Curs online de Istoria ideilor. Motoarele Modernităţii

curs online istoria ideilor

Gândești diferit. Cu siguranță foarte, foarte diferit de felul în care gândeau străbunicii și chiar bunicii tăi. De ce? Îți explică mai clar Mihai Pecingine, la cursul Istoria ideilor – motoarele Modernităţii.

Cursul începe marți, 19 mai, la 19.00 și e organizat online de Fundația Calea Victoriei. E live, interactiv, așa că poți pune întrebări și poți cunoaște oameni noi.

Cursul de istoria ideilor e o hartă a noţiunilor şi transformărilor majore care au marcat gândirea ultimilor 200 de ani. Vei urmări, alături de lector, preschimbarea unei „lumi vechi”, moştenitoare a mai multor tradiţii masive, într-o „lume nouă”, care continuă să ne fascineze şi care treptat devine la rândul ei o lume desuetă, eclipsată de contemporaneitate.

Cercetezi impactul tehnologiei asupra modului în care societatea se înţelege pe sine în perioada

postbelică.

Mergi pe firul istoriei și afli ce îi entuziasma pe oameni în primele decenii ale anilor 1800. Pe urmă te oprești asupra gândirii poetice, cu discuţiile romantismului european de final de secol. Discuți despre gândirea experimentală care se dezvoltă în perioada turbulentă a primelor decenii de la 1900 şi treci apoi la gândirea economică postbelică şi la semnificaţia ei pentru peisajul timpurilor recente.

Cursul se concentrează asupra câtorva beneficii punctuale:

  • dezvoltarea gândirii critice, care ne permite să luăm decizii mai bune
  • exersarea imaginaţiei, prin descoperirea creaţiilor emblematice ale istoriei recente
  • cultivarea toleranţei, prin înţelegerea contextelor de apariţie a diferitelor idei
  • identificarea unor surse de inspiraţie, prin întâlnirea curentelor de gândire care vorbesc deja pe limba noastră

Cursul despre istoria ideilor are 5 teme:

1. Copilăria modernităţii. Care este fondul afectiv al începutului de secol XIX? Ce fel de gândire predomină în această perioadă în Europa şi care sunt factorii care o influenţează? Apariţia ideii de „sfârşit al istoriei”.

2. Adolescenţa modernităţii. Naşterea culturii antropologice pe fundalul unei culturi clasice care îşi chestionează raţiunea de a fi. Cum îşi înţelege gândirea finalului de secol XIX propria vârstă culturală?

3. Maturitatea modernităţii. Explozia curentelor de gândire la 1900 şi accelerarea istoriei. Extinderea disciplinelor umaniste în parametrii ştiinţelor exacte. Trasarea noţiunii de „om modern”.

4. Modernitatea după două conflagraţii mondiale. Piaţa postbelică de idei. Dizolvarea istoriei canonice în micro-istorii aflate în continuă competiţie. Noţiunea „vieţii occidentale” ca versiune optimă a societăţii şi etalon de trai.

5. Contemporaneitatea. Problematizarea timpului actual. Cât din experienţa trecutului apropiat ne foloseşte astăzi şi ce proiecte socio-culturale poate formula gândirea prezentului?

Ca să participi, plătește direct de pe site taxa de participare – 300 de lei. Cu o zi înainte de data începerii vei primi pe mail linkul unde poți urmări cursul. Dacă ai întrebări, trimite un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Leave a reply (we review all comments)