Lâna în artă și design cu Iele World, atelier virtual de prelucrare tradițională

Oana Tudose iele

Antreprenoarea Oana Tudose și brandul ei artistic, Iele World, readuc meșteșugul, materialele naturale și colaborarea cu meșteri locali în prim plan printr-un atelier de producție finanțat prin programul Start-up Diaspora. Proiectul este o inițiativă de upcycling al lânei din mediul rural, o îmbinare a trecutului meșteșugăresc cu arta contemporană, arhitectura și designul modern inspirat de teme folclorico-mitologie, poezie și filozofie.

Iele world prezintă printr-un atelier-eveniment organizat pe pagina de Facebook, o parte din metodele tradiționale de prelucrare a lânei de ovine, de la material brut la fir tors și vopsitul cu plante naturale.

Natural World de Oana Tudose

Pe parcursul a patru zile, vom împărtăși în cadrul acestui eveniment online imagini, videos și detalii direct de la doamnele din Gorj care prelucreaza lâna.

Program:

1. Spălatul lânii – ziua 1 – Luni 11.05.2020.
2. Vopsitul lânii cu plante naturale și vopsitul lânii cu vopsea acidă – ziua 2 – Marți 12.05.2020.
3. Dărăcitul și torsul lânii – ziua 3 – Miercuri 13.05.2020.
4. Concluzii – ziua 4 – Joi 14.05.2020.

Toate procesele sunt realizate în colaborare cu o echipă de femei din zonele rurale din județul Gorj, pe care vi le vom prezenta pe parcursul evenimentului.

Lâna folosită este de merinos din zona Călărași. Activitățile se vor desfășura în sate diferite din zona Gorj.

Poveste Iele World

Oana Tudose - Oda Olgai 2019

Antreprenoarea Oana Tudose cu lucrarea unicat Oda Olgai

Născută în Teleorman, crescută în Gorj și educată la Târgu Jiu, Oana Tudose și-a continuat studiul în design la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Apoi s-a specializat în arhitectură în Olanda, la prestigiosul Institut Piet Zwart, din cadrul Academiei Universitare Willem de Kooning.

Pentru că artista arhitectă nu cunoaște oboseala, provocarea internațională a fost completată de una națională, prin cercetarea Iele World, care a prins mai mult decât rădăcini și a început să se dezvolte și ramifice în direcții neașteptate. De la o explorare artistică a lânei, material conectat la experiențele copilăriei sale, proiectul s-a transformat într-o provocare antreprenorială.

„Tehnicile tradiționale de prelucrare împreună cu materialele locale stau la baza oricărei dezvoltări regionale durabile. Lucrările din cadrul atelierului Iele World îmbină meștesugul cu arta, prin crearea unor piese vizuale contemporane, dar create prin tehnici tradiționale de prelucrare. În producția locală de tipul meștesug există o foarte mare notă de sinceritate și autenticitate care sunt greu de găsit în produsele realizate în serie. Acesta este principalul motiv pentru care trebuie încurajată producția și achiziția locală în fiecare regiune din țară. Eu fac ce pot în Gorj.” spune Oana despre pasiunea ei pentru arta contemporană, design și tradiție.

Oana Tudose - Jocul ielelor 2019

Jocul Ielelor de Oana Tudose, 2019

Busines-ul Oanei face o punte interesantă între urban și rural, antropic și natural. Proiectele ei, precum Iele World și Brick Biotope, exprimă foarte interesant interdependența acestor medii.

Oana explică perspectiva ei asupra inspirației sale: „Momentan locuiesc în Rotterdam, Olanda, și vin în România în medie șase luni pe an, unde locuiesc într-un sat de lângă Târgu-Jiu. Există un echilibru între agitația urbană, calmitatea și sinceritatea rurală care momentan reprezintă o sursă de inspirație și o necesitate pentru mine. În proiectele mele îmi imaginez un interior urban steril, în care o piesă din lână, oarecum rurală, mistică și sinceră creează un echilibru complementar.“

Oana Tudose - sunset by iele

Apusuri de Oana Tudose

Desenul a fost întotdeauna prezent în familia Tudose și părinții ei au susținut-o în acest demers încurajând-o să intre la Liceul de Artă „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. Bunica Olga croșeta și realiza tot felul de tapiserii din textile vechi, o activitate poate obișnuită pentru femeile care au trăit în România socialistă. Tatăl Oanei desena în peniță pe piele și vitralii, iar mama desena în creion și foarte probabil că aceste amintiri au stat la baza direcției către artă vizuala și design.

Sunt deja șase ani de când Oana a început proiectul Iele, care acum s-a transformat într-un business, Iele World. Oana își reamitește scânteia care a inițiat ceea ce azi a devenit prima ei experiență în antreprenoriatul românesc:

„Ideea proiectului a pornit din Olanda, când încercam să dezvolt o altă direcție si exprimare creativă, independentă, dar conectată de specializarea mea ca arhitect de interior. Iele World a pornit ca un răspuns creativ la problema abandonului unui material regenerabil în zona Gorj: torsul lânii și vopsitul cu plante naturale. Am facut cercetari și în România, dar și în Olanda, și am colaborat cu designeri olandezi, pentru a experimenta noi direcții creative. În final am accesat fonduri UE, programul Diaspora Start-up, pentru a stabili atelierul din Târgu-Jiu în 2019. În cadrul atelierului prelucrăm și cercetăm doar direcția de artă și design textil, bazat principal pe lâna de ovine românească.”

Oana Tudose - Oda Olgai detail 2019

Oda Olgăi detaliu

Iele World are un portofoliu vast, pe mai multe direcții și capitole: Capitolul întâi, Nudurile, Maiestrele, Apusurile de soare. Primele experimente textile au inclus și teste de funcționalitate, un exemplu sunt „Apusurile de soare” și pernele decorative „Nude series”, unde gândirea de designer era încă pronunțată. Pe parcurs, de la funcționalitatea ideală, Oana a abordat direcția de artă textilă și o exprimare artistică cu elan mai mare. Tema principală „lumea ielelor” este bazată pe mitologia ielelor și jocul acestora a inspirat crearea mai multor piese: „Ielele” sau “Măiestrele” și chiar „Jocul ielelor”.

Un exemplu de tribut adus familiei este piesa „Oda Olgăi”, realizată ca și odă pentru bunica sa, Olga, care a decedat în septembrie 2018. Olga a crescut-o pe artistă și i-a insuflat curaj în explorare.

„Prin curajul insuflat de Olga am înțeles că pot să demontez tradiționalul și chiar obiectele încărcate de amintiri fără teamă. Lucrarea este o punte de conexiune între generații. Un obiect al trecutului copilăriei mele, readus în prezent prin crearea unei noi cromatici, texturi și tehnică de execuție, care face referire la piesele textile realizate de bunica mea în trecut, dar acum realizate de mine, în 2020.”

Baba, Mosu‘, Zburătorul și Muma pădurii de Oana Tudose

Lucrările din categoria măștilor, povești și ritualuri mitologice românești transformate în artă, au ca destinație muzee și galerii de artă și sunt dedicate publicului larg, devorator de produse culturale.

Dar care este perspectiva antreprenoriatului artistic și ce responsabilități apar o dată cu asta? Oana are un răspuns:

Iele World se poate numi afacere datorită accesării fondurilor Startup Diaspora, iar experiența generală este una pozitivă. Atelierul meu este încă o provocare din punct de vedere birocratic, avem un volum crescut de treburi administrative și o dată cu el scade volumul muncii creative. Poate provocarea cea mai mare este să gasesc un echilibru între cele două. Am avut mult noroc să găsesc angajați incredibil de talentați și dedicați și munca în echipă este o experiență plăcută și extrem de motivantă. Beneficiul principal este însă libertatea de exprimare creativă, care pentru mine este extrem de importantă și datorită acestui aspect am ales independența antreprenoriatului.”

Oana Tudose - iele

Iele de Oana Tudose

Pentru antreprenoriatul artistic, o metodă de vânzări este tocmai prezența în expoziții și muzee de care menționa Oana mai sus, iar cu proiectele sale, artista a fost prezentă la Romanian Design Week, Milan Design Week, Muzeul Orașului Oradea/ Complex Cultural și cu expoziția sa recentă, Revelations of Pain (after Cioran) este la Muzeul Național Gorj.

Oana ne prezintă o posibilă concluzie, ca și răspuns la întrebările lansate de starea actuală a artei și designului contemporan:

„Lucrările mele din cadrul expoziției Revelations of Pain (after Cioran) sunt dualitatea dintre abordarea creativă personală și drumul parcurs în căutarea unei identități artistice. Inevitabil, acest traseu s-a materializat prin explorarea unor tehnici diferite de execuție: lucrările mele în ulei reprezintă finalitatea unei direcții si lucrările textile sunt identificarea unei noi direcții vizuale. M-am reîntors la materialul și mitologia românească, la rădăcinile culturale ca sursă de inspirație. Ca și concluzie, mă gândesc mereu la citatul lui Willem de Kooning „Trebuie să mă schimb ca să rămân același”, care era scris pe fațada facultății din Rotterdam. Schimbarea este o necesitate în procesul creativ și produsul creativ, realizată prin cercetarea continuă și asumarea unor riscuri.”

Ileana Cosanzeana și Imagine All the Faces you’ll Imagine de Oana Tudose

Arhitecta designer Oana Tudose demonstrează că antreprenoarelor din România nu le lipsește curajul, încrederea, perseverența și puterea de a improviza. Prin cumulul acestor calități și prin încăpățânare, Oana a lăsat un proiect de suflet să se dezvolte, pentru ca în prezent să fie lansat ca și business autentic românesc, o nouă platformă generatoare de trenduri în arta, fashionul și designul local: Iele World.

 

O puteți găsi pe Oana și Iele World pe internet:
http://iele.world
https://www.instagram.com/iele_world
https://www.facebook.com/ieleworld
http://oanatudose.com

Leave a reply (we review all comments)