feeder insider interview with Vlad Arapasu [ro]

feeder insider interview with Vlad Arapasu [ro]

feeder insider interview with Vlad Arapasu [ro]

Vlad Arapasu este un DJ si producator care locuiește și lucrează în București, cu o activitate intensa, atât pe scena locală de muzică electronică cât și la nivel internațional. Muzica pe care Vlad o redă ascultătorilor este influențată de o varietate de stiluri, însă păstrează în centrul producțiilor esențe de techno sau house. De asemenea, este implicat în proiecte mult îndrăgite. Alături de Robert Apetrei formează Dubsons, iar colaborarea cu Nu Zau se materializează sub forma Nusons. În anul 2015, împreună cu Robert Apetrei a fondat Algorithmic, un labelul independent cu releaseuri doar pe vinil, cu un catalog care include nume precum Pascal Benjamin, Cerec, Direkt, Rojid, RQZ și Dubsons. De ceva vreme Vlad Arapasu se concentrează pe cariera solo, producând mai multe EP-uri și diferse colaborări cu Subtil Records, Tooloop, Atipic, The Senss și Uvar. Săptămâna aceasta am avut ocazia să schimbăm câteva idei despre muzică și frecvențe în cadrul unui interviu extins feeder insider.

Music // Minimal // Algorhythmic // House

Acum puțin timp mi-am pierdut… căștile de la telefon.
Ultimul lucru pe care îl fac înainte să mă culc… este să mă spăl pe dinți.
Vara, pentru mine, este… mult prea cald.
Am folosit un cui recent pentru… a schimba atmosfera.
Întotdeauna am o rezervă pentru… hardul cu muzică.
Cred încă în… existența bunului simț.
Plăcerea mea vinovată când vine vorba de dulciuri… sunt fără îndoială clătitele cu finetti.
Lucrul care îmi trezește amintiri din copilărie… sunt albumele cu jucători de fotbal.
Pot sta ore în șir… să produc muzică.
Trei artiști vizuali pe care îi urmăresc cu plăcere acum… sunt Emilian Jamschek, Igor Skaletsky și Vladinsky.

feeder insider interview with Vlad Arapasu [ro]feeder.ro: Cum arată scena underground atunci când ai început să devii interesat de muzica electronică?

Vlad Arpasu: Când interesul meu față de muzica electronică a devenit unul real, scena underground nu era atât de bine delimitată de cea comercială, cel puțin nu în orașul meu natal. Existau petreceri mari, în cluburi, party-uri private, dar cele mai mari evenimente erau organizate la Iași, de Maraton sau la XS club, și îi aveau ca invitați pe [a:rpia:r], Magda, Noidoi, Priku sau Cezar.

 

f: Îți mai aduci aminte primele încercări făcute în direcția producției muzicale? Care erau sursele tale de inspirație?

Vlad: Primele încercări în direcția producției muzicale le-am făcut pe la 17 ani. Deși erau într-un stil mai tech-house, piesele au fost apreciate, unele chiar mixate de Richie Hawtin sau Marco Carola. La acea vreme, sursele de inspirație veneau din sfera muzicii hip-hop, însă erau cumva limitate; îmi luam inspirația din realitatea contemporană, scene văzute sau momente trăite. Cream după cum vizualizam eu muzica la momentul respectiv.

 

f: Sound-ul tău se încadrează în canoanele minimalistice ale curentului alimentat de producătorii români. Cum reușești să reduci idei complexe în doar câteva elemente?

Vlad: Consider că unul dintre elementele cheie în producția muzicală este reprezentat de acuratețea frecvențelor și plasarea corectă a acestora în spectrul audio, lucru essential pentru a scoate în evidență groove-ul unei piese.

În ultimii ani am încercat să mă perfecționez în acest sens și să creez un sound curat, minimalist, dar care curge armonios.

f: Nimic nou din direcția Dubsons de mai bine de un an. Care este statusul proiectului?

Vlad: Robert și cu mine am început proiecte individuale ca o necessitate a exprimării artistice personale, la momentul actual, toată energia fiind canalizată în această direcție.

feeder insider interview with Vlad Arapasu [ro]f: Ai lansat câteva release-uri sub numele tău, release-uri care au generat momente venerabile pe dance floor-uri pretențioase, așa cum este Sunwaves. Care crezi că sunt elementele care dau această “putere” release-urilor tale?

Vlad: Indiferent de genul muzical, fiecare piesă trebuie să-ți transmit o emoție, o trăire: bucurie, tristețe, nostalgie etc.

Cred ca în piesele mele se regăsesc entuziasmul și pasiunea cu care abordez producția muzicală și oamenii simt asta. Poate tocmai acest lucru generează groove-ul necesar creării unor momente memorabile pe dancefloor.

f: Zilele trecute, pe 18 Martie, ai lansat un release împreună cu Eastenderz, care conține patru track-uri excelente, echilibrate subtil între minimal house și un strop de techno. Cum a decurs colaborarea cu acest label, recunoscut pentru selecția atentă pe care o realizează și care sunt sentimentele pe care vrei să le simiți ascultătorilor?

Vlad: Am fost contactat de cei de la casa de discuri în urmă cu aproximativ un an pentru o eventuală colaborare. Lui Chase i-au plăcut release-urile mele anterioare, soundul pieselor fiind compatibil cu stilul labelului Eastenderz. Am ales împreună aceste patru piese, echilibrate din punctul meu de vedere, și lucrurile s-au concretizat, EP-ul fiind lansat, așa cum ai spus și tu, pe 18 Martie.

f: Label-ul vinyl only Algorhytmic este unul dintre proiectele tale de suflet. Poți numi un element comun tuturor artiștilor care au semnat până acum release-uri la Algorhyhmic? Ceva planuri în viitorul apropiat?

Vlad: Algorhytmic a luat naștere în urmă cu câțiva ani. Ideea era una mai veche dar, împreună cu Robert, am reușit să punem pe picioare acest label în 2015. Toți artiștii care au lansat sub acest nume ne sunt prieteni, iar muzica pe care aceștia o produc este calitativă, bine echilibrată între minimal, techno și house, cu un efect notabil pe dancefloor.

Subtil Records Partyf: La începutul lunii Martie ai mixat în Club Guesthouse, București, iar în weekend urmează să faci un trip la Berlin unde vei fi prezent în pupitrul Hoppetosse, la un party organizat de Subtil Records cu ocazia aniversării a 5 ani de existență. Ce va mai aduce această colaborare în următoarele luni?

Vlad: Petrecerea de la Club Guesthouse, Atipic label night, a fost una cu adevărat reușită, cu precădere datorită publicului și acusticii deosebite. Pe băieții de la Subtil îi cunosc de ceva vreme și am mai colaborat cu ei în trecut, atât pentru evenimente, cât și pentru EP-ul lansat la acest label. Ne reîntâlnim în acest week-end la Berlin pentru a sărbători a cincea aniversare a brand-ului, care sunt convins că va fi un party memorabil. Momentan nu avem alte planuri stabilite pentru viitor, dar vă puteți aștepta oricând la o nouă colaborare.

 

f: Spune-ne 3 labeluri care te ajută să declanșezi emoțiile pe care le dorești pe dance floor.

Vlad: Candeza, Mosaic, Nervmusic.

f: În lumea asta în care informația se consumă pe repede înainte, mai găsești timp să citești articole mai lungi, așa cum sunt prezente în rubrica feeder insider?

Vlad: Deși recunosc că nu prea îmi găsesc timp pentru literatură, reușesc să citesc numeroase articole din domeniul muzical și tehnic, dar și conținut precum cel produs de voi.

Încerc să fiu informat în ceea ce privește dinamica industriei underground și despre evenimentele care au loc în acest spațiu cultural.

feeder insider interview with Vlad Arapasu [ro]
Words by Vixi & Andrei Racovițan (ubic)
© feeder.ro

Photos by Valeriu Catalineanu
feeder insider interview column

Leave a reply (we review all comments)