Noi intervenții artistice din spațiul public, cartate pe harta Un-hidden

noi intervenții artistice independente din spațiul public

Harta Un-hidden a cartat până la această dată 248 de intervenții artistice independente din spațiul public, dintre care 131 în București, 38 de lucrări realizate în Sibiu, în cadrul SISAF, 15 lucrări în județul Brașov, produse în cadrul festivalului Amural sau independent, 8 locuri din Cluj, 17 lucrări din Iași, 35 în alte orașe și localități, alături de 3 picturi murale din Moldova și una din Transnistria.

Mai jos găsești lucrările cartate în cel mai recent update al hărții Un-hidden.

Graffiti workshop / Urban Spirit / 2020

Dubasari graffiti workshop / Urban Spirit / 2020

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Strada Țărmului, 1B, Дубэсарь / Dubossary / Дубоссары / דובאסאר / Dubăsari / Дубоcсари, Transnistria / Pridnestrovie / Moldova

https://www.facebook.com/urbanspiritfamily
Photos © Urban Spirit

Dubasari graffiti workshop – Picturile murale au fost realizate în cadrul proiectului „Percepția tinerilor asupra conflictului transnistrean exprimată prin arta urbană” implementat de CRPE-R. Moldova cu suportul The Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii.

Hip Hop for All / Urban Spirit / 2020  Centrul Regional Fălești de Resurse pentru Tineri

Hip Hop for All / Urban Spirit / 2020

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești, Strada Moldovei 5, or. Fălești, MD-5902, Moldova

https://www.facebook.com/urbanspiritfamily
Photos © Urban Spirit

Yo! Ieri, împreuna cu Dokument Press am dat start proiectului nostru grandios, în cadrul căruia vor avea loc graffiti workshop-uri si master-classuri în intreaga țară. Noi dorim sa raspândim cultura noastra frumoasa cât mai departe și să o facem disponibila oricui, inima caruia-i deschisă pentru hip-hop. […]

Noi am reușit nu numai să organizam o lecție introductivă, ci și să lăsăm în urma noastră un mic mural, creat impreună cu ucenicii acestului centru.

Urban Spirit

Proiectul este realizat de Urban Spirit în parteneriat cu Dokument Press, cu sprijinul Swedish Institute Scholarships for Studies and Research, Swiss Cooperation in Moldova, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Terre des hommes – Moldova, UNFPA Moldova, Azur-ART, Montana Colors, Direcția Generală Educație Fălești.

ROBERT OBERT / 2020

Street Delivery 2020, Strada Tăbăcarilor 27

Pictura murală realizată de Robert Obert ne vorbește despre nevoia de aer curat, “Clean air now”, în special în București, unde poluarea este una dintre cele mai urgente probleme. Personajul creat de Robert Obert se hrănește cu mașini și utilaje, aducându-ne aminte că, într-un permanent schimb cu mediul, suntem ceea ce consumăm.

IRINA MOCANU & Another Outsider / 2020

Street Delivery 2020 @ DESCHIS gastrobar, Splaiul Unirii 160

Lucrarea realizată de Irina Mocanu în colaborare cu Another Outsider conține elemente care vorbesc despre identitatea și trecutul clădirii – Industria Bumbacului, și despre evoluția (relativ) recentă a biodiversității zonei, favorizată de abandonul lacului Văcărești, reprezentată în această imagine de 7 păsări care fac referire la numeroasele specii de păsări observate în actualul Parc Natural Văcărești.

IRLO, KERO & OCU (NOM Crew) / 2020

in collaboration with ERPS, MSER, CAGE, KRIPS, WHYZ, WEZO, BIEX, NEON, APS – WANE, BERER, 7CLICK – CES, SKENY, ROPER, CEIL, OHBOY, POER, SCORE21, JULAY

Street Delivery 2020, Calea Griviței 11

Noua lucrare realizată de IRLO, KERO & OCU (NOM Crew) este creată în colaborare cu ERPS, MSER, CAGE, KRIPS, WHYZ, WEZO, BIEX, NEON, APS – WANE, BERER, 7CLICK – CES, SKENY, ROPER, CEIL, OHBOY, POER, SCORE21, JULAY, în cadrul ediției 2020 a Street Delivery. Muralul adresează o serie de teme locale amestecate într-o singură imagine folosind lettering, caligrafii zoomorfe, simboluri și un adagiu popular – “afară-i vopsit gardul, înăuntru, leopardul”. Lucrarea este realmente remarcabilă atât ca proces, prin prisma caracterului deschis, colaborativ, cât și ca rezultat – o imagine al cărui dialog cu privitorii/arele pare că nu se termină, ci se desfășoară în noi posibilități, cu fiecare nou cuvânt sau simbol descifrat.

Vezi mai multe imagini aici: https://www.feeder.ro/2020/07/07/street-art-in-bucharest/

Alex Baciu / 2020

Street Delivery 2020, Strada Pictor Arthur Verona

Peretele realizat de Alex Baciu pentru ediția 2020 a festivalului Street delivery vorbește despre natură și despre contextul actual, al pandemiei covid-19. În lucrare poți observa câteva elemente surprinzătoare, cum ar fi o muscă, un craniu, o clepsidră, ilustrate prin desen de linie – sugestive pentru tatuaje.

Pe același perete, s-au succedat, an de an, picturi murale remarcabile: Que Nais, Livi Po, Ana Constantinescu, Graffete (Sandy Balasoiu, Irina Mocanu), Irina Giuglea, Laura Ionescu, Andreea, Mihaela Semeniuc, Ira Merzlichin în timpul ediției 2018 aici, lucrarea realizată de Optics Group (Lost.Optics & Pren), cu ocazia Street Delivery 2019, în primul video (@ 2:18) din acest articol, Pisica Pătrată în 2017, Sabek în 2016, în 2015 – SADDO, în 2014 – Sweet Damage Crew, în 2013 – IRLO, în 2011 – ERPS, SERM, CAGE, SUFLO, în 2010 – Sinboy, ERPS, KERO, în 2009 – Saint & Omar, în 2008 – Pisica Pătrată, Color, Irlo, Saint & Omar, în 2007 – ERPS, SERM, SUFLO, COLOR.

Cassandra_streetart (UK)

Strada Pictor Arthur Verona 15

Figurile printate 3D, sculptate și turnate în rășină, realizate de Cassandra_streetart, surprind, atât prin tehnică, cât și prin claritatea mesajului. Personajele feminine create de Cassandra_streetart vorbesc despre violența împotriva femeilor și multiplele forme pe care aceasta le ia, pătrunzând și persistând în societatea contemporană sub forma obiceiurilor și tradițiilor, discutabil, culturale.

One Truth Bros (CH) / 2019

Calea Moșilor 35

Frații elvețieni Pase și Dr.Drax desenează din 2003 și formează grupul One Truth, împreună cu alți colaboratori și cu prietenul lor patruped, Brownie, care a inspirat personajul pe care îl desenează cu insistență. Pictează lucrări murale prin lume și locuiesc în Zürich, unde au deschis One Truth Graffiti Contemporary Art Studio/Gallery. Pe lângă lucrările create în spațiul public, privat și în atelier, One Truth susțin workshop-uri de street art și pot fi văzuți pictând live în cadrul unor evenimente majore, cum ar fi programul pavilionului Elveției la Expo Milano 2015.

AsinoN.11 (IT) / 2019

Casa Memorială Ion Mincu, OAR, Strada Pictor Arthur Verona 19

https://www.instagram.com/asinon11

AsinoNO11 - C.A. Rosetti spatiul M60

AsinoN.11 (IT) / 2019

Spațiul M60, Strada C.A. Rosetti

Lângă instalația pictată de Pisica Pătrată în timpul proiectului Un-hidden Bucharest 2018, artistul italian AsinoN.11 a plasat una dintre măștile sale de clovn.

IRLO & AEUL / 2020

Rawz, Intrarea Tudor Ștefan 24

Mica intrare Tudor Ștefan se transformă într-o microgalerie de artă în aer liber – vis-à-vis de personajul pictat de Pisica Pătrată, care se află la câteva numere poștale distanță de simbolurile lui VVander Viață, găsești o colaborare recentă și foarte simpatică între Irlo și Aeul.

Sweet Damage Crew / 2020

Biex, Cage, Pandele, Recis, Lost Optics

Șoseaua Vitan-Bârzești

Dacă mergi pe jos de la IRA / Aparătorii Patriei spre Parcul Natural Văcărești sau spre liceul de metrologie, pe lungul gard al detașamentului de pompieri vei descoperi o nouă lucrare Sweet Damage Crew, intitulată “Zidul Berceniului”. Realizată cu ajutorul Asociației Edit și Outline Festival, ampla pictură murală vorbește despre biodiversitatea parcului natural și folosește culori vibrante pentru a anima un peisaj în care intervențiile antropice sunt, aproape totdeauna, gri.

TypeThursday București – Hope for Bucharest / 2020

with Bianca, Artemisa & co

Street Delivery 2020, Strada Ion Câmpineanu 31

Vis-à-vis de Sala Palatului, pe strada Ion Câmpineanu 31, TypeThursday au pictat o parte dintre coloane gangului, fostă parcare, care permite accesul la un bloc interbelic, prins într-o situație bizară de un plan urbanistic riguros și de blocul cu care pare că s-a ciocnit. Intervenția este compusă din elemente colorate, pe un fundal alb, și un mesaj – “hope / speranță pentru București”.

Din păcate, cu această ocazie, au dispărut cele aproape 6 locuri de parcare și unul dintre pasteup-urile făcute de Pisica Pătrată, lipit pe spatele unei coloane. Îl poți vedea în această imagine.

Que Nais / 2020

Street Delivery 2020 @ Sloane Coffee Roastery
Strada Echinocțiului 45

Pe clădirea din strada Echinocțiului, Que Nais a ilustrat o scenă imaginară din povestea prăjitoriei de cafea Sloane, populată de o maimuță cu cască, o plantă de cafea în rod, un perete cu arcadă, un șorț albastru și prăjitorul.

AEUL / 2017-2020

Calea Victoriei 115
Calea Moșilor 121
Calea Moșilor 113
Calea Dorobanți 112
AEUL / Various Artists, Bulevardul Iancu de Hunedoara
Șoseaua Ștefan cel Mare 22

Porcușorii creați de AEUL locuiesc câteodată în spații înguste, luând forma pe care o ocupă și, din când în când, intră în dialog cu privitorii/arele cu ajutorul unui mesaj – un îndemn (Votați Aeul) sau o întrebare (Ce iubești?). Prezenți în centru și la periferie, între blocuri și pe bulevarduri, porcușorii au creat comunități spontane.

“Nu știu dacă poate cineva să-i numere, am pierdut șirul pe la 500. Unii dispar, alții apar…”

AEUL

Citește interviul feeder insider cu AEUL, publicat în 2 August 2017
[Română] [English]

MSERO / WEZO / 2020

Strada Știrbei Vodă 4

MSERO / 2020

Bulevardul Nicolae Bălcescu 35a
Bulevardul Ion C. Brătianu 3

Probabil unul dintre cei mai activi writers din România, MSER alege locuri adesea neglijate, care au, totuși, o vizibilitate aparte. În 2018-2019 a expus în cadrul expoziției de grup “Methodology” la Martinez Gallery, în New York. În 2019, a desenat și a expus canvasuri la Unframed Art Expo, Olanda, ediție la care a participat și Erps. În 2011, editura italiană Whole train press a editat cartea de artist “Subway player (MSER)”.

Biex / MSERO / ERPS / WEZO / 2020

Calea Floreasca 29

Articol scris de Cristina Popa și Andrei Racovițan

Fotografii © Urban Spirit, pentru lucrările din Moldova și Transnistria, și © feeder.ro, realizate de Petre Fall, Cristina Popa, Andrei Racovițan, pentru lucrările din București

Vezi mai multe intervenții artistice din perioada 2018-2019 în cartea Un-hidden Street Art in Romania

Cartea conține hărți ale localităților cartate pe harta Un-hidden și peste 350 de fotografii ale unor lucrări remarcabile, de-a lungul a 100 de pagini.

Acest articol face parte din ediția octombrie 2020 a revistei online feeder.ro
ISSN 2734 – 5637 | ISSN-L 2734 – 5637

Finanțator

logo ministerul culturii

Revistă / publicație culturală finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii.

Opiniile aparțin autorilor/arelor și nu reprezintă poziția revistei online sau a Ministerului Culturii.

Leave a reply (we review all comments)