J. Ace x Mini Raid @ Pasajul Englez Calea Victoriei

J. Ace Mini Raid 2

J. Ace x Mini Raid @ Pasajul Englez Calea Victoriei

J. Ace, street artist, este pasionat încă din copilărie de măști tribale și ale diferitelor culturi astfel că a început să experimenteze sculptura unor mici fețe (163 de „small faces in great places” – fețe mici în locuri mărețe) pe care le-a amplasat din septembrie 2016 până în ianuarie 2019 în 37 de orașe din 21 de țări, de pe 4 continente.

A vizitat Bucureștiul de cinci ori în ultima vreme și de fiecare dată a lăsat câteva măști prin oraș. Din nefericire, nu putem vedea toate lucrările lui anterioare deoarece mare parte din cele amplasate au dispărut.

Nu-mi place că o intervenție umană egoistă generează o pierdere. Muralele pot avea o durată de viață de mulți ani. Și apare întrebarea: are o lucrare de artă un termen de valabilitate odată ce este expusă în mediul urban? Mi-ar plăcea ca oamenii să se bucure de arta mea cât mai mult timp posibil – sunt sigur că mulți artiști simt la fel.

În timpul proiectului pentru CAPITOL, a fost prima dată/ primul loc în care am fost prins vreodată! Am instalat lucrările, dar am fost urmărit câteva minute după ce am plecat de acolo și oprit de securitate. Când și-au dat seama că nu sunt de aici, mi-au cerut doar să le dau jos – doar ego-ul meu a fost afectat. Desigur, am făcut ce mi s-a spus, iar câteva zile mai târziu am revenit acolo și am reinstalat fețele pe partea opusă a străzii, în fața locului unde fusesem prins.

În interviul cu J.Ace pentru Un-hidden Bucharest, artistul ne-a povestit că, în timpul plimbărilor anterioare prin capitală, i-au atras atenția personajul lui AeuL și cel imaginat de Raid, „amuzant, ca o mână, cu brațele și picioarele în formă de degete cu unghii”.

J.Ace X Mini RAID X Mini AeuL, BucureștiJ.Ace a instalat lucrarea Mini RAID în Pasajul Englez, scriind pe Instagram că a fost unul dintre primele personaje cu care s-a intersectat:

Acest mic ‘omuleț mână’ cu degete pe post de membre m-a făcut să chicotesc. El este încă o emblemă a orașului în ochii mei.

J. Ace a transformat ceea ce în viziunea sa reprezintă „embleme ale orașului“ în mici sculpturi, instalându-le pe străzi ca omagiu pentru București și artiștii locali care îmbogățesc spațiul public cu energia lor creativă.

Susțin în continuare faptul că arta urbană este efemeră și acest aspect reprezintă unul dintre lucrurile care m-au atras la street art încă de la început. Îmi place că se schimbă, că evoluează cu mediul și că, în cele din urmă, se dizolvă. Dar poate uneori procesul este mai rapid decât mi-ar plăcea sau m-aș aștepta (când o persoană ia o lucrare).

J. Ace a fost invitat în cadrul proiectului Teatrul de vară Capitol, ocazie cu care a realizat o serie interesantă care reprezintă arhitectul care a construit teatrul, arhitecta care a construit cinematograful, C-tin Mille – numele străzii și Pan elementul central al stucaturii care definește scena teatrului.

Între timp, a mai fost o dată în București și a amplasat câteva lucrări noi, singura pe care am găsit-o este intervenția de la Capitol.

Îl puteți urmări pe J.Ace pe Instagram. Intervențiile sale sunt disponibile în harta Un-hidden Romania.

Text: Alexandra Bujeniță / © feeder.ro
Foto și video: Petre Ghiocel / © feeder.ro

 

Despre proiectul editorial Un-hidden Street Art in Romania

Un-hidden Street Art in Romania are ca scop umanizarea și promovarea cunoașterii orașelor din România și Moldova, propunând explorarea acestora prin intermediul artei urbane independente, cu ajutorul unei publicații excepționale, disponibilă online și print, bilingv, destinată localnicilor și turiștilor. Cartea prezintă peste 120 de intervenții artistice independente și informații despre autorii acestora.

Intervențiile culturale Un-hidden Bucharest 2017 și 2018, co-finanțate de AFCN, activează spații interesante sau uitate, cum sunt Sala Omnia, Lente, Cinema Marconi, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Dizainăr, clădirea Cina – spațiul M60, alături de artiști remarcabili – Pisica Pătrată, Sorina Vazelina, Primitiv Print, Skinny Bunny, Paul Dunca, VJ VLC, Livi Po, Kseleqoqynqyshy, iZZY iZVNE (Moldova), John Dot S, Maria Bălan, producând un traseu ghidat și o hartă print & online cu 22 de intervenții artistice independente în spațiul public.
Un-hidden Street Art in Romania este o publicație remarcabilă cu ajutorul căreia localnici și turiști, deopotrivă, vor descoperi noi dimensiuni ale orașului prin intermediul culturii alternative efervescente, în dezvoltare.

Proiectul editorial Un-hidden Street Art in Romania este produs de echipa Save or Cancel, compusă din Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic) prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN, Aria tematică: CarteProgramul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: CNDBZEPPELINIGLOOThe INSTITUTE, DIZAINĂR, SISAF, AMURAL

__

Despre programul multianual Un-hidden Romania

2017

Pisica Pătrată – Totem @ Lente
Skinny Bunny – Pictură @ Sala Omnia (Centrul Național al Dansului București)
VJ VLC – Video mapping @ Cinema Marconi
Sorina Vazelina și Primitiv Print – Mural și serigrafie @ Lente
Paul Dunca – tur ghidat (1)

2018

iZZY iZVNE – Mural @ Facultatea de sociologie și asistență socială
Pisica Pătrată – Pictură @ Spațiul M60
Livi Po – Mural @ Dizainăr
KSELEQOQYNQYSHY – Mural @ Facultatea de sociologie și asistență socială
John Dot S  – Atelier de stencil @ Dizainăr
Maria Bălan – Atelier de linogravură @ Spațiul M60
John Dot S  – Mural @ Sala Omnia (Centrul Național al Dansului București)
Open Doors – Travel Outside the box – tur ghidat (2)
Paul Dunca – tur ghidat (3)
Un-hidden Bucharest – Street art map print version

2019

 – Mural @ Facultatea de sociologie și asistență socială
Un-hidden Bucharest – Expoziție @ Romanian Design Week
Open Doors – Travel Outside the box – Tur ghidat @ Cartierul Creativ (4, 5)
Aito Kitazaki – Mural @ Lente
Open Doors – Travel Outside the box – Tur ghidat (6, 7)
Online art gallery – Online store @ feeder.ro/shop
Un-hidden Romania – Street art map online version @ feeder.ro/un-hidden
Un-hidden Romania – Expoziție de street art x Acuarela @ Noaptea Albă a Galeriilor cu Pisica Pătrată, Livi Po, Kseleqoqynqyshy, John Dot S, Maria Bălan și Skinny Bunny
Maria Bălan – Atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii x DIPLOMA
Kseleqoqynqyshy – Mural @ Lente
Un-hidden Romania – Street art BOOK

Despre Save or Cancel
Din 2009, Save or Cancel este un mediu de propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană. Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de regenerare urbană prin proiecte culturale, editoriale, de arhitectură, sau design.

Vizitează pagina proiectului Un-hidden Romania pentru a fi la curent cu noile activități programate.

Un-hidden Street Art in Romania

Leave a reply (we review all comments)