Boema nebună din Montmartre şi Montparnasse

boema franceza montmartre si montparnasse

Chiar dacă nu ştii ce e BOEMA, simţi cumva că miroase straşnic a libertate, Gustă o felie din acest stil de viață idealist la cursul despre artiștii care au făcut celebre cartierele pariziene Montmartre și Montparnasse. Boema nebună din Montmartre și Montparnasse este un curs în 5 întâlniri, susținut de Arina Gheorghiță, pictor și ilustrator, și organizat de Fundația Calea Victoriei. Începe din 14 ianuarie și are loc săptămânal, marțea, de la ora 19.00, la sediul fundației – str. C. A. Rosetti 47. et, 1, București. Cursul costă 400 de lei, înscrierile se fac pe contact@victoriei.ro.

De ce au devenit legendă Montmartre şi Montparnasse? Aici Picasso, sărac şi flămând, extrăgea cârnăciori de la botul motanului, ca să-şi hrănească iubita. Aici poetul Nerval se plimba pe bulevard cu un homar în lesa. Aici Dorgelle picta un tablou cu coada unui magar. În aceste periferii ale Parisului, în care nimeni nu ştia precis unde îşi va petrece seara, au crescut artiştii care au eternizat gloria Franţei.

Cursul acesta vă va spune povestea lor: sărăcia artiştilor, cafenelele nepieritoare în care s-a făurit Avangarda, carnavalurile şi dansurile îndrăcite de la „Closerie de lilas” sau „Moulin de la Galette” şi viaţa lor cotidiană dusă lângă drojdia societăţii: poeţi lângă proxeneţi, pictori lângă peticari, filosofi lângă cârciumari, genii lângă proscrişi.

Din toate aceste mici întâmplări au rămas capodoperele pe care le admirăm azi în vizitele noastre prin muzeele europene. Lucrările artiștilor care rar reușeau să-și plătească la timp chiria pentru odăița friguroasă în care se adăposteau sunt azi vândute cu sute de milioane de dolari. Cum s-a întâmplat asta?

Temele cursului sunt:

  1. Definirea Boemei şi descoperirea Montmartre-ului

Vorbim despre cât de vechi e fenomenul şi în ce condiţii se formează. Prezentăm pe scurt boema anterioară a secolului 18 – 19, pe care se bazează mult mai faimoasele Montmartre şi Montparnasse. Ce este La Belle Epoque şi prin ce se caracterizează. Explicăm de ce o boemă nu se poate forma oriunde şi oricând şi de ce societatea burgheză a constituit cadrul ideal pentru apariţia ei. Apoi plonjăm în Montmartre, de unde a început tărăşenia: primii locatari, străzi celebre, viaţa cotidiană. Povestim despre personaje pitoreşti, ateliere celebre, localuri, negustori şi apariţia artiştilor.

  1. Picasso şi banda lui. Bateau Lavoir.

Când, cum şi de ce a aterizat în Montmartre cel care avea să devină zeul Parisului, Picasso. Vorbim despre depresia şi sărăcia din cartier, despre sinuciderile in lanţ, despre cum supravieţuiau pictorii acolo. Prezentăm faimosul bârlog al lui Picasso, cel mai faimos atelier din lume: Bateau Lavoir. Apoi dăm o raită prin cea mai faimoasă crâşmă de artişti a tuturor timpurilor: Lapin Agile, cu faimosul său cârciumar, Moş Frede. Povestim despre Modigliani şi de mulţi alţii care şi au croit drum spre artă prin periferiile marelui oraş.

  1. Cei trei pictori blestemaţi

E vorba de un trio faimos, care a zdruncinat cartierul, alcătuit din doi pictori şi celebra, nebunatica Suzanne Valladon. O femeie de excepţie, cu o viaţă unică şi scandaloasă. Prezentăm sordidul cartier Maquis, în noroaiele căreia dansa Isadora Duncan. Alţi artişti, alte cafenele: Moulin Rouge şi Moulin de la Galette. Tolouse Lautrec si celebrele sale afişe. Modele şi dansatoare celebre: La Goulue, muza oficială a lui Lautrec. Sfârşitul lui „Belle Epoque”.

  1. Les Annees Folles. Naşterea Montparnasse-ului

Cum s-a născut Montparnasse-ul şi care era viaţa cotidiană aici: gastronomie, străzi celebre, confort şi transport. O cafenea celebră pentru poeţii săi: Closerie des Lilas. Străinii invadează Motparnasse-ul şi atelierele explodează. O colonie celebră de artişti: La Ruche. Sărăcie şi geniu: Chagall, Rousseau Vameşul, Vlaminck, Van Dongen, Zadkin, Leger. Scandalul adus de cubişti şi futurişti.

  1. Apogeul anilor nebuni: balurile din Montparnasse

Cafenele de legendă: Le Dome şi La Rotonde. Montparnasse pe timp de război. Balurile negre de la Jockey. Un cabaret de tip vechi – Chat noir şi parfumul sfârşitului de secol – şi unul de tip nou: Mirliton. Un negustor de geniu: somnorosul Ambroise Volard, dar şi alţi vânători de talente. Suprarealiştii intră în scenă inaugurând o nouă eră a scandalurilor: Yves Tanguy, Andre Breton, Andre Masson, Max Ernst, Miro. Americani în Montparnasse: Gertrude Stein, Hemingway, Scott Fitzgerald. Nebuni şi negustori celebri.

Imagine – Bal au Moulin Rouge (1890), Henri de Toulouse-Lautrec

Leave a reply (we review all comments)