Conace și case boierești din România

istoria romaniei case de patrimoniu conace

Conace și case boierești din România

Ești plimbăreț pasionat și ai vrea să știi mai multe despre istoria locurilor prin care călătorești? Fundația Calea Victoriei are pentru tine un curs care îți oferă informație consistentă și bine documentată despre cele mai interesante Conace și case boierești din România. Chiar așa se și numește cursul pe care istoricul Anita Sterea îl începe din 13 ianuarie, ora 19.00, la sediul fundației.

România are în prezent aproximativ 100 de conace și case boierești ce fac parte din patrimoniul național. Multe dintre ele sunt în paragină, altele au fost salvate de oameni inimoși, care au înțeles că patrimoniul istoric trebuie protejat.

Ce înseamnă conac? O casă boierească la țară. Deși sunt clădiri spectaculoase, construite de oameni celebri, și au fost martore la importante momente istorice, accesul greoi către zona în care se află – sate românești pierdute pe hartă – le-a aruncat într-un con de umbră.

Pe lângă conace deja celebre, cum ar fi cel al Brătienilor, de la Florești, sau conacul Bellu, de la Urlați, la acest curs descoperi conace mai puțin cunoscute sau chiar uitate. Afli lucruri interesante despre conacul lui Mihail Kogălniceanu, de la Murfatlar, conacul Vasile Alecsandri, de la Mircești sau conacul lui Alexandru Marghiloman, de la Hagiești.

Tot la acest curs redescoperi, prin povești și fotografii, case memoriale sau case care au fost donate de oameni cu funcții locale pentru a găzdui instituții de cultură. Casa memorială George Enescu de la Sinaia, casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași, Casa Universitarilor din Craiova sau Iași, precum și despre Casa Carabatescu din Târgu-Jiu – acum sediul Băncii Naționale sucursala Gorj sunt doar câteva dintre obiectivele culturale pe care merită să le incluzi pe lista ta cu locuri de vizitat.

Cele două ședințe ale cursului despre istoria conacelor și a caselor boierești din România vor fi însoțite de povești savuroase și imagini de arhivă sau contemporane. Uite ce vor conține:

1. Conacele României. Conacul lui Mihail Kogălniceanu de la Murfatlar, conacul Vasile Alecsandri de la Mircești, conacul lui Alexandru Marghiloman de la Hagiești, Conacul Octavian Goga, Conacul Evanghelie Zappa, Conacele Orezeanu, Oteteleșanu, Negruzzi, Cantacuzino şi Conacul Golescu.

2. Case boierești din România. Casa memorială George Enescu de la Sinaia, casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași, Casa Universitarilor din Craiova sau Iași, Casa Carabatescu din Târgu-Jiu.

Cursul începe din 13 ianuarie, ora 19.00, și are loc la Fundația Calea Victoriei – str. C. A. Rosetti nr. 47, et. 1, București. Te poți înscrie la contact@victoriei.ro, taxa de participare este de 150 de lei. Mai multe informații găsești pe www.victoriei.ro

Leave a reply (we review all comments)