Cântecele pe care le asculți și versurile pe care le înțelegi

  • by
Cântecele pe care le asculți și versurile pe care le înțelegi

Cântecele pe care le asculți și versurile pe care le înțelegi

Versurile sunt un set de cuvinte care alcătuiesc un cântec, de obicei constând din strofe și refrene. Înțelesul acestora poate fi ori explicit, ori implicit. Unele versuri sunt abstracte, aproape neinteligibile și, în astfel de cazuri, explicația lor accentuează forma, articulația, conturul și simetria expresiei. Cuvântul liric derivă din cuvântul grecesc lyrikos, care înseamnă “cântând la liră”. Un poem liric este unul care exprimă un punct de vedere subiectiv, personal. Cuvântul liric a ajuns să fie folosit pentru cuvintele unui cântec începând cu anul 1876.

Chiar dacă s-ar putea să știi zeci de versuri ale melodiilor tale preferate sau nu neapărat, ci pur și simplu pentru că unor persoane li se impregnează rapid în minte, există anumite versuri care transmit o idee cu totul diferită de cea la care te-ai gândit știind doar titlul. Cine și-ar putea imagina că Total eclipse of the heart, cântat de Bonnie Tyler, este de fapt un cântec de dragoste despre vampiri, iar la acel moment cântăreața lucra la un muzical bazat pe povestea lui Nosferatu? Sau cine ar putea spune la prima vedere a titlului The shape of my heart, cunoscut ca aparținând lui Sting, că versurile ar conține metafore cu termeni din jocurile de cărți? Același artist are o altă piesă foarte cunoscută, care inițial a fost interpretată de The Police, și anumeEvery breath you take. Și în acest caz poți fi indus în eroare foarte ușor, crezând că este vorba despre un cântec de dragoste clasic, dar de fapt este despre două persoane care nu se cunosc încă atât de bine, cum ar fi conjunctura inițială din cunoscutul film al lui Martin Scorsese, Taxi Driver.

Sunt și situații în care poți fi indus în eroare de partea vizuală a cântecului. Videoclipul piesei Wake me up when September ends, a formației Green Day, a făcut mulți oameni să creadă că are conotații ascunse despre război. De fapt, însă, piesa a fost scrisă în memoria tatălui solistului Billie Joe Armstrong. În cazul piesei arhicunoscute a Madonnei, Like a virgin, prima idee care poate trece prin cap cuiva nu este de fapt și cea corectă. Versurile scrise de Billy Steinberg fac referire la modul în care începerea unei noi relații l-a făcut să se simtă ca nou și plin de vitalitate. Cunoscuta piesă Hotel California, cântată de Eagles, care a fost folosită ca sursă de inspirație și de Tudor Chirilă pentru crearea hitului Hotel Cișmigiu, transmite povestea fictivă a unui grup de călători care se cazează la un hotel de lux. Analizând cu mai mare atenție versurile, îți poți da seama că acest cântec este de fapt despre industria muzicii. Două dintre versuri spun că “Îți poți face check-out-ul la orice oră, Dar nu poți pleca niciodată”, tocmai pentru că persoanele cu adevărat pasionate de această artă își vor dori mereu să continue.

Sunt și cântece a căror idee principală o poți prinde chiar de la prima ascultare, neavând nicio îndoială cu privire la ceea ce ai presupus tu însuți. Acesta ar fi cazul piesei Forever young, interpretată de Alphaville, în care este idealizată ideea de a fi tânăr. Conceptul de tinerețe, așa cum apare definit în versuri este mai mult o stare mentală, evidențiată de libertatea de expresie și de individualism, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii își pierd pe rând aceste calități, care de fapt îi fac unici. Pot apărea chiar și situații amuzante atunci când versurile sunt interpretate greșit, cum s-a întâmplat în cazul piesei One, de la U2. Multe perechi au ales-o pentru dansul mirilor, dar de fapt semnificația versurilor face referire la despărțire și nu la fuzionarea a două suflete.

Compunerea versurilor nu este unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poate face un artist, având în vedere că e greu să găsești cuvintele potrivite pentru o stare, un sentiment sau un gând, orientându-te în același timp după un anumit tempo. Puterea cuvintelor reprezintă însă de cele mai multe ori peste 50% din efectul unui cântec și de aceea aranjarea lor necesită talent și dedicare. Unele versuri pot fi captivante, altele pot fi doar ușor de reținut, iar cele mai bune sunt adevărată poezie.

Cântecele pe care le asculți și versurile pe care le înțelegi

Leave a reply (we review all comments)