Cetăți medievale şi biserici fortificate din Transilvania

Cetăți medievale şi biserici fortificate din Transilvania

Există peste 200 de construcții fortificate în Transilvania, fie că vorbim de cetăți, biserici sau castele. Descoperă-le poveștile la cursul online Cetăți medievale şi biserici fortificate din Transilvania, organizat din 8 octombrie de Fundația Calea Victoriei și susținut de istoricul Anita Sterea.

Cetățile transilvănene au avut un rol de apărare a provinciei, o parte dintre ele fiind ridicate chiar la graniţă. Oraşele transilvănene aveau de asemenea ziduri de apărare, cu turnuri sau bastioane de jur împrejur.

În satele transilvănene vei descoperi un număr însemnat de biserici fortificate, construcţii apărute încă din secolele XII-XIII. Aceste biserici fortificate nu aveau doar un rol liturgic, religios. În ansamblul construit erau incluse casa parohială, şcoala sau casa de cultură. Îmbinarea între viața culturală, cea educațională şi cea religioasă e prezentă în majoritatea comunităților trasilvănene.

O parte dintre aceste construcţii medievale ridicate de comunitatea săsească au pătruns prin valoarea lor istorică şi arhitecturală în patrimoniul universal. Au devenit monumente UNESCO, aşa cum sunt Cetatea Sighişoarei, biserica fortificată din Viscri sau biserica Biertan.

Temele celor două întâlniri de curs sunt:

1. La prima întâlnire vom povesti despre cetăți cunoscute precum Sighişoara, Rupea, Făgăraş sau Râşnov, dar şi despre unele mai puţin cunoscute, cum sunt Cetatea Feldioara sau Cetatea Câlnic.

2. A doua întâlnire este dedicată bisericilor fortificate. Vom călători prin sate trasilvănene cu biserici fortificate, parte din patrimoniul universal de astăzi, cum sunt Biserica Biertan sau Viscri, si descoperim şi alte lăcaşe de cult redate patrimoniului cultural, ca Biserica din Saschiz, Cincşor, Agnita, Cisnădioara sau Codlea.

Pe parcurs vom folosi imagini de arhivă şi contemporane. Ca să participi, plătește online, direct de pe pagina cursului, taxa – 150 de lei. Cu o zi înainte de data începerii, primești pe mail un link unde poți urmări cursul. Dacă ai și alte întrebări, trimite un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Leave a reply (we review all comments)