Întâlnire cu Stalin, Gorbaciov și rebeli ai Revoluției din ’89, în documentare de excepție, la AFF 2019

Întâlnire cu Stalin, Gorbaciov și rebeli ai Revoluției din ’89, în documentare de excepție, la AFF 2019

Întâlnire cu Stalin, Gorbaciov și rebeli ai Revoluției din ’89, în documentare de excepție, la AFF 2019

Ediția 2019 a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu, care va avea loc între 14 și 20 octombrie, prezintă o serie de documentare de excepție care propun o reflecție pătrunzătoare asupra trecutului pentru a înțelege mai bine realitatea prezentă. Filmele semnate de unele dintre cele mai importante voci ale cinematografiei universale, precum Werner Herzog și Sergei Loznitsa, sunt centrate pe titani ai istoriei, Iosif Stalin și Mihail Gorbaciov, dar și pe momente cheie din istoria recentă a României, Revoluția din ‘89, atunci și acum.

Funeralii de stat”, cel mai recent film care poartă semnătura regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, va fi prezentat, în premieră în România, în cadrul Galei de deschidere Astra Film Festival 2019, luni, 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia. Filmul, care a avut premiera mondială recent la Festivalul de Film de la Veneția, explorează impactul pe care l-a avut moartea liderului Stalin în 1953 asupra întregii Uniuni Sovietice și surprinde momentul înmormântării ca un apogeu al cultului personalității dictatorului. Loznitsa disecă în stilul său inconfundabil această ”Mare Despărțire” prin montajul unor imagini de arhivă rare sau de mult uitate. Proiecția va fi completată de o discuție cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, despre natura și moștenirile regimurilor comuniste, care bântuie încă lumea contemporană, având ca punct de pornire filmul lui Loznitsa.

Documentarul ”Funeralii de stat” concurează în competiția Europa Centrală și de Est, iar o a doua proiecție va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 12:00, la Astra Film Cinema 2. Sergei Loznitsa, un prieten apropiat al festivalului Astra Film de la Sibiu, a fost distins la ediția din 2014 cu ”Marele Premiu AFF” pentru documentarul ”Maidan”.

O altă întâlnire memorabilă pe care o propune Astra Film Festival pentru ediția 2019 este documentarul lui Werner Herzog, ”Întâlnire cu Gorbaciov”. În actualul context internațional dominat de previziuni sumbre, Herzog readuce în discuție câteva dintre reușitele remarcabile ale vizionarului Gorbaciov, fost Secretar General al URSS, cum ar fi implicarea sa în încheierea războiului rece, negocierile cu SUA pentru reducerea înarmării nucleare sau încetarea controlului sovietic asupra Europei de Est. Filmul va fi proiectat joi, 17 octombrie, de la ora 18:00, la Sala Thalia și sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 13:00, la Cinema Ion Besoiu – Sala Mare. Documentarul este prezentat în cadrul secțiunii Mari Maeștri.

Pentru că în acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989 și căderea comunismului, Astra Film Festival aduce pe marele ecran un fragment din acest macroeveniment, așa cum l-a documentat regizorul, Dobrivoie Kerpenisan, în satul său natal de lângă Timișoara. Fimul ”Rebeli cu o cauză” pornește de la acele imagini și ajunge la protagoniștii lor așa cum sunt ei astăzi. Experiența retrezește teama și curajul acelor zile, dar și speranța și visele de atunci pentru un viitor mai bun. Documentarul este inclus în competiția România și poate fi vizionat , în premieră mondială, vineri, 18 octombrie, de la ora 18:00, la Sala Thalia și sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 15:00, la Cinema Ion Besoiu – Sala Mare.

Programul complet al Astra Film Festival 2019 este disponibil aici: https://www.astrafilm.ro/program/

Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Leave a reply (we review all comments)