Atelier de Grafică – Peniță și tuș cu Maria Bălan

Atelier de Grafică – Peniță și tuș cu Maria Bălan

Atelier de Grafică – Peniță și tuș

Dă o șansă artistului din tine! Rezervă-ți trei seri de marți pentru un Atelier de Grafică la care vei experimenta tehnica desenului în peniță și tuș. Întâlnirile încep pe 26 noiembrie, de la 19.00, la Fundația Calea Victoriei.

Penița îți permite să folosești două dintre cele trei elemente de limbaj plastic, și anume punctul și linia. Al treilea element de limbaj plastic, pata, va fi experimentat prin intermediul pensulei. Și nu orice tip de pensulă, ci cea chinezească. Ai lucrat vreodată cu așa ceva?

Tușul ca material de lucru are o istorie îndelungată, dar de-a lungul perioadelor și curentelor artistice nu a încetat să fie apreciat și continuă să fie unul dintre materialele preferate ale artiștilor din zilele noastre.

Maria (Bălan) Ionescu, artist grafic, îți va povesti cum era abordată această artă în Orientul îndepărtat și te va învăța, mai întâi, să folosești instrumentele de lucru specifice Chinei și Japoniei. Încerci apoi și tehnici folosite de mari artiști europeni.

Temele atelierului de grafică sunt:

1. Tușul și penița – arta europenă. În primul curs vom exersa acest tip de desen realizând o reproducere după desene ale unor artişti ce au utilizat frecvent această tehnică.

2. Tușul și pensula – arta orientală. Exercițiul va consta în reinterpretarea unor picturi japoneze în tuș negru pe hârtie de orez.

3. Penița și pensula – art nouveau. Întâlnirea finală ne pune în fața unui exercițiu ce utilizează ambele tehnici învățate la cursurile precedente. Influența artei orientale asupra celei europene determină un nou tip de expresie, decorativ, organic rezultatul fiind reprezentat de stilul art nouveau. Exercițiul va consta în a realiza o reproducere după o lucrare a artistului Aubrey Beardsley, acesta fiind unul dintre reprezentanții stilului art nouveau și singurul care lucra exclusiv cu tuș negru.

Accepți provocarea? Atunci înscrie-te pe contact@victoriei.ro, pentru că locurile sunt limitate. Cursul începe din 26 noiembrie, are 3 întâlniri, în seri de marți, de la 19.00, la sediul fundației – strada C. A. Rosetti 47, et. 1. Taxa de participare este de 270 de lei și include toate materialele necesare.

Leave a reply (we review all comments)