feeder insider w/ Maria Bălan | Diploma 2019

feeder insider w/ Maria Bălan | Diploma 2019

feeder insider w/ Maria Bălan

Maria Bălan este o artistă din București, dezvoltată multilateral, care a studiat Arte Grafice la Universitatea Națională de Arte București și arhitect nepracticant. Mariei îi place să picteze pereți, să creeze ilustrații de carte, precum și artă digitală (concept art, animație 2D, design poster), cu accent pe portrete și expresii umane. Activitatea ei a fost recunoscută cu Premiul Bienalei Internaționale de Afiș și Ilustrație de Carte a Tinerilor Artiști, Timișoara, 2013. În 2018, ea a prezentat prima expoziție individuală, „Neștiuții”, și a dezvăluit abilități didactice uimitoare în timpul atelierului de linogravură pentru copii Un-hidden Bucharest. În 2019, a expus lucrări recente în expoziția colectivă Rampa One @ Plant Village alături de John Dot S și Robert Obert și a participat la expoziția de grup Un-hidden Bucharest din cadrul Romanian Design Week 2019, Expoziția centrală, Secțiunea Multidisciplinar. În data de 17 octombrie, Maria Bălan susține un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii by feeder.ro x DIPLOMA. Citește interviul insider cu Maria și află cum să te pregătești pentru atelier, dar și informații despre lucrările ei recente.

Keywords: linogravură / street art / atelier / spațiu public

Dacă vreau să văd o expoziție interesantă… mă uit in news feed.
În natură găsesc… inspirație.
Călătorind,… mă relaxez dar mă și documentez.
Când lucrez, ascult… muzică diversă, în funcție de starea de spirit.
De obicei, prefer evenimentele… underground.
Mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru… lecturi.
Nu refuz niciodată o porție de… înghețată.
Lucrarea mea de diplomă a tratat… problemele orașului București.
Imediat după ce am absolvit,… am continuat să desenez.
3 artiste a căror activitate o urmăresc… Kathe Kollwitz, OKO, Kathleen Neeley

 

Maria Bălan - linocut printed stickers workshop by feeder.ro x DIPLOMA

feeder.ro: Pe 17 Octombrie, explorăm arta ca mijloc de regenerare urbană prin intermediul unui atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii în cadrul festivalului dedicat tinerilor absolvenți, DIPLOMA. Cum consideri că ar fi bine să se pregătească paricipanții și ce crezi că vor dobândi în urma atelierului?

Maria Bălan: Ideal ar fi să își pregătească un concept, o idee, sau un mic text despre ceva ce îi frământă legat de lume, societate, situația politică actuală, oraș, etc, pentru că vom încerca să realizăm împreună mici stickere care vor servi apoi orașului și locuitorilor lui. Deci ne adresăm lor prin ceea ce facem. După, fiecare rămâne cu ce simte că îl interesează și reprezintă.

 

f: Pentru Noaptea Albă a Galeriilor te-ai pregătit intens, având o participare în cadrul expoziției Un-hidden Romania x Acuarela, alături de Pisica Pătrată, Livi Po, John Dot S, Skinny Bunny și KSELEQOQYNQYSHY, cât și un mural în cadrul Outside Histories, proiect special NAG, alături de Robert Obert, Pisica Pătrată și John Dot S, pe care urmează să-l inaugurați Vineri seară. Care este programul tău pentru Noaptea Albă a Galeriilor? La ce expoziții ți-ai propus să ajungi?

Maria Bălan: Având în vedere că în cadrul inaugurării muralului există și o sesiune de live drawing și autografe, nu cred că voi apuca să văd prea multe galerii chiar dacă mi-aș dori. Dar voi încerca să acopăr ceea ce mă interesează.

 

 

f: Lucrarea “The Humanopop” din seria Anomalica, realizată în cadrul Color Talks, a fost adjudecată în urma unei licitații. Ce urmează să se întâmple cu lucrarea, o vom vedea expusă în spațiul public?

Maria Bălan: Din câte am înțeles, va fi în curtea unui local din centru, dar încă nu s-a anunțat nimic oficial, deci nu vă pot spune mai mult pentru că nici eu nu știu.

 

f: Povestește-ne despre unul dintre cele mai recente murale pe care le-ai realizat, pentru Hidden, The Social Space, din Strada Cornescu 4, București.

Maria Bălan: Pe scurt, este cea mai mare lucrare a mea de până acum și prima făcută integral în spray. A fost o adevarată provocare, dar sunt foarte mulțumită de rezultat, mai ales că am putut realiza o compoziție dragă mie legată de ideea introspecției și a descoperirii binelui din noi înșine.  

 

f: Lucrările tale au adesea un mesaj de conștientizare față de schimbările climatice, defrișări ilegale sau intervențiile antropice asupra mediului. Anul acest ai fost invitată la Street Delivery alături de Robert Obert și John Dot S să transmiteți mesajul WWF. De ce consideri că este nevoie ca arta contemporană și cea stradală să abordeze aceste subiecte?

Maria Bălan: Nu neapărat arta contemporană, cât cea stradală mi se pare că se pretează pentru genul ăsta de mesaj, pentru că ea ajunge la un public mult mai larg, deci mesajul este cu atât mai important.

Arta cu mesaj nu ține de contemporan, ea există de mult mai mult timp. M-am bucurat să fiu parte din acest proiect pentru că, fiind interesată de genul ăsta de subiecte, am simțit că îmi pot face vocea auzită mai mult prin asocierea cu o organizație care încearcă să protejeze și să conserve natura.

 

 

f: Cu ocazia Amural 2019, ți-ai lăsat amprenta în Brașov cu un mural care se leagă cumva de contextul orașului. Am observat că ai împărțit imaginea în două secvențe, personajul din care iese o vulpe pe latura centrală/fațadă, și o pasăre care se află în zbor, pe o laterală? Care sunt sentimentele pe care ai vrea să le trăiască cei care privesc lucrarea?

Maria Bălan: Nu am pretenții asupra sentimentelor privitorilor, fiecare e liber să interpreteze în felul propriu ceea ce fac, să îi placă sau să nu îi placă. Secvențialitatea a fost dată de circumstanțe, nu propusă. M-am adaptat situației, ca să zic așa. 🙂

 

f: În Mai 2019, ai colaborat cu John Dot S și Robert Obert pentru Expoziția Rampa de la Plant Village. Cum a primit publicul această expoziție? Când și unde vă vom vedea iar în această formulă?

Maria Bălan: Da, am dat startul unui nou proiect cu această ocazie. A fost un succes, zicem noi, mai ales că a fost prima oară când am organizat un eveniment artistic cap-coadă doar noi, trei artiști. O să mai vină și altele, e destul de dificil între proiectele personale și munca de atelier să ne mobilizăm în a fi și organizatori, dar cu răbdare și puțin efort vom reuși.

 

f: feeder.ro a împlinit 15 ani de activitate online ca agenție media alternative și, mult mai recent, magazinul feeder.ro/shop oferă vizitatorilor lucrări și produse Maria Bălan, cum ar fi tricouri imprimate prin tehnica linogravurii și xilogravuri, toate realizate manual. Ce impact a avut internetul asupra procesului tău de creație dar și asupra distribuției lucrărilor tale?

Maria Bălan: Un dublu impact, desigur. Odată ca flux de informație vizuală, descoperind tot felul de artiști interesanți care folosesc rețelele de socializare pentru a-și face publice lucrările și apoi un impact asupra propriei “cariere”, că să zic așa. Faptul că într-o zi m-am hotărât (după multă tatonare și ezitare) să-mi fac o pagină de artist și să încep să pun pe ea ceea ce lucrez mi-a adus proiecte faine, cunoștințe noi și nu în ultimul rând, un mic cerc de oameni care îmi apreciază munca, fapt pentru care le sunt recunoscătoare. 🙂

 

Words by Cristina Popa & Andrei Racovițan / feeder.ro

Photos © Maria Bălan, Petre Ghiocel / feeder.ro, Mădălina Dobraca.

Citește și interviu Un-hidden Bucharest cu Maria Bălan din 19 Ianuarie 2019 și descoperă lucrările Maria cartate pe harta de street art Un-hidden Romania.

feeder insider interview column