City-break la tine în țară: descoperă istoria marilor orașe ale României

Oricând vrei să-ți încarci bateriile cu o mini-vacanță, nu uita că ai încă o mulțime de locuri interesante de văzut chiar în țara ta. Oradea – oraşul Art Nouveau, Sibiul, cu catedrala sa evanghelică în stil gotic, căsuţele „cu ochi” şi Palatul Brukenthal, sau Braşovul – un oraş în care descoperi vechi bastioane, dar şi prima Şcoală Românească, sunt doar câteva exemple de destinații care nu trebuie să lipsească de pe lista ta de explorator urban.

Ca să fii sigur că nu ratezi nimic, îți recomandăm cursul Oraşele istorice ale României şi clădirile lor emblematice, pe care Fundația Calea Victoriei îl organizează din 18 iunie, de la ora 19.00.

Cluj, Timişoara şi Iaşi sunt cele mai mari oraşe ale României, după Bucureşti. Iaşiul a fost cândva capitala culturală a ţării, Timişoara, oraşul Revoluţiei Române, a fost primul oraş cu iluminat electric stradal din Europa, iar Clujul a fost şi rămâne un centru universitar puternic, oraşul tinerilor, oraşul studenţilor. În toate aceste oraşe există clădiri de patrimoniu fabuloase, cu poveşti care merită cunoscute de către orice om pasionat de istorie. Fie că este vorba de teatre, catedrale, licee sau palate administrative, toate oferă oraşelor o eleganţă aparte.

Atelierul propune o călătorie virtuală prin multe alte orașe interesante ale ţării, cu numeroase poveşti şi imagini.

1. Estul ţării. Descoperim oraşe ca Iaşiul – capitala culturală a ţării, porturile de la gurile Dunării: Galaţi şi Brăila, dar şi Constanţa – oraşul de la Marea Neagră. Povestim despre teatrele din aceste oraşe, catedralele, palatele administrative, dar şi despre cazinouri sau alte clădiri faimoase. Analizăm poziţia geografică şi influenţele străine asupra arhitecturii şi dezvoltării culturale.

2. Vestul ţării. Poposim în oraşe ca Târgu-Jiu – oraşul în care este pusă în valoare opera lui Brâncuşi, Arad – oraş de graniţă, Timişoara – primul oraş liber, cu povestea faimoasei Opere timişorene, Deva cu a sa cetate şi Oradea, cu un important patrimoniu Art Nouveau.

3. Inima ţării. Colindăm Transilvania, unde descoperim oraşe care păstrează ceva din atmosfera medievală: Sibiu, Braşov, Alba-Iulia, Cluj, Sighişoara, Bistriţa. Povestim despre cetăţile fortificate care au stat la baza fondării acestor oraşe, despre biserici şi catedrale, despre amprenta lăsată de Imperiul Habsburgic în dezvoltarea culturală a acestor locuri.

Cursul are loc la sediul Fundației Calea Victoriei, pe str. C. A. Rosetti 47, et. 1, în centrul Bucureștiului, aproape de Romană și Universitate. Înscrie-te pe contact@victoriei.ro și nu uita să achiți taxa de participare (180 de lei).

Leave a reply (we review all comments)