Introducere în Istoria Religiilor – O poveste a umanității

Introducere în Istoria Religiilor – O poveste a umanității

Introducere în Istoria Religiilor – O poveste a umanității

Sunt lucruri despre care poate ai auzit, frânturi de poveste, obiceiuri interesante, a căror origine ți-e necunoscută. Cristian Vechiu te ajută la cursul Introducere în Istoria Religiilor să-ți structurezi informațiile și să înțelegi mai bine ce, de ce și când s-a întâmplat în societatea în care trăiești. Cursul e organizat de Fundația Calea Victoriei și începe miercuri, 18 septembrie, la 19.00 și are 6 întâlniri, cu frecvență săptămânală.

Una dintre premisele acestui curs este că, printr-o cunoaștere mai aprofundată a credințelor religioase, vei putea urmări o poveste a umanității, ca să înțelegi apoi mai bine unele momente din istoria îndepărtată sau recentă.

Vei descifra împreună cu lectorul și colegii de grupă sensul și funcționalitatea miturilor asociate anumitor tradiții religioase, a riturilor, dar și a unor tabuuri de ordin religios. Vețţi discuta despre tradiții religioase care au marcat profund lumea și care au configurat spații culturale și civilizații.

Temele celor șase întâlniri sunt:

1. Delimitări conceptuale și terminologice. Vom discuta și despre tradiții religioase arhaice și câteva noțiuni fundamentale (recurente pe toată durata cursului): sacru, sacrificiu ritualic, totem, șamanism, interdicție religioasă, gândire magică.

2. Pornim de la miturile babilonienilor și spunem povestea potopului din Epopeea lui Ghilgameș. Discutăm despre miturile cosmologice ale egiptenilor, locurile sacre construite de ei și promisiunea vieții de apoi. Ajungem în final la „reforma” religioasă a lui Zoroastru în Imperiul Persan.

3.  Cele trei tradiții abrahamice: Iudaism, Creștinism, Islam – periodizare, profeți şi texte sacre. Geneza și semnificația păcatului originar. Mântuirea și caracterul universal al mesajului hristic. De la pecetea profeților la misterioasele tradiții sufite.

4. Panteonul infinit al hinduismului și ciclul reîncarnărilor. Krishna (avatarul zeului Vishnu) și filosofia din Bhagavad Gita. Povestea prințului Gautama Siddhartha (Buddha) și „Calea cu opt braţe”. Vorbim despre numeroasele școli buddhiste, de la principiile școlii Theravada la buddhismul tibetan.

5. Vom analiza formele religioase politeiste din spațiul european în perioada antică, dar și miturile și legendele care au incitat fantezia marilor gânditori occidentali de-a lungul timpului: miturile vechilor greci și romani; pagânismul celtic și ritualurile enigmatice ale druizilor; runele și simbolurile sacre ale nordicilor.

6. Religiile indigene ale Africii și ale spațiului nord și sud american. Vom lua contact cu unele dintre cele mai exotice tradiții religioase caracterizate îndeosebi prin oralitate. Vom vedea cât de animiste sunt religiile africane și cum era integrată natura în religiile amerindieniilor.

Îți place ideea? Atunci înscrie-te la cursul de istoria religiilor pe adresa contact@victoriei.ro. Taxa de participare este 400 de lei. Toate cele șase întâlniri au loc la sediul fundației: str. C. A. Rosetti nr. 47, et. 1, București.

Leave a reply (we review all comments)