Împreună, salvăm fresca de la Urși!

Împreună, salvăm fresca de la Urși!

Împreună, salvăm fresca de la Urși!

 

„ (…) ne propunem ceva (…) care cere o energie foarte mare, anume să le prelungim[bisericilor] viaţa pentru o perioadă de timp pînă cînd această fază de conştientizare ajunge la un nivel suficient de adînc ca banii să vină pentru restaurare. Avem o etapă incipientă, intervenția de urgenţă, fără de care bisericile ar dispărea. (…) La biserica de la Urşi, unde este efortul cel mai mare, care are picturi şi la exterior şi la interior, intervenția este una amplă de restaurare.”

Şerban Sturdza, declarație cu ocazia conferinței „Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei listate între cele mai periclitate 7 situri ale patrimoniului din Europa în 2014″ susținută de către Ordinul Arhitecților din România și Fundaţia Pro Patrimonio, 9 mai 2014, Casa Ion Mincu din București
Sursa:  Observatorul urban, 12 mai 2014, Florin Bălteanu, „Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei, între cele mai periclitate monumente din Europa”

Salvarea frescei bisericii de lemn de la Urşi este ultimul element din procesul integral de restaurare care a durat 10 ani şi care a însemnat o practică de învăţare pentru toţi voluntarii şi specialiştii implicaţi, precum şi un exerciţiu de acceptare a unui obiect de patrimoniu uitat de comunitatea din jurul său. Pornim, aşadar, această campanie de strângere de fonduri dedicate frescei cu intenţia clară de a încheia această călătorie cu mare putere de exemplu şi de a reda monumentul către comunitatea locală.

Vă invităm să citim împreună acest jurnal de inovare în activitatea de restaurare, care va prezenta, pe parcursul câtorva săptămâni, etapele prin care oamenii care au descoperit-o, instituţiile care au preluat-o, echipele care au intervenit şi oamenii locului care au sprijinit prin munca şi efortul lor au creat un puzzle potrivit de acţiuni în sprijinul bisericii de lemn.

Biserica de lemn din satul Urși (comuna Popești, jud. Vâlcea, sec. XVIII) face parte din proiectul “60 de biserici de lemn”, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimonio. De-a lungul timpului, parteneri ne-au fost Europa Nostra, Ordinul Arhitecţilor din România, Universitatea Națională de Arte București, Asociația 37, Fundația Dala, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Țăranului Român, Artis Periția, iar suportul financiar s-a datorat organizațiilor internaționale World Monuments Fund, Headley Trust, International Music and Art Foundation, companiei Holcim România și European Investment Bank Institute. Proiectul a fost inițiat în 2009 de arh. Șerban Sturdza și s-a desfășurat cu ajutorul a peste 100 de tineri cu profesii diferite (arhitecți, artiști restauratori, ingineri, sociologi etc), majoritatea voluntari, prin acțiuni specifice și punctuale de intervenție, documentare şi promovare a bisericilor monitorizate.

Biserica de lemn din Urși mai are nevoie de 12.000 de euro, aceasta fiind ultima sumă necesară pentru finalizarea integrală a acțiunii de restaurare a frescei, remontarea mobilierului interior și redarea monumentului către comunitate.

Sub sloganul Give so history can live, începem o campanie internaţională de strângere a acestor fonduri atât pe platforma de crowdfunding Dartagnans.fr, cât şi pe website-ul Fundaţiei Pro Patrimonio.

Facem apel la dumneavoastră să donați! 

Donează pentru Urși! Donează pentru patrimoniu!


Contribuția dumneavoastră ne va permite să redăm o mică bijuterie arhitecturală comunității locale, patrimoniului național și culturii europene. Vă mulțumim!


Copyright © 2019 Fundația Pro Patrimonio, All rights reserved.

Sunteți membru sau prieten al Fundației Pro Patrimonio, interesat de protejarea și valorificarea patrimoniului românesc, nu ezitați să ne contactați. Vă mulțumim!
Adresa noastră: Fundația Pro Patrimonio, str. Pictor Verona nr. 13, Bucharest 010312, Romania

Leave a reply (we review all comments)