SIMULTAN 2020: „UNSEEN”. Şapte zile de performance-uri sonore live şi video experiment, la Timişoara

thy veils simultan festival

Artiști multimedia din peste 50 de țări prezintă experimente video și sonore despre sensul și potențialul artei în contextul pandemiei. A 15-a ediție a Festivalului SIMULTAN se desfășoară în perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2020, în clădirea Comenduirii Garnizoanei Timișoara, din Piața Libertății. VEZI LISTA COMPLETĂ A ARTIȘTILOR.

Ediția din 2020 a Festivalului SIMULTAN se desfășoară sub tema „UNSEEN” și punctează modul în care artiștii răspund provocărilor majore ale zilelor noastre – aflate sub semnul incertitudinii, care se infiltrează în registrul percepției și al memoriei colective – reflectând asupra sensului și potențialului artei în contextul pandemiei.

Fondat de Asociația SIMULTAN, festivalul este unul dintre cele mai longevive proiecte artistice timișorene și, totodată, reprezintă una dintre puținele platforme cu continuitate din România, deschisă experimentelor audio‐vizuale care folosesc integral tehnologia ca mediu de exprimare artistică. Programul evenimentului cuprinde proiecții de artă video, live performance-uri sonore și audiovizuale, programe speciale, realizate în colaborare cu instituții culturale din țară și din afara ei, precum și conferințe tematice.

Secțiunea de live performance prezintă artiști care lucrează cu sunetul, generându-l, modelându-l sau procesându-l sub diferite forme – fie prin construcții sculpturale electronice, sintetizatoare modulare, prin intermediul programelor personalizate sau, pur și simplu, amplificând înregistrări ale sunetelor din mediul înconjurător.

ROZI MÁKÓ [HU] va fi prezentă cu instalația NEST – un spectacol audiovizual în care artista este reprezentată ca o parte organică, integrată în instalația compusă dintr-un sistem complex de tuburi de neon. Spectacolul este o călătorie mentală și emoțională, compusă din fragmente de sunet și lumină.

ÂFAUSTO MERCIER [HU] prin proiectul său muzical experimental, reușește să descrie, prin mijloace acustice, o lume violentă, tensionată, populată de variații minuscule, dar pline de grandoare, împletite într-o rețea de texturi haotice doar în aparență.

thy veils simultan festival

THY VEILS [RO] este un proiect ce a devenit nume, un concept ajuns stil, o meditație minimalistă și complexă. Născută din realitatea finalului de mileniu trecut, crescută cu mijloace de expresie și comunicare digitale, arta celor de la Thy Veils vorbește, printr-o viziune închegată, despre explorare, experiment și căutare, adică despre sfera nedefinitului, a mișcării, a cuantelor.

Sub pseudonimul SEROTO/SCOTOM [RO], Micleușanu M. va prezenta publicului performance-ul STOC 0 – un happening care chestionează eficacitatea demersurilor susținute de mișcările ecologiste în lupta împotriva capitalismului și a societății de consum.

Colectivul de artă audio-vizuală PSIHODROM [RO] va transforma spațiul clădirii Comenduirii Garnizoanei Timișoara în ecranul unui spectacol de video-mapping, acompaniat de un set de muzică electronică.

USVRPER RISING [RO] vine, în acest an, cu un set experimental, ce îmbină muzica industrială, harsh noise, dark ambient și drone cu sunetele organice, regăsite în mediul înconjurător, menite să ancoreze și să imerseze ascultătorul în ritmica copleșitoare a sunetului.

Proiectul muzical experimental ASMR [RO] prezintă un colaj acustic surprinzător, care îmbină, în mod intuitiv, sunete organice, cu sunete muzicale și inserții de zgomot accidental.

sillyconductor simultan festival

SILLYCONDUCTOR [RO] este unul dintre pseudonimele lui Cătălin Matei, artistul care este recunoscut după instalațiile sonore inspirate din sisteme științifice, artistice sau tehnologice. La această ediție a festivalului va fi prezent cu lucrarea „ONDIOCYTHERIUM”-ul, un obiect sonor format din două corpuri, ce constituie un instrument care se autodistruge în timp, inspirat de vibrometria Laser Doppler.

Duo-ul MAKUNOUCHI BENTO [RO] (cutia de prânz japoneză) va prezenta un set electronic alternativ, experimental, având ca sursă de inspirație această cutie, tratată muzical atât ca obiect, cât și ca metaforă.

SIMINA OPRESCU [RO], artistă ce experimentează, în proiectele sale, cu sunet, video și mixed media, va prezenta în cadrul festivalului o sesiune live, în care va folosi sunetul ca mediu de experiment, ca pe o meditație de înțelegere profundă a eului și a spațiului care ne înconjoară, folsind diferite instumente, „obiecte sonore” și programe digitale.

DIANA MIRON [RO] (voce/vioară), LAURENȚIU COȚAC (contrabas) și Sian Brie (chitară electrică, clarinet) sunt trei artiști puternic influențați de libertatea de expresie și de complexitatea ritmică din jazz. Folosind compoziția spontană, trio-ul aduce în fața publicului un mediu muzical expansiv și actual, explorând experiența sonor-senzorială intrinsecă muzicii, emisia de unde uneori aspre, seci sau armoniile spontane, imprimând ascultătorilor deconstrucție muzicală la nivel senzorial.

IANCU DUMITRESCU [RO] este una din figurile importante ale avangardei și a dezvoltat o muzică originală, bazată pe fenomenul sonor: un hyper-spectralism care vrea să dezvăluie forțele ascunse în însăși natura sunetului. Creația sa combină muzica electroacustică și muzica instrumentală, operând o sinteză, o hibridizare între aceste medii diferite.

PETER KUTIN [AT] confruntă publicul cu o configurație aparte audio-lumină-feedback, pe care o integrează în compozițiile sale muzicale electronice și acusmatice, prezentând publicului un spectacol intens, de o claritate sonoră unică, brutală și sublimă.

Programul expozițional al acestei ediții a Festivalului SIMULTAN va reuni o serie de instalații, realizate de artiștii ANDREEA ANGHEL, APPARATUS22 și IRINA BUJOR, precum și o lucrare colaborativă inedită creată de IOANA VREME MOSER și DAN PERJOVSCHI. Pentru prima dată, desenele cunoscutului artist nu vor fi vizibile în mod direct publicului. Vizitatorii vor putea asculta poveștile din spatele realizării acestora, narate de prietenii apropiați ai artistului prin difuzoarele instalațiilor realizate de artista Ioana Vreme Moser.

SIMULTAN FESTIVAL XV. - ”UNSEEN”

În acest an, în cadrul festivalului SIMULTAN vor fi prezentate 50 de lucrări de artă video, selectate în urma unui apel deschis către artiști din întreaga lume. Darko Aleksovski [MK], Valeria Barbas [MD], Jason Bernagozzi [US], Pamela Breda [IT], Sarah Buckius [US], Methas Chantawongs [TH], Clara de Cápua [BR], Michael Dietrich [AT]. Celia Eid, Sébastien Béranger [FR], Iulia Enkelana[RO], Marina Feldhues [BR], Milad Forouzandeh [IR], Duda Gambogi [BR], Ileana Gherghina [UK], Ian Haig [AU], Alex Halka [RO], Constantin Hartenstein [DE], Alexander Isaenko [UA], AUJIK [JP], Markus Keim, Beate Hecher [AT], Abel Korinsky, Petya Stoykova [DE/BG], Vilmos Koter [RO], Kamila Kuc [UK], Vishal Kumaraswamy [IN], Arnaud Laffond [FR], Cezar Lăzărescu [RO], Fu Le [FR], Florencia Levy [AR], Laura Luna Castillo [MX], Ciołkowska Marta [PL], Ruxandra Mitache, Andrei Mitache [RO/CH], Niladri Mukherjee [IN], Smaragda Nitsopoulou [GR], Marie Ouazzani, Nicolas Carrier [FR], Sliaupa Paulius, Elia Claessen [BE/LT], MЫК – Polina Kardymon, Vladimir Bocharov [RU], Janaina Politi Wagner [BR], Laurian Popa [RO], Nuno Sá Pessoa, Jose Cruzio [PT], Alexandre Silveira, Ticiano Monteiro [BR], Elena Solis, Daniela Solis [MX], Calum Stamper [UK], Eszter Szabó [HU], Kent Tate [CA], Anamaria Tatu [RO/DE], Kosta Tonev [BG/AT], Isabel Val, Josep Gutiérrez, Anna Hierro [ES], Roland Wegerer [AT] sunt artiștii ce ne propun narațiuni alternative, personale, în încercarea de a răspunde întrebărilor: unde ne aflăm, ce ne rezervă viitorul și spre ce ne îndreptăm în acest război nevăzut? Pentru prima dată în istoria festivalului, Asociația SIMULTAN va premia patru lucrări video: două realizate de artiști români și două create de artiști internaționali.

Ediția din 2020 a festivalului SIMULTAN va găzdui două proiecte conexe – rezidența artistică digitală COLABORATORY și expoziția „ORAȘE UTOPICE, SOCIETĂȚI PROGRAMATE”.

Rezidența COLABORATORY propune un exercițiu de imaginație: pornind de la reflecțiile diferite a 14 artiști asupra schimbărilor prin care a trecut recent procesul artistic, aceștia au fost provocați să dea o formă noilor valențe pe care arta lor o va primi la sfârșitul pandemiei.

utopian cities

Expoziția „ORAȘE UTOPICE, SOCIETĂȚI PROGRAMATE”, asociată proiectului multianual cu același titlu, reunește rezultatele taberei de vară și ale rezidenței artistice ce au avut loc în orașul Victoria, orașul unei singure generații de dezrădăcinați, construit după model sovietic în regiunea Brașov. Expoziția, coordonată de DANA DIMINESCU și TINCUȚA HEINZEL reunește 51 de artiști din România, Moldova, Germania și Marea Britanie. Proiectul este rezultatul unei platforme de cercetare ce a oferit premisele unei radiografii complexe – de la nivelul recompunerii arhivelor, până la nivel angajării sociale, având ca punct pe plecare investigațiile in situ ale orașului Victoria și ale combinatului chimic Viromet.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului SIMULTAN aduce cu sine și două conferințe tematice, menite să exploreze noi identități artistice, sociologice și bio-politice, discutând noi culturi sonore și identități locale într-un context mai amplu. Conferința UNEARTHING +/- ‘89 îi are drept invitați pe MIMO OBRADOV, EMANUEL COPILAȘ, MIHAI-LAURENȚIU FUIOREA, ANDRA CHITIMUȘ și Octav AVRĂMESCU. Pornind de la proiectul „Redescoperind muzica: sunet și experiment creativ, despre culturi sonore alternative înainte de 1989 + tranziție (până la începutul anilor 2000) în România”, aceștia propun o dezbatere semi-formală despre sensul termenului „experimental” în spațiul cultural timișorean – acela de a face muzică ce nu corespunde unor așteptări sau impoziții. Cea de-a doua conferință, susținută de compozitorul și dirijorul IANCU DUMITRESCU, cel mai cunoscut reprezentant român al hyper-spectralismului, are două module: unul teoretic, de prezentare și un atelier creativ. Iancu Dumitrescu a participat, ca student, la fondarea studioului de muzică electronică de la Conservatorul din București (la finele anilor ’60) și acest mediu continuă să fie calea nemijlocită de exprimare a relației sale cu inspirația sau aspirația spre forme noi. În calitate de compozitor, dirijor sau organizator de concerte, mediul electronic reprezintă, în opera sa, un teren de întâlnire cu alți muzicieni – alături de care dezvoltă o muzică acusmatică și electro-acustică foarte personală, al cărui ultim scop îl reprezintă, totuși, intuiția pură.

Markus Keim Beate Hecher – Masked Ball

ACCES ȘI CONDIȚII DE PARTICIPARE SIMULTAN 2020

Accesul la eveniment se va putea face doar pe bază de rezervare. Biletele pentru SIMULTAN Festival 2020 se pot achiziționa exclusiv de la intrarea în incinta evenimentului, numărul acestora fiind limitat, respectând astfel condițiile impuse de autorități pentru evenimentele în aer liber.

Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata desfășurării SIMULTAN Festival 2020. Vizitatorilor li se va lua temperatura și vor fi triați observațional la intrarea în zona de eveniment. Accesul în spațiul expozițional se va face în conformitate cu măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19, iar regulile privind distanțarea și prevenirea răspândirii virusului vor fi respectate cu strictețe, atât în galerie, cât și în curtea exterioară.

Accesul fiecărui vizitator în expoziția temporară „UNSEEN” se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirecțional, prin stabilirea unor fluxuri de vizitare, în zone expoziționale diferite. Vizitatorilor le va fi verificată temperatura la intrarea în spațiul expozițional, aceasta fiind o condiție obligatorie de acces. De asemenea, accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării corespunzătoare a măștii pe toată durata vizitei. Vizitatorii vor fi rugați să își dezinfecteze mâinile cu soluțiile dezinfectante, care vor fi pus la dispoziție la intrarea în spațiul de desfășurare a festivalului și în multiple alte puncte, la fiecare nivel expozițional.

DESPRE ASOCIAȚIA SIMULTAN

Asociația Simultan este o organizație non-guvernamentală înființată în 2005 de un grup de artiști și practicieni din Timișoara. Asociația și-a propus dezvoltarea și întreținerea unei platforme dedicată artelor interdisciplinare – proiectelor media emergente, muzicii experimentale și proiectelor audio-vizuale si sonore, raporată la contextul cultural global si formele noi de exprimare, cu accent pe promovare și generare de conținut.

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului SIMULTAN este co-finanțată de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, a Consiliului Județean Timiș, având ca parteneri pe Timișoara 2021, Direcția Județeană pentru Cultură din Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Goethe Institut București, SHAPE platform, UH Fest Rezidența21, soundcreation.ro. Partener media: Radio Guerrila.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici ⟶ https://simultan.org/2020/program/

Evenimentul pe Facebook: ⟶ https://www.facebook.com/events/337081340670207/

Leave a reply (we review all comments)