feeder insider interview with Verzila [ro]

feeder insider interview with Verzila

feeder insider interview with Verzila [ro]

De ceva vreme schimbăm idei și muzică cu Verzila, Sebastian Borca, iar această conversație a luat forma unui interviu extins feeder insider, plin de informații utile și interesante. Un promotor al muzicii electronice de calitate, pe canalul lui Verzila de youtube poți să găsești mii de piese și releases care acoperă un spectru larg de artiști locali sau internaționali producători de minimal, microhouse, house, techno și lista continuă. Preocupările lui în domeniul muzical se extind, iar din 2017 administrează propriul label, Welter Records, prin intermediul căruia a lansat până acum 73 de digital releases ale unor producători ca Schime, Entoniu & Agape, Deepzana, Hans Moeckli, Marcu Rareș sau Hostox, alături de producțiile sale.

Online publishing // Arikutufu // Welter Records // Verzila

Începe bine… toată treaba asta cu interviul, vedem ce iese până la final.
Vreau să… cred că mai există și oameni cumsecade.
Merg des… în natură.
În grădină… stau arici.
Secretul meu… niciodată, când spui că ieși la o bere, nu o să fie doar una.
Totul e plin de… culoare.
Analog este… un univers pregătit să fie explorat de orice curios.
În fiecare vară… se întâmplă ceva ieșit din comun.
Verzituri și… muzică bună.
Niciodată nu apuc… să fac tot ceea ce-mi trece prin cap.

 

feeder.ro: Salutări Verzilă, suntem încântați să schimbăm câteva idei despre muzică, artiști și planuri de viitor, în contextul în care ești unul dintre promotorii activi ai scenei locale. Ce te motivează să petreci atât de mult timp online, comunicând și distribuind constant muzică?

Verzila: Salutare, plăcerea e de partea mea. Cât despre partea motivațională din zilele astea, îmi e greu să o găsesc dar încerc să nu cedez și să continui ceea ce fac, pentru că până la urmă fac ceea ce iubesc și asta îmi aduce hrană pentru suflet. Un exemplu de motiv satisfăcător, care încă mă ține acolo, ar fi mesajele de mulțumire ale unor oameni care știu să mai aprecieze și să înțeleagă conceptul din spatele canalului de Youtube. Un alt motiv satisfăcător ar fi evoluția artiștilor cu care colaborez, de la prima piesă postată pe Youtube unde munca lor nu era recunoscută decât de prieteni apropiați, până la lansarea propriului vinyl plus multe alte realizări, știind că tu ai fost rampa de lansare. Există o balanță la mijloc care fluctuează foarte drastic în extreme, dar în principiu privesc doar părțile pozitive și încerc să mă concentrez pe ce e de făcut în continuare, nu pe ura oamenilor, care în mare parte nici măcar nu e fondată.

f: Când ai început canalul de YouTube?

Verzila: Canalul de Youtube l-am creat pe data de 17 Februarie 2008, cu scopul de a urca muzica care îmi încânta propriul gust la vremea respectivă, pentru a avea acces la ea mereu (mai mă lăudăm și eu cu ce muzică cunoșteam prietenilor, plus că era o idee bună să ai acces la muzica preferată de oriunde). Între timp am șters de cel puțin de trei ori tot materialul de pe Youtube, urmând a reurca totul de la 0. Nu mă așteptam la vremea respectivă să ajungă o sursă de promovare, târziu prin 2015/2016 mi-am dat seama că pot ajuta oameni făcând asta și am implementat sistemul de cereri pe mail pentru urcările de pe Youtube. De atunci, tot materialul văzut pe Youtube este urcat în scopul promovării, doar la cererea artistului ori a label-ului, selectiv desigur, după propriul gust.

f: Câte piese ai urcat pe canalul Verzilă sau câte ore de muzică însumează?

Verzila: Canalul conține în momentul de față 4,323 de videoclipuri, din care câteva mix-uri, numărul lor nu depășește 50.

 

f: Întreții singur canalul sau sunteți o echipă?

Verzila: Da, întrețin singur canalul plus label-ul. E puțină bătaie de cap, iar oamenii ar trebui să înțeleagă asta și să fie mai răbdători.

f: Recent ai înregistrat episodul cu numărul 202 din seria săptămânală feeder sound. Percepi diferențe atunci când asculți muzica pe care intenționezi să o publici online, față de atunci când selectezi muzică pentru un set?

Verzila: Da, e o diferență mare între ele. Muzica, pe care o primesc pentru promovare, e mai mult viziunea artistului care își expune munca în “casa” mea.

Imaginează-ți canalul de Youtube ca o încăpere care găzduiește o galerie de artă.

Eu sunt doar mesagerul, amprenta mea acolo nu se prea vede, decât gustul muzical propriu, care constă în selecția pe care o fac când postez muzica pe Youtube. Pe de altă parte, când selectez muzica pentru un set înregistrat sau pentru un party, țin cont de mult mai mulți factori. Țin cont de stările pe care doresc să le transmit prin muzică, de viziunea construcției setului și de naturalețea lucrurilor de moment. Selecția mea personală e mult mai complexă, atinge mult mai multe stiluri decât cele prezentate pe Youtube.

f: Curiozitatea și preocuparea ta față de muzica electronică se manifestă și în domeniul producției. Unde lansezi materialele când sunt gata?

Verzila: Momentan am scos la suprafață doar câteva piese pe care le-am lansat la label-ul pe care îl dețin și făcut în ideea de a ajuta artiști noi de pe piața să își lanseze muzica și să obțină puțină expunere și curaj. Label-ul se numește Welter Records, a fost înființat în data de 5 Mai 2017, și până în prezent deține 90+ de release-uri, 40+ de podcast-uri și 4 piese exclusive care sunt gratuite pentru oricine dorește să le descarce. Restul muncii mele de producție o țin doar pentru mine, dacă o să consider că merită expusă cândva, o să apară public. Încerc să nu grăbesc lucrurile.

 

f: Care sunt criteriile pe care le aplici atunci când selectezi piese pentru un nou release la Welter Records?

Verzila: Principalul factor ar fi creativitatea artistului.

 

f: Cu ce artiști lucrezi sau ai vrea să lucrezi?

Verzila: În general lucrez cu diverși artiști cât și prieteni pentru promovarea pieselor pe Youtube, dar de ceva timp am început să mă implic în proiectul unui bun prieten din copilărie și anume Mofescu, care deține label-ul Oscilații, cu care organizăm diferite evenimente atât în Cluj, cât și în afara lui. Mai mereu împărțim pupitrul la party-uri pentru că avem aceea chimie inexplicabilă care merge natural.

f: Pe unde ai mai pus muzică?

Verzila: Nu am un CV foarte bogat la capitolul ăsta, am stat retras mulți ani, deoarece nu mă încânta ideea party-urilor publice datorită organizatorilor, plus multe alte motive personale pe care nu doresc să le fac publice, pentru a evita orice conflict (există deja oricum multă ură, nu cred că e cazul să mai alimentez focul). De anul trecut, de când am început colaborarea cu Oscilații, am mai mers pe la evenimente organizate de noi prin țară.

 

f: Pe la ce festivaluri urmează să te ascultăm anul acesta?

Verzila: Nu cred că am să particip la nici un festival anul acesta, dar în schimb pentru curioși care doresc să mă asculte, vă aștept cu drag și muzică bună la evenimentele în care voi fi implicat, le puteți găsi pe pagina mea de Facebook cu același nume.

 

f: feeder.ro aniversează anul acesta 15 ani de activitate online non-stop, funcționând ca “agenția de știri a națiunii alternative”. Care crezi că este rolul platformelor independente online care promovează cultura locală și contemporană, cum este și canalul tău sau labelul Welter Records, pe care îl administrezi?

Verzila: Din punctul meu de vedere, lumea ar trebui să fie mult mai curioasă despre astfel de lucruri și să ajute la creșterea și formarea lor. Din experiența proprie cu label-ul și canalul de Youtube, pot să spun că nu prea există curiozități când vine vorba de a ajuta și susține cultura locală. Majoritatea mesajelor de susținere vin din partea străinilor. La noi e puțin diferit cu mentalitatea, nu există calea de mijloc, ori ești cunoscut și tot ce atingi devine un wow pentru public, ori te afli în extrema opusă și tot ce atingi merge înspre nasol. Ar trebui lumea să se oprească din comparat lucruri inutile și mai bine să se bucure de existența lor. Am deviat puțin de la subiect, dar cred că trebuie atinse și astfel de puncte, altfel o să rămânem blocați acolo. Țin să specific că e doar părerea mea personală, pentru cei care poate nu știu ce înseamnă așa ceva. Revenind la întrebare, rolul platformelor de genul acesta, eu, personal, le văd ca pe o

sursă de informare și promovare sinceră și necenzurată.

Ar mai fi multe de spus, dar am să închei aici discuția prin a vă felicita pentru cei 15 ani de activitate non-stop online și doresc să vă urez mulți înainte. Mai doresc să vă feliciți pentru lansarea primului vinyl semnat feeder.ro (care, desigur, e deja în colecția mea personală) și aștept cu nerăbdare să văd cu ce surprize plăcute mai veniți. La mulți ani! și toate cele bune pentru toată lumea, nu mai fiți așa urâcioși și învățați să iubiți.

f: Mulțumim, Verzila, pentru această conversație, gânduri frumoase și urări. 🐶

Words by Andrei Racovițan (ubic)
© feeder.ro

feeder insider interview column

Leave a reply (we review all comments)