Protecție socială pentru artiștii independenți – semnează petiția

Protectie sociala artisti

Protecție socială pentru artiștii independenți – semnează petiția aici

 

MEMORANDUM PRIVIND STAREA ARTIȘTILOR INDEPENDENȚI DIN ROMÂNIA  

către,

Guvernul României Palatul Victoria, Piaţa Victoriei nr. 1, Sector 1, Bucureşti, cod postal 011791
Domnului prim-ministru Ludovic Orban

Ministerul Muncii și Protecției Sociale Strada Dem.I.Dobrescu nr.2 – 4 sectorul 1 Bucureşti, cod poștal 010026

Doamnei ministru Violeta Alexandru

Ministerul Finanțelor Publice Strada Apolodor nr. 17, sector 5, cod 050741, Bucureşti Domnului Ministru Vasile Florin Cițu

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Calea Victoriei, nr. 152, sector 1, Bucureşti, cod 010096

Domnului Ministru Virgil Daniel Popescu

Ministerul Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, București, 030833 Domnului ministru Bogdan Gheorghiu

Context, cadru constituțional și legislativ

In contextul Pandemiei COVID – 19 și a decretului nr 195/2020 privind instituirea stării de urgență și a tuturor măsurilor care decurg din acestea a rezultat faptul că o serie intreagă de categorii sociale sunt vulnerabile sau foarte vulnerabile in toată această perioadă dar și in perioadad imediat următoare. Multe dintre aceste categorii sociale se bucură mai mult sau mai puțin de mecanisme de natură sindicală, de sistemul național sau privat de asigurări de sănătate, de sistemul de asigurări sociale. Din păcate există insă anumite zone sociale in care vulnerabilitatea, mai ales in această perioadă de maximă criză socială, economică și de sănătate este maximă. Una dintre ele, fără a avea pretenția că este mai importantă decât celelalte, este cea a lucrătorilor culturali independenți(coregrafi, performeri, dansatori, actori, regizori, artiști vizuali, operatori, scriitori, scenografi, monteuri, editor film/video, cascadori, games designers, pictori, graphic designers, fotografi, cântăreți, compozitori, instrumentiști, ingineri de sunet, tehnicieni, artiști de circ, magicieni, iluzioniști, fashion designeri, restauratori etc.). Utilitatea publică a acestora este consfințită de Constituția României la articolul 33 (dreptul la cultură). Deasemenea conform articolului 31 din decretul nr 195/2020 privind instituirea stării de urgență se prevede faptul că citez „Prin ordin al ministrului muncii li protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pantru angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență“. Artiștii independenți sunt practic antreprenori ai propriului lor talent și din această perspectivă trebuie să primească aceleași compensații ca cei din zona economică.

Din situația de fapt, expusă mai sus, rezultă ca este necesar sa luați/dispuneți urmatoarele măsuri:
Inițierea unui program prin care toți lucrătorii din sectorul cultural independent care nu au asigurare de sănătate să fie asigurați din oficiu cel puțin până la data de 31 decembrie 2020.

Acordarea unei sume forfetare ( media lunară a veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mare de salariul mediu net pe economie, stabilit conform Legii 6/2020) pentru PFA-uri, Srl-uri și artiști independenți ( celor care lucrează pe drepturi de autor) aflați în dificultate, pe o perioadă de 3-6 luni.

Interzicerea debranșării/deconectării de la utilități ( apă, energie termică, energie electrică, gaze naturale, internet, TV) pe perioada stării de urgență și timp de 30 de zile după încetarea acesteia.

Scutirea de plata chiriei pentru spațiile în care companiile independente își desfășoară activitățile, săli de repetiții, săli de spectacole, galerii, centre culturale private.

Amânarea obligațiilor legate de plata impozitelor și contribuțiilor aferente veniturilor din anii precedenți al acestor persoane până la 31.12.2020 (cu posibilitate de prelungire).

Scutirea temporară de la plata impozitelor pe venituri din contractele de drepturi de autor și contracte de prestări servicii pentru activitățile culturale până la 31.12.2020 ( cu posibilitate de prelungire)

Guvernul României, Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Muncii și Protecției Sociale să adopte Statutul Artistului și să recunoască munca lucrătorilor culturali astfel încât aceștia să beneficieze de asigurări de sănătate, ajutor de șomaj și pensii.

Menționez deasemenea faptul că pe data de 16 martie am inițiat o petiție intitulată Protecție socială pentru artiștii independenți la care până in acest moment sunt aproape 7300 de semnatari 

Florentin Milcof                                                                                                      muzician independent    

 

Protecție socială pentru artiștii independenți – semnează petiția aici

Leave a reply (we review all comments)