Laboratorul schimbării – cursuri și tururi gratuite pentru migranți

Laboratorul schimbării – cursuri și tururi gratuite pentru migranți

Fundaţia Calea Victoriei, în parteneriat cu Asociaţia ActivRandom, Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi şi Asociaţia Matias, organizează proiectul cultural “Laboratorul schimbării”, cu sprijinul AFCN. În perioada 22 iulie – 30 septembrie 2019 vor avea loc mai multe Școli de Vară și Tururi ghidate în Bucureștiul istoric dedicate refugiaților și migranților din România.

În România trăiesc numeroşi refugiaţi şi migranţi proveniţi din ţări aflate în conflict politic și religios. Măsurând politicile de integrare, România se află în grupul ţărilor doar parţial favorabile integrării celor care se refugiază aici. Pe lângă cursuri de limba română sau engleză, puse deja la dispoziție de autorități, migranții din România au nevoie și de alte programe care să susţină nevoi esenţiale bunăstării psihice şi emoţionale. „Laboratorul schimbării” răspunde acestor nevoi de integrare şi creştere profesională, de îmbogăţire a cunoştinţelor şi de dezvoltare personală ale refugiaţilor.

„Laboratorul schimbării” urmăreşte să elimine discriminarea, să susţină dialogul intercultural, respectiv valorile europene, prin organizarea de către Fundaţia Calea Victoriei a 6 Școli de Vară pentru adulţi și a 4 tururi ghidate în Bucureştiul istoric. Fiecare Școală de Vară presupune 5 zile de ateliere pentru refugiaţii şi migranţii în România care fac parte dintr-o categorie socială şi culturală defavorizată. Domeniile Școlilor de Vară includ desen şi pictură, bune maniere, vorbire în public, actorie şi dicţie, stil vestimentar masculin şi stil vestimentar feminin.  

Cursanţii sunt încurajați să se exprime artistic, să-și îmbunătățească abilităţile de comunicare și să descopere cultura locală. Unul dintre rezultate va fi creşterea stimei de sine a cursanţilor prin acces la activităţi de dezvoltare personală şi cultură generală.

Programul Şcolilor de Vară:

  • Şcoala de vară de Desen şi pictură: 22 – 26 iulie, 13.00-15.00
  • Şcoala de vară de Vorbire în public: 29 iulie – 2 august, 13.00-15.00
  • Şcoala de vară de Fotografie: 5 august – 9 august, 13.00-15.00
  • Şcoala de vară de Bune maniere: 12 – 16 august, 13.00-15.00
  • Şcoala de vară de Dicţie şi actorie: 19 – 23 august, 13.00-15.00
  • Şcoala de vară de Pictură şi creativitate: 26 – 30 august, 13.00-15.00

Programul Tururilor ghidate:

  • Descoperă Calea Victoriei: 7 septembrie, 15.00 -17.00
  • Descoperă Bucureştiul multietnic: 14 septembrie, 11.00-13.00
  • Descoperă Centrul Vechi: 15 septembrie, 11.00 – 13.00
  • Descoperă Bucureştiul multietnic: 28 septembrie, 11.00 – 13.00

Înscrierile se fac la laboratorulschimbarii@victoriei.ro.

Laboratorul schimbării se încheie cu un concert susţinut de o trupă alcătuită din instrumentişti care provin din diverse medii culturale şi printr-un moment muzical susţinut de Orchestra Matias. De asemenea va fi organizată o expoziţie de pictură a artistului plastic de origine siriană Ammar al Nahhas, care trăiește în România. Participarea acestor artiști în proiect favorizează apropierea culturală. Ei pot fi un exemplu de reuşită personală şi profesională în ceea ce priveşte integrarea multiculturalismului şi construirea unei cariere în România. Tot la evenimentul de închidere a proiectului vor fi proiectate fotografii realizate în timpul atelierelor şi al tururilor ghidate.

Proiectul Laboratorul schimbării este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Leave a reply (we review all comments)