Scăderea prețurilor imobiliare. Diferențele față de anii trecuți

Scăderea prețurilor imobiliare. Diferențele față de anii trecuți

Scăderea prețurilor imobiliare. Diferențele față de anii trecuți

După ani de creșteri în domeniile imobiliarelor, suntem surprinși să aflăm că de aproximativ două luni, se înregistrează scăderi considerabile în tot ceea ce privește vânzări de case, apartamente noi sau vechi.

0,4% este media înregistrărilor la nivel național, pe când, în București, se regăsesc ieftiniri ale imobiliarelor inclusiv cu 3%. pentru a vedea anunțuri cu apartamente noi de vânzare, vă așteptăm pe Flatfy.ro.

Mai multe sunt cauzele aflându-se la baza acestui dezechilibru. Enumerăm creșterea euro, presiunea de dobânzi și limitarea creditelor noi.

În luna mai, prețurile la nivel național au estimat o scădere de 0,4%. În capitală, vânzătorii de apartamente au scăzut luna trecută prețul cu 2%, iar în cadrul locuințelor noi, au existat scăderi și mai mari: 3,4%.

Daniel Crainic afirmă că acest fenomen este cauzat de numărul scăzut al potențialilor cumpărători, care s-au retras din cauza creșterii cursului valutar, dar și a discuțiilor sociale și politice din ultima vreme.

BNR a sesizat chiar că cererile pentru imobiliare au ajuns să scadă de la lună la lună. Raportul făcut de Banca Națională Română evodențiază că românii se gândesc acum 90 de zile la oferta de cumpărare a unui imobiliar, pe când înainte se gândeau doar 80 de zile.

Comparând anul anterior cu cel în curs, observăm o pierdere de 26% în primul trimestru în rândul tranzacțiilor de imobiliare. România a achiziționat cu 26 de procente mai puține locuințe. La fel este și în cazul ansamblurilor rezidențiale de pe Complexe rezidențiale București, cum ar fi în cazul Complexului Militari București.

Schimbări s-au produs și în cazul creditelor acordate românilor. Cele cu dobândă fixă au crescut, iar cele cu dobândă variabilă au scăzut, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță și confortabili cu decizia de a lua o casă. Astfel, cele cu dobândă fixă sunt 25% din totalul creditelor ipotecare. În 2018, acestea prezentau 15%, iar acum 2 ani doar 6%.

Prudența nu trebuie să ne lipsească atunci când decidem asupra unei locuințe. Specialiștii ne avertizează că există proiecte începute de constructori, nefinisate, aflate în curs de modelare, cu diferite defecțiuni. Acestea abia peste câțiva ani vor atige prețul corect și bine-meritat.

Leave a reply (we review all comments)