deepest Depths of the Burrow (2017)

Ca street artist, dacă vrei să fii văzut/ă trebuie să desenezi în cât mai multe locuri, iar acest lucru se întâmplă cel mai bine când călătorești. Documentarul The Deepest Depths of the Burrow prezintă activitatea lui Nychos, alături de câteva crew-uri din SUA și Europa (JBCB, THE WEIRD, LORDS CREW) și o mulțime de artiști activi.

Regizorul Christian Fischer l-a însoțit pe Nychos timp de doi ani, în Austria, Berlin, San Francisco, Copenhaga, Hawaii, Detroit, ilustrând conceputul celor din grupul RABBIT EYE MOVEMENT.

Cu Buff Monster, Bushwick Collective, Cone The Weird, Curtis, Drastrock – Lords Crew, Dxtr The Weird, Jasper Wong – Powwow, Jesse Cory, Lamour Supreme, Look The Weird, Nychos, The Yok, Tristan Eaton, Vidam The Weird, 123 Klan, Angry Robots, Bask, Bones, Dabs And Myla, Frau Isa, Galo, Hrvb, Insa, Jeff Soto, Jersey Joe, Kid Crap, London Police, Lowbros, Madsteez, Maxxer, Meggs, Reka, Ron English, Rookie, Shepard Fairey, Sheryo și Smithe.

http://rabbiteyemovement.at / instagram / facebook

Imaginary City (2018)

“Imaginary City” explorează istoria festivalului Nuart din Norvegia, recunoscut ca unul dintre cele mai vechi festivaluri de street art.

În mod intenționat, documentarul evită grandomania și hype-ul mainstream-ului, prezentând ideea intervențiilor artistice stradale la scara umană, care trezesc un dialog interior în privitori/are, în contrast cu lucrările murale de mari dimensiuni, care pot avea un efect vizual totalitarist și, din păcate, de multe ori plat. Martyn Reed, unul dintre co-fondatorii festivalului, vorbește pe larg despre această comparație și motivele care au condus către un festival compus din lucrări mici, care surprind acel caracter al locului și invită trecătorii la dialog cu propriul oraș.

Un subiect interesant, care conduce către titlul documentarului Imaginary City, descrie legăturile pe care le poți avea cu alți/e locuitori/are ai/le orașului prin simplul fapt că ați privit aceeași lucrare expusă în spațiul public. Privitorul/area își creează o amintire în imaginație, iar aceste amintiri colective pot forma un oraș imaginar.

Filmat și editat de MZM PROJECTS MZM (Kristina Borhes și Nazar Tymoshchuk)

Cu Martin Whatson, Nat has herpes, Futura 2000, Ben Eine, DFace, Ella & Pitr, Tilt și mulți alții

nuartfestival.no / facebook / instagram

The Rise of Graffiti Writing 1 (2017)

CRIME TIME KINGS | 1985 – 1987

Cu Mode2, Shoe și Bando

The Rise of Graffiti Writing 2 (2018)

KINGS OF TRAINS | 1971 – 1984

Cu Blade, Lee și Seen

The Rise of Graffiti Writing 3 (2019)

Dortmund, Berlin & Frankfurt

René Kästner și Lars Pedersen documentează în profunzime scena contemporană de street art și graffiti. În 2017 au început să colaboreze cu televiziunea Arte pentru seria The Rise of Graffiti Writing care a ajuns la sezonul 3. Întregul serial, compus dintr-o serie amplă de interviuri cu cei care sunt considerați fondatorii graffiti-ului, reia cu atenție o parte dintre materialel cunoscute, dar din perspectiva actuală, la care adaugă multe detalii și informații care lipseau sau care nu au fost documentate.

Cu Atom, Ruhr, Bas2, Inka, Bomber, Wesp, Level, Skume, Amok, Hulk62 și mulți alții.

arte.tv / Red Tower Films

DIGITAL TOUR THROUGH THE URBAN NATION MUSEUM (2020)

Din 2013, URBAN NATION produc diferite proiecte și invită o mulțime de artiști din întreaga lume să picteze în Berlin. După 3 ani de planificări și 1 an de șantier, în 2017, grupul Berlinez a reușit să deschidă URBAN NATION Museum.

Muzeul are o serie de componente atractive pentru cei/le pasionați/te de artă urbană și artă stradală. Iar acum poți să participi la un tur ghidat și să vezi colecția muzeului care include lucrări realizate de D-Face, Nychos, Shepard Fairey, Martin Whatson, Swoon, Vhils, London Police, cât și Librăria Martha Cooper, care găzduiește cărți, reviste și publicații care documentează viața urbană.

urban-nation.com / youtube / facebook / instagram

Banksy and the Rise of Outlaw Art (2020)

Dacă nu am reușit să subliniem tranziția de la graffiti la street art și în final dizolvarea completă a tuturor granițelor care încearcă să separe artele în categorii și subculturi, documentarul lansat de Banksy anul acesta sigur te va pune pe gânduri.

Rise of Outlaw Art ilustrează evoluția lui Banksy ca artist, cu lucrări care au ajuns de pe stradă în galerii, colecții personale și muzee, și ideile cu care contorsionează realitatea până nu mai poate face nimeni diferența între ce înseamnă graffiti, stencil, street art sau artă.

Precum lucrările, documentarul pare că aduce lumină asupra multor subiecte, însă concomitent este plin de aluzii, ocoluri, informații contradictorii și toate elementele care pot face posibil, în urma a două ore, să ai impresia că știi tot despre Banksy, dar totuși nimic concret.

O altă enigmă, pe care documentarul pare că o tranșează serios, este aspectul pecuniar al street art-ului și al artei în comparație cu graffiti-ul care este expus cu titlu gratuit pentru oricine.

Cu John Nation, Ben EineRiskFelix ‘Flx’ BraunKET și Scape

banksy.co.uk / instagram

MIX_Temporary Spaces / PARADOX PARADISE (2020)

Artistul German Paradox Paradise a colaborat recent cu glut.berlin pentru a realiza această intervenție temporară în cartierul Kreuzberg din Berlin. Paradox Paradise îmbină caligrafia cu graffiti în propriul stil, pe care îl numește calligraffiti. Utilizând tehnici de alpinism, Paradox Paradise reușește să acopere în întregime fațadele unor clădiri înalte. Acest gen de encriptare a literelor și dispunerea lor verticală ne duce cu gândul la mișcarea Pichação apărută in Brazilia.

instagram

Sperăm că ți-au plăcut documentarele recomandate în această listă și este mai clar de ce unele galerii și muzee au marcat evident trecerea de la graffiti la street art la artă.

Despre activitatea artiștilor locali am scris mult pe feeder.ro, unde poți găsi cartea Un-hiddden street art in Romania cât și harta digitală care indexează peste 200 de lucrări murale.

Articol scris de Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)

Acest articol face parte din ediția octombrie 2020 a revistei online feeder.ro
ISSN 2734 – 5637 | ISSN-L 2734 – 5637

Finanțator

logo ministerul culturii

Revistă / publicație culturală finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii.

Opiniile aparțin autorilor/arelor și nu reprezintă poziția revistei online sau a Ministerului Culturii.

1 thought on “Descoperă 16 fragmente esențiale din istoria graffiti/street art”

  1. Pingback: LIST: 8 artiști care experimentează arta post graffiti în peisajul urban • feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)