Premiera filmului-documentar ABIS, de Matei Bejenaru, pe 15 noiembrie 2019, la WASP Working Art Space and Production

Abis, 2019 Matei Bejenaru video still small

Premiera filmului-documentar ABIS, de Matei Bejenaru, pe 15 noiembrie 2019, la WASP Working Art Space and Production

Asociația 4Culture și WASP Studios anunță premiera documentarului ABIS, de Matei Bejenaru, vineri, 15 noiembrie, de la 19:30, la WASP Working Art Space and Production. Proiecția va fi urmată de un moment poetic din opera lui Ștefan Augustin Doinaș în interpretarea actorilor Octavian Jighirgiu și Andreea Darie, și de un dialog între Matei Bejenaru și invitații săii: Adina Cezar, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Alina Ledeanu.

Filmul Abis explorează personalitatea enigmatică și carismatică a lui Irinel Liciu, prim-solistă a baletului Operei Române din Bucuresti în anii ’50-’60. Filmat pe peliculă și folosind materiale din Arhiva Națională de Filme, Agenția de presă Agerpress, precum și arhiva Revistei Secolul 21, Abis este un eseu despre condiția artistului și raporturile acestuia cu arta și viața sa.

Matei Bejenaru este artist vizual și profesor de fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008). În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance-uri, el investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzică, teatrul performativ ori poezie.

Documentarul ABIS face parte din Creative Crossroads – Art and Humanity, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Documentarul va fi prezentat la BOZAR, Bruxelles, în perioada 3 Decembrie 2019 – 12 Ianuarie 2020, în cadrul Europalia Arts Festival Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

ABIS
Autor: Matei Bejenaru
Cu participarea: Adina Cezar, Liana Tugearu, Ioan Tugearu
Muzica: Jean-Paul Dess
Narator: Octavian Jighirgiu
Prelucrare digitală imagine și sunet: Marian-Mina Mihai
Colorist: Marian-Mina Mihai
Lectura: Octavian Jighirgiu
Sunet: Vlad Onescu
Peliculă Kodak Vision3 developată și digitizată în laboratoarele Cinelabs București
Cu sprijinul: Opera Națională Română Iași, Opera Națională București, Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme.
Producție: Asociația 4Culture și WASP Studios
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, cu sprijinul Programului Europa Creativă al Uniunii Europene.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder, IQads, România Pozitivă


PROGRAM

15 NOV 2019
WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu 67-93, corp E, etaj 2
19:30 – 20:00 ABIS, de Matei Bejenaru, proiecție în premieră
20:00 – 20:10 Moment poetic cu actorii Octavian Jighirgiu și Andreea Darie (poeme de Ștefan Augustin Doinaș)
20:10 – 21:00 Dialog cu Matei Bejenaru, Andreea Căpitănescu (curator și producător) și invitații speciali Adina Cezar (coregrafă), Liana Tugearu (critic de dans), Ioan Tugearu (coregraf), Alina Ledeanu (președinte Fundația Culturală Secolul 21)

03 DEC 2019 – 12 JAN 2020
BOZAR, Bruxelles
Projection Room
Europalia Arts Festival Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Român

De asemenea, la WASP Working Art Space and Production pot fi vizitate expozițiile:

Iosif Király: EROII AU FOST ȘI EI OAMENI CA NOI. De la selfie la monument

LiFe Long Burning – Instalații multimedia de Alice Feraru, Mircea Hristescu și Corina Rafael

www.waspmagazine.com

www.4culture.ro

Leave a reply (we review all comments)