Spectacole de teatru pentru copii și adulți în cadrul proiectului Stagiunea Reactor

Spectacole de teatru pentru copii și adulți în cadrul proiectului Stagiunea Reactor

Spectacole de teatru pentru copii și adulți în cadrul proiectului Stagiunea Reactor 

În luna noiembrie, la Reactor de creație și experiment se va desfășura proiectul Stagiunea Reactor, cuprinzând o serie de spectacole de teatru cu tematici actuale, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Proiectul Stagiunea Reactor este co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și are ca scop organizarea unui cadru de lucru aplicat pentru îmbunătățirea metodelor de creație în teatrul independent. Proiectul va cuprinde spectacole produse de Asociația Reactor care abordează diferite teme sociale relevante pentru comunitatea căreia li se adresează, și spectacole pentru copii create în cadrul platformei MiniREACTOR, care contribuie prin tematici și estetică la dezvoltarea publicului foarte tânăr.

Tot în cadrul proiectului vor avea loc două ateliere de dezvoltare profesională a artiștilor, în cadrul cărora se vor aborda diferite metode de lucru în teatrul colaborativ, precum și tehnici coregrafice. Obiectivele principale ale proiectului sunt: abordarea unor teme sociale importante, prin realizarea de spectacole de teatru bine documentate, lansarea unui dialog către publicul invitat la dezbatere, educarea și formarea publicului prin artă.

 

PROGRAMUL DETALIAT

Spectacole pentru adulți:

14 noiembrie, ora 19:00

BALADELE MEMORIEI

Un spectacol de: Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș

Spectacolul aduce în prim-plan povești ale generației Ionelei legate de muncă, viață socială și viață personală. Dintr-o societate care invizibilizează și desconsideră tot mai mult persoanele de vârstă înaintată, se aud și vocile unor oameni care trăiesc cu speranța într-un viitor mai solidar.
Baladele memoriei documentează, arhivează și redă toate aceste narațiuni, urmărind felul în care ele au fost influențate de anii duri ai tranziției și de capitalism.

 

15 noiembrie, ora 19:00

GLORIE

De: Alexa Băcanu
Regie: Olivia Grecea
Cu: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Oana Mardare, Paul Socol
Muzică: Linda Ianchiș
Scenografie și costume: Andra Handaric

„Ah, glorie, pe care nimeni nu știe să o definească prea exact, cât de perfectă ești tu să ne motivezi alegerile, să ne îndrepți pașii spre pericole pe care altfel le-am ocoli de la distanță, să ne faci să uităm că suntem muritori și că dacă ne lovim, ne doare!”

De la basm la narațiuni contemporane, poveștile ne seduc, ne copleșesc, ne inspiră. Urmărind personajele arhetipale de basm prin timp și spațiu, plecăm de la rolul lor și nevoia noastră de a comunica prin ele, pentru ca în final să ajungem la o mai bună înțelegere a propriilor noastre povești.

16 noiembrie, ora 19:00

ALL OVER YOUR FACE

Regia: Botond Nagy
Scenografia: Valentin Oncu
Cu: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc
Costume: Sorana Oltean
Mișcarea scenică: Știan Ionuț-Claudiu
Light Design: Erőss László
Mentor: Sinkó Ferenc

Un living room. Niște microfoane. O paradă haute-couture. Trei actrițe care iau pe rând chipul femeilor care iubesc sincer, al prostituatelor de peste granițe, al gospodinelor care ne servesc cu zacuscă sau al lor personal. Povești din tinerețe cu o bătaie de inimă spre viitor și cu revoltă împotriva decepției de viață.

ATENȚIE: Spectacolul folosește efecte speciale: stroboscop, mașină de fum, sunete puternice și nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie și celor cu pacemaker.

 

17 noiembrie, orele 19:00 și 21:00

JUST PUSH PLAY

Improvizează Dragoș Muscalu, Matei Rotaru, Rob Pavicsits, Bogdan Bob Rădulescu

Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu. Telecomanda e în mâna publicului. So… JUST PUSH PLAY!

 

20 noiembrie, ora 19:00

ÎMI PLACE SUSHI

De: Ioana Hogman
Regia: Raul Coldea
ScenografiaGábor Zsófi
Muzica live: Fluidian (Emil Gherasim)
Cu: Bianco Erdei, Cătălin Filip, Emil Gherasim, Doru Taloș, Paul Socol

Îmi place sushi își propune să arunce un ochi asupra felului în care ne simțim unii lângă alții în societate, prin convergența a două teme majore ale zilelor noastre: frica, motor al tuturor acțiunilor (sau non-acțiunilor) noastre și masculinitatea, chestionată permanent de cea dintâi. Întâlnirea lor creează nevoia redefinirii unor termeni foarte prezenți în limbajul nostru uzual sau a restabilirii modului în care pot fi întrebuințați în așa fel încât să nu împuternicească fenomenele care ne distanțează.

Atenție! Acest spectacol conține scene care pot avea un puternic impact emoțional.

 

24 noiembrie, ora 19:00

LOVE ME TINDER

De: Kata Győrfi
Regia: Adina Lazăr
Mișcare scenică: Alexandra Felseghi
Cu: Andreea Ajtai, Bianco Erdei, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Paul Sebastian Popa
Scenografia: Silviu Medeșan
Ajutor muzical: Paula Rotar
Animații: Radu Bogdan

Love me tinder e un spectacol despre relațiile și interacțiunile dintre oameni, intermediate de apps-uri și device-uri. Cum mai e să te îndrăgostești? Ce jocuri și strategii trebuie să folosești ca să pari inaccesibil? După câte zile ai voie să răspunzi la primul mesaj? Ce e mai casual: un gif sau un emoji?

 

28 noiembrie, ora 19:00

ÎNTOARCEREA DE ACASĂ

Cu: Alina Mişoc
Regia: Bia Baraboi
Mişcarea scenică: Ralu Buta

Întoarcerea de acasă este un spectacol confesiune ce ne aduce în faţă povestea unei femei care se redescoperă abia în momentul în care se acceptă aşa cum este şi prinde “curajul să se povestească”. Spectacolul are la bază interactivitatea cu publicul, astfel că fiecare reprezentaţie este unică şi diferită. Spectatorii devin oglinda protagonistei care se joacă cu amintirile şi ne poartă în trecut prin diferite etape ale vieţii, dar care totodată ne va face să trăim clipa.

 

30 noiembrie, ora 19:00

NOI NU, NICIODATĂ

Un spectacol de: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar și Cosmin Stănilă
Cu: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Paula Rotar și Cosmin Stănilă
Scenografie: Gábor Zsófi

Ți s-a întâmplat vreodată să folosești un argument nepotrivit doar ca să îți demonstrezi punctul de vedere? Ți s-a părut vreodată că unele cuvinte nu sunt chiar ale tale? Ai tras vreodată concluzii greșite? Nici noi…

Deconstruind diferite tipuri de discurs, spectacolul încearcă să stimuleze gândirea critică și să suprapună, într-un mod ludic, planul personal peste unul istoric.

 

Spectacole pentru copii:

9 noiembrie, ora 11:00

STRADA BALOANELOR DE SĂPUN NR. 10 | spectacol invitat

Cu și de: Andreea Ajtai
Scenografia: Florin Suciu

Într-o lume agitată, gălăgioasă și mereu pe fugă, iau naștere cele mai fragile, cele mai jucăușe și cele mai misterioase baloane de săpun. Ce rămâne în urma lor? Sau mai bine spus, CINE rămâne în urma lor?

O producție Aiart

Recomandat copiilor: 3+

 

16 noiembrie, ora 11:00

PĂDUREA FERMECATĂ | spectacol invitat

Cu și de: Andra Ștefan și Andreea Bolovan

Spectacolul este un moment de teatru de păpuși, care-și propune să-i aducă pe copii mai aproape de natură. Aceștia vor face cunoștință cu pădurea și cu prietenii ei și vor afla ce daruri are codrul pentru oameni și cât de importante sunt acestea pentru echilibrul mediului care ne înconjoară. Povestea se deapănă printr-o îmbinare de mijloace artistice care țin de teatrul de păpuși clasic cu proiecții experimentale. Astfel se sugerează o lume fantastică în care orice e posibil. Doi copii, o provocare și o pădure misterioasă. Așa începe călătoria unui băiețel printre tainele și ființele unei păduri magice. După multe peripeții și încercări năzdrăvane, copilul descoperă secretele acesteia.

O producție a Asociației Bafi
Recomandat copiilor: 4+

 

23 Noiembrie ora 11:00

BUCĂTĂRIA FAMILIEI BALAUR

Dramatizare: Ana Cucu- Popescu
Regia: Delia Gavlițchi
Cu: Lorena Copil, Bianco Erdei
După povești de Adina Rosetti

Ce e aceea o „dragoniţă”? De ce nu mai există balauri cu şapte capete? De ce „trebuie” să facem anumite lucruri? Vă invităm să păşiţi împreună cu noi în ”Bucătăria familiei Balaur”, unde curiozităţile lui Bălăurel îşi găsesc explicaţii prin jocuri, cântecele şi poveşti din cele mai năstruşnice. Nimeni nu deţine toate răspunsurile din lume, iar asta nu e deloc o problemă, cât timp ne face plăcere să le dăm naștere cu ajutorul imaginației.

”Bucătaria Familiei Balaur” este o adaptare liberă după textele Adinei Rosetti din cartea ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? … și alte 10 întrebări fantastice” publicată la editura Curtea Veche.

Recomandat copiilor: 3+

 

30 Noiembrie, ora 11:00

TĂRÂMUL DE MIJLOC | Premieră

De: Ana Cucu-Popescu

Regia: Delia Gavlițchi

Scenografia: Tomos Tünde

Cu: Andreea Ajtai, Bianco Erdei, Florin Suciu

Muzica: Maximilian Ichim-Anchidin

Asistent regie: Sorina Băleanu

Ce se întâmplă atunci când nu putem să privim în spatele diferenţelor ce ne despart? Cum putem găsi o modalitate de a ne concentra pe ce ne uneşte?

Mihai şi George sunt conducătorii Tărâmurilor de Nord şi de Sud, iar astăzi e ziua în care ei trebuie să găsească o modalitate în care să îşi unească popoarele în acelaşi spaţiu. Cei doi se luptă cu diferenţele dintre ei şi dintre popoarele pe care le conduc, dar par să nu reuşească să găsească abordarea potrivită. Norocul lor e că au parte şi de un pic de ajutor din exterior…

„Tărâmul de Mijloc” este un spectacol de animaţie ce îşi propune să aducă în faţa copiilor teme important precum diversitatea şi toleranţa. Prin încercările celor doi conducători de a găsi o cale de mijloc şi de a evita un dezastru, cei mici sunt familiarizaţi cu idei precum acceptarea sau respectul reciproc. Spectacolul îşi propune să scoată în evidenţă faptul că diferenţele dintre noi nu reprezintă o problemă, ci dimpotrivă şi că, datorită lor, putem învăţa unii de la alţii.

Spectacol recomandat întregii familii.

 

Proiectul cultural Stagiunea Reactor este co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

________________________________________________

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

 

Leave a reply (we review all comments)