Un-hidden Romania x Pictăm Pereți la Lente

Un-hidden Romania x Pictam Pereți la Lente 2019

Un-hidden Romania x Pictăm Pereți la Lente 2016 – 2019

Un loc pe care îl îndrăgim și despre care ne place să scriem des este Lente. Sufrageria urbană, care s-a transformat într-o mică galerie de artă super contemporană, acum găzduiește în total 14 murale realizate de Aitch, Cutărică, Kitră, Ada Mușat, Saddo & Pren, Praf de cretă (Mura și Binescris), IrloLivia FălcaruReg, Sorina Vazelina & Primitiv Print, Aito Kitazaki și Kseleqoqynqyshy și un totem tridimensional pictat de Pisica Pătrată. În anul 2016, ne-am unit forțele cu Lente pentru a demara proiectul Pictăm Pereți, inspirat de inițiativa lor din Praporgescu, numită Lente Subiectiv. De-a lungul lunilor, care s-au transformat în ani, am invitat o serie de artiști vizuali să anime casa, curtea și recent mansarda. Fără reguli sau teme impuse, fiecare cameră a fost transformată de artiștii invitați într-un univers complet nou și cu particularități distincte în care te poți pierde cu privirea și imaginația.

Citește articolul și descoperă o mulțime de murale care îți hrănesc curiozitatea pentru street art, idei și culori care îți deschid noi orizonturi.

Aitch @ Lente Dionisie Lupu

Aitch, mural, Lente, 2016

1. Povestea începe pe strada Dionisie Lupu, la numărul 78, unde Aitch a pictat primul mural din serie. Leopardul și acum are grijă și invită trecătorii în sufrageria urbană Lente.

“Cred că este important să-ți afli particularitatea și să te ții de ea.”

Aitch

Cutărică, mural, Lente, 2016

2. Tot în anul 2016, Cutărică a pictat în grădină Lente, un mural inspirat din grafica japoneză.

KITRĂ x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

3. Un an mai târziu, după feeder insider pop-up gallery din Septembrie, ne-am întors la Lente, unde Kitră a ales să utilizeze o ramă aurie existentă în care să încadreze o geometrie abstractă redată prin suprapuneri de culori diferite.

“Toate proiectele îmi sunt dragi, cred în toate, fie comerciale sau artistice, sunt eliberările mele, bune sau rele.”

Kitră

Cutărică x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

4. Poveștile desenelor de pe Dionisie Lupu a transformat casa într-un loc al socializării și distracției. Traseul expozițional începe pe stradă, cu invitația animăluțului prietenos ilustrat de Aitch. Continuă în grădină cu Cutărică, iar în interior cu personajele abstracte desenate de Kitră. Intrarea în bucătăriei este semnalizată de Cutărică cu o ilustrație delicioasă.

Ada Mușat x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

5. Odată ce ajungi la etaj te întâmpină Nicul prinț și Ada Mușat care, alături de alte personaje, invită vizitatorii la o experiență imersivă și ludică redată în cărbune.

Saddo & Pren x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural for Lente, 2017

6. Muralul relizat de Saddo și Pren aduce în același cadrul două personaje bine cunoscute, dar cu povești contrastante. Pictate cu multă atenție pentru detalii, pantera neagră (Black Panthers) realizată de Saddo și pantera roz (Pink Panthera) realizată de Pren compun o imagine complet nouă, cu multe înțelesuri, redată din îmbinarea a două citate din cultura contemporană.

”Pren deja avea acest proiect cu un line de streetwear “La Panthere est Roseobviously cu o panteră roz, și deja de mai mult timp ne gândeam să facem un mural cu un fel de versus între o pantera roz și una neagră, un fel de fight / dance, o chestie dinamică, dar nu neaparat violentă, ci așa, mai friendly, pink & black together. Cum panterele sunt foarte the new thing acum în artă, tatuaje, muzică (într-un video de la The Weeknd, pe un album cover de la Anderson Paak, piesa “Panther like a Panther” – Run the Jewels, etc) am zis: hai să facem pantere.”

– Saddo și Pren

Praf de cretă x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

7. Praf de cretă este colaborarea dintre ilustratoarea Mura și caligraful Bine Scris, un proiect de ilustrație și lettering cu cretă. Personajele care compun cele două desene, descriu două momente asupra cărora te invită să reflectezi. Unul dintre desene este intitulat PARTY ANIMALS și face referire la activitățile din timpul zilei, în timp ce AFTER PARTY ANIMALS se referă la viața de noapte. Privite concomitent, pot constitui un joc în care ești pus să găsești diferențele.

Pisica Pătrată x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

8. Pictura realizată de Pisica Pătrată pare că plutește, amintind lumile suspendate din arta japoneză  ukiyo-e (“pictures of the floating world“). Suprapunerile de verde, negru și magenta redau volumul personajului și lumina care se descompune în blăniță, o tehnică ce împrumută ceva din post-impresionism. În forma finală, ochii expresivi ai pisicii trădează un sentiment de self-awareness și de melancolie.

“Banda desenată rămâne prima mea pasiune, așa că pun pe hârtie personajele care îmi populează imaginația.”

Pisica Pătrată

IRLO x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

9. Pe măsură ce ultimele raze de soare aprind culorile lui Irlo, ele intră în contrast cu umbra așezată pe perete. Un portocaliu puternic, alături de galben, ne-au introdus încet în lumea plină de imaginație a artistului. Irlo desenează cu o dinamică aparte și, în scurt timp, peretele a fost animat cu simboluri fascinante. Sus, într-un triunghi în centrul imaginii, poți observa gura lui Dumnezeu, sursa literelor care par că plutesc atemporal. Triunghiul ar putea fi o reprezentare a cunoașterii, cât și a trinității specifice creștinismului, găsindu-se adesea deasupra intrărilor în biserici. Pentru că este negru, poate sugera postul negru sau originea luminii. În dreapta observăm mesajul: “40 de zile în deșert – post negru”.
Reprezentarea lui Iisus este neobișnuită. Sugestia pe care o primim aici este că religiile pot fi privite ca interpretări diferite ale aceluiași mesaj.

“Lucrez destul de neprogramat. De multe ori văd din mers. Există laitmotive cred, ca şi culoare o tratez de multe ori cam la fel.”

IRLO (NOM Crew)

Livia Fălcaru și Reg x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

10. Seria Pictăm pereți la Lente i-a avut ca invitați-autori pe Livia Fălcaru și Reg, câștigătorii open call-ului din Martie 2017.

În interviul din rubrica feeder insider, ne-au povestit despre procesul lor de lucru și cum au creat ilustrația pentru peretele de la Lente:

“În general facem multe schițe de mâna, colorate sau necolorate. Introducem apoi elemente specifice stilului fiecăruia și încercăm să le asamblăm într-o schiță finală. Trecem apoi desenul în digital și îl definitivăm.”

– Livia Fălcaru și Reg

Muralul se comportă ca o fereastră și ne introduce în universul mistic, abstract și foarte personal, al celor doi artiști.

Kitră x Pictăm Pereți x feeder.ro, mural, Lente, 2017

11. Sâmbătă, 5 august 2017, a fost zi de inspirație pentru toți cei care l-au vizitat pe Kitră în timp ce esena un nou mural la Lente. În contrast cu prima intervenție artistică din luna ianuarie, Kitră a realizat o geometrie abstractă compusă din multe linii drepte și culori pastelate. Procesul de creație implică multe etape succesive, în care Kitră adaugă straturi de vopsea astfel încât fiecare pată de culoare pare bine definită de un contur clar.

“Strada este ca un sketch book, unde vreau să văd cât mai multe schițe, desene, măzgăleli care să-mi dea energie”

Kitră
Meniu lente x feeder insider animatie

Meniu Lente ”Pictăm Pereți x feeder.ro”, 2017

În tipografie și în bucătărie am lucrat intens la noul meniu de (primăvară) vară care este ilustrat cu o parte dintre lucrările realizate în timpul seriei Pictăm Pereți și citate din interviurile feeder insider.

PISICA PĂTRATĂ x Un-hidden Romania, totem, Lente, 2017

12. Primul semnal urban din cadrul proiectul Un-hidden Romania a constat într-o intervenție artistică creată de Pisica Pătrată în mica grădină Lente din strada Dionisie Lupu. Obiectul tridimensional produs din lemn de Câtpece s-a transformat într-un totem magic, după ce a fost pictat de Pisica Pătrată.

“Mă interesează foarte mult formele tridimensionale. Fac câte o serie de 6-7 jucării urbane și toate pleacă de la aceeași formă și sunt foarte interesante de explorat.”

Pisica Pătrată

SORINA VAZELINA & PRIMITIV PRINT x Un-hidden Romania, mural, Lente, 2017

13. Povestea ilustrației și a personajelor care se întinde pe ambele fețe ale peretelui poate fi răsfoită într-un comix serigrafiat manual de Sorina Vazelina împreună cu Primitiv Print, care ne amintește despre trecerea timpului, îmbătrânirea sau măștile pe care le purtăm pe acest traseu.

”Nu știu de ce, dar mâzgălesc de când mă știu, pe cărți, pe bănci, pentru prieteni, pentru cursuri, pentru clienți, pentru că nu găsesc vreun alt refugiu.”

– Sorina Vazelina

Aito Kitazaki x Un-hidden Romania, mural, Lente, 2019

14. Artistul japonez 🇯🇵, Aito Kitazaki, are ca scop să devină unul dintre cei mai cunoscuți artiști stradali din lume. În prezent, el călătorește prin lume și pictează personajele sale inspirate din manga, combinate cu caligrafie și perspective personale. Timp de câteva zile ne-a vizitat în București și am fost bucuroși să-l ajutăm cu scopul său. Într-un weekend cu soare a realizat un mural la Lente, adăugând un nou strat de spirit și semnificație continuând seria de picturi. Desenul realizat în cadrul proiectului Un-hidden Romania este deja pe harta lucrărilor de street art: http://bit.ly/Un-hiddenRomania 🇷🇴

“This piece is about Japanese rain. The title is also “The Rain”. I want to explain the complicated expressions of Japanese. I painted the rain from the Japanese. Actually, the Japanese meaning of ”rain” is a little bit different. Winter rain, summer rain… Japan has over 400 meanings of rain. This is what I want to express through my piece.”

– Aito Kitazaki

Kseleqoqynqyshy x Un-hidden Romania, mural, Lente, 2019

15. Recent, universul artistic din sufrageria urbană Lente s-a extins și în mansardă magică, unde Kseleqoqynqyshy și Alexandra Costea adaugă straturi de culoare în care îmbină povești cu girafe, păsări, baobabi, planete și meteoriți.

“Mi se pare minunat și sunt recunoscător că pot să construiesc un scenariu în care toate preocupările și informațiile acumulate trăiesc împreună. Sunt un narator vizual și las lucrurile să curgă de la sine, merg mult pe intuiție, iar de multe ori ele apar și sunt confirmate.”

Kseleqoqynqyshy

Abia așteptăm să ne vedem la următorul eveniment din seria Un-hidden Romania, pentru care am pregătit o mulțime de lucruri interesante alături de artiști super drăguți.

În curând cartea Un-hidden Street art in Romania va fi disponibilă în magazinul online: feeder.ro/shop

Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic) / © feeder.ro
Foto și video: Petre Fall / © feeder.ro, Alexandra Pandrea, Alex Iacob / © feeder.ro

Despre proiectul editorial Un-hidden Street Art in Romania

Un-hidden Street Art in Romania are ca scop umanizarea și promovarea cunoașterii orașelor din România și Moldova, propunând explorarea acestora prin intermediul artei urbane independente, cu ajutorul unei publicații excepționale, disponibilă online și print, bilingv, destinată localnicilor și turiștilor. Cartea prezintă peste 120 de intervenții artistice independente și informații despre autorii acestora.

Intervențiile culturale Un-hidden Bucharest 2017 și 2018, co-finanțate de AFCN, activează spații interesante sau uitate, cum sunt Sala Omnia, Lente, Cinema Marconi, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Dizainăr, clădirea Cina – spațiul M60, alături de artiști remarcabili – Pisica Pătrată, Sorina Vazelina, Primitiv Print, Skinny Bunny, Paul Dunca, VJ VLC, Livi Po, Kseleqoqynqyshy, iZZY iZVNE (Moldova), John Dot S, Maria Bălan, producând un traseu ghidat și o hartă print & online cu 22 de intervenții artistice independente în spațiul public.
Un-hidden Street Art in Romania este o publicație remarcabilă cu ajutorul căreia localnici și turiști, deopotrivă, vor descoperi noi dimensiuni ale orașului prin intermediul culturii alternative efervescente, în dezvoltare.

Proiectul editorial Un-hidden Street Art in Romania este produs de echipa Save or Cancel, compusă din Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic) prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN, Aria tematică: Carte. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: CNDB, ZEPPELIN, IGLOO, The INSTITUTE, DIZAINĂR, SISAF, AMURAL

Despre programul multianual Un-hidden Romania

2017

Pisica Pătrată – Totem @ Lente
Skinny Bunny – Pictură @ Sala Omnia (Centrul Național al Dansului București)
VJ VLC – Video mapping @ Cinema Marconi
Sorina Vazelina și Primitiv Print – Mural și serigrafie @ Lente
Paul Dunca – Tur ghidat (1)

2018

iZZY iZVNE – Mural @ Facultatea de sociologie și asistență socială
Pisica Pătrată – Pictură @ Spațiul M60
Livi Po – Mural @ Dizainăr
Kseleqoqynqyshy – Mural @ Facultatea de sociologie și asistență socială
John Dot S  – Atelier de stencil @ Dizainăr
Maria Bălan – Atelier de linogravură @ Spațiul M60
John Dot S  – Mural @ Sala Omnia (Centrul Național al Dansului București)
Open Doors – Travel Outside the box – tur ghidat (2)
Paul Dunca – Tur ghidat (3)
Un-hidden Bucharest – Street art map print version

2019

– Mural @ Facultatea de sociologie și asistență socială
Un-hidden Bucharest – Expoziție @ Romanian Design Week
Open Doors – Travel Outside the box – Tur ghidat @ Cartierul Creativ (4, 5)
Aito Kitazaki – Mural @ Lente
Open Doors – Travel Outside the box – Tur ghidat (6, 7)
Online art gallery – Online store @ feeder.ro/shop
Un-hidden Romania – Street art map online version @ feeder.ro/un-hidden
Un-hidden Romania – Expoziție de street art x Acuarela @ Noaptea Albă a Galeriilor cu Pisica Pătrată, Livi Po, Kseleqoqynqyshy, John Dot S, Maria Bălan și Skinny Bunny
Maria Bălan – Atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii x DIPLOMA
Kseleqoqynqyshy – Mural @ Lente
Un-hidden Street Art in Romania – Book

Despre Save or Cancel
Din 2009, Save or Cancel este un mediu de propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană. Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de regenerare urbană prin proiecte culturale, editoriale, de arhitectură, sau design.

Vizitează pagina proiectului Un-hidden Romania pentru a fi la curent cu noile activități programate.

Un-hidden Street Art in Romania logo

Leave a reply (we review all comments)