feeder insider w/ Piktor | Diploma 2019

feeder insider interviu cu PIKTOR

feeder insider w/ Piktor | Diploma 2019

DIPLOMA și feeder.ro te invită la petrecerea de încheiere a festivalului cu un amestec interesant de artă și sunet. Cu această ocazie, vă prezentăm o ediție specială a seriei feeder sound LIVE 🔴 stream, care creează o punte între DJ set-ul lui Piktor și pictura live a Irina Mocanu. Experimentează un performance multidisciplinar realizat de doi artiști din domenii diferite, completându-se reciproc. Înainte de eveniment, am schimbat cu Piktor câteva idei despre muzică, colaborări și EP-ul intitulat „Similar Feelings”, recent lansat la label-ul feeder sound. Citește interviul feeder insider cu Piktor și intră în atmosfera de party.

Keywords: DJ / producător / vinyl-only

Timpul petrecut în natură… Momentan prea puțin. Nu am suficient timp, din păcate.
Aplicația cu cel mai mult screentime… Din păcate, nu am activată opțiunea care înregistrează screen time. Dacă ar trebui să ghicesc probabil Safari.
Fotografiile care îmi captează atenția… Hmm. Greu de zis. Depinde de starea pe care o am în momentul respectiv.
Ciudat, dar câteodată uit… Nu uit. Folosesc intens remindere.
Spațiile publice din Viena… sunt dese și bine amenanjate. Poți să ieși foarte ușor și repede dintre betoane și să petreci puțin timp înconjurat de natură.
Când vreau să văd un film bun… Întreb un prieten. Sau doi.
Un gust care îmi aduce aminte de Mediaș… Gust? Greu de zis. Nu m-am gândit la asta niciodată.
Mă relaxez… Petrecând timpul cu prieteni și familie, făcând muzică, etc.
Dacă aș călători pe Marte… Nu m-aș grăbi prea tare să ajung.

feeder.ro: Salutări, Piktor, suntem încântați să schimbăm câteva idei despre muzică, frecvențe, petreceri și viniluri. În primul rând felicitări pentru Similar Feelings EP am primit mult feedback pozitiv de la dj, producători și ascultători din toată lumea. Când și cum ai produs Similar Feelings, The Night Before și The Gift That Keeps On Giving? La ce te-ai gândit când ai intitulat release-ul Similar Feelings?

Piktor: Am preluat titlul piesei care mi s-a părut cea mai reprezentativă pentru EP. Iar numele piesei l-am ales pentru că piesa îmi dă un feeling similar cu cel al unei piese mai vechi. Sună simplu, dar prefer să mă concentrez mai mult pe muzică și nu pe ce nume dau pieselor. Am numit proiectul așa la început și a rămas neschimbat până la urmă.

Closing Party DIPLOMA x feeder.ro w/ Piktor, Irina Mocanu, Eirwud Mudwasser

f: Pe 19 Octombrie transmitem online episodul patru din seria feeder sound LIVE, unde pui muzică în timp ce Irina Mocanu pictează un canvas de 2 x 1,5 m. Performance-ul are loc în cadrul Closing Party DIPLOMA x feeder.ro, festivalul care prezintă noua generație de creativi români, în clădirea monument istoric de pe Str. C.A. Rosetti nr. 3. Care crezi că sunt elementele care aduc artiști din diferite domenii să lucreze și să expună împreună?

Piktor: Curiozitatea și dorința de a cunoaște oameni noi cu interese și viziuni diferite și platforme precum feeder.ro care fac posibil acest lucru.

f: Când te gândești la colaborări multidisciplinare, ce domenii îți aprind imaginația? De la astrofizică la sport, unde crezi că ar putea să contribuie muzica electronică, augmentând experiența și înțelegerea publicului?

Piktor: Îmi place foarte mult muzica de film indiferent dacă e electronică sau orchestrală. Ascult mult muzică ambientală. Se poate spune și că se regăsesc elemente din zona asta în producțiile mele muzicale.

f: Muzica interacționeză în mod distinct cu percepția asupra memoriei și timpului. Ca ascultător, preferi să te conectezi prin sunet cu trecutul sau cu viitorul? Ce caracteristici au acele compoziții pe care le percepi ca fiind atemporale?

Piktor: Piese vechi îmi aduc mereu aminte de momente trecute din viața mea. Reprezintă un reminder placut.

Nu aș putea să zic acum. În muzica electronică se folosesc foarte multe sunete de bază care erau folosite și acum 20-30 de ani (vezi 808, 909 etc.), ceea ce face ca piese foarte vechi să se încadreze oarecum și azi în spectrul muzical actual. Dar în general curentele muzicale sunt bazate pe trend iar trendurile se schimbă mereu și revin la moda din nou după mulți ani. Astfel piese uitate revin din nou în topul preferințelor oamenilor.

 

f: Când și de ce ai trecut de la rolul de ascultător, la cel de DJ și apoi de producător? Ai spune că această evoluție a fost una graduală, etapizată, sau, mai degrabă s-a produs în salturi neprogramate, ghidate de energia creativă?

Piktor: A fost o evoluție graduală. Nu a fost suficient pentru mine să rămân ascultator, așa că la un moment dat am simțit nevoia să contribui cu idei. Am început cu partea de DJ pentru că a fost mai simplu.

Acum nu mi-aș mai putea imagina partea de DJ fără partea de producție.

f: Captezi și transferi gânduri sau sentimente în sunete și vibrații, pe care le combini într-un aranjament muzical. Care este procesul prin care trece o piesă de la schiță până la forma finală?

Piktor: De obicei, plec de la un sunet și construiesc o piesă în jurul lui. În ultima vreme, am început să înregistrez piesele live. Îmi place când se mai strecoară câte o mică greșeală in mix. Face piesa să pară mai “umană”.

 

f: Care sunt criteriile pe care le iei în considerare atunci când vrei să scoți un nou material din studio?

Piktor: Mesajul pe care vreau să îl transmit și dacă se potrivește cu sound-ul pe care vreau să îl împărtașesc cu publicul.

f: Anul trecut ai colaborat cu Macarie, un duo intitulat Dancot2, pentru piesa Back And Forth lansată pe compilația Algorhythmic [ALG004] Various Artists. Povestește-ne despre procesul vostru de lucru, milestones pe care le-ați atins sau revizuit, și despre momentul în care ați consimțit/agreat că sunetul este cel pe care îl căutați amândoi.

Piktor: Nu am plănuit neapărat să facem ceva împreună. Pur și simplu am dat proiectul de la unul la altul fiecare adăugând câte ceva și la final ne-a placut ce a ieșit. Piesa a primit și feedback bun așa că am decis să o scoatem la Vlad pe label. După aceea nu s-a mai conturat nimic. E greu să colaborezi pe producție așa la distanță. Eu locuiesc în Viena iar el în Cluj. De întâlnit ne-am întâlnit doar la petreceri până acum, din păcate.

 

f: Care sunt scopurile sau obiectivele pe care vrei să le îndeplinești în viitor, ca artist?

Piktor: Să finalizez LP-ul la care lucrez și să reușesc să dedic mai mult timp muzicii.

 

f: Între ce proiecte îți împarți timpul acum și unde urmează să te ascultăm în perioada următoare?

Piktor: Am câteva petreceri planificate, dar din păcate nu în Romania. Momentan trec printr-o perioadă mai aglomerată și trebuie să recunosc că muzica a trecut în plan secund, ceea ce înseamnă că trebuie să și refuz unele petreceri. Dar lucrez când am timp la LP-ul pe care probabil o sâ îl scot la Subtil și încerc să onorez cât mai multe invitații să pun muzică.

feeder insider interviu cu PIKTOR

Interviu realizat de Cristina Popa & Andrei Racovițan // feeder.ro

Imagini © Auslage

 

Sâmbătă transmitem live următorul episod feeder sound cu Piktor (dj set) și Irina Mocanu (live painting) + Eirwud Mudwasser (dj set) care are loc în cadrul petrecerii de închidere a festivalului DIPLOMA. Începând cu ora 18:00 te așteptăm în spațiul recent reamenajat în clădirea monument istoric, situată pe strada C. A. Rosetti nr. 3.

feeder insider interview column

Leave a reply (we review all comments)