Interviu cu Obie Platon – Un-hidden Bucharest

Interviu cu Obie Platon – Un-hidden Bucharest

[read in EN]

 

Trecem în revistă, alături de Obie Platon, două decenii de graffiti și street art în România și dincolo de granițele ei, din Est până-n Vest, unde arta manifest ce-i poartă semnătura continuă să trezească și să-i scoată pe privitori din zona de confort. Am povestit despre lumea plină de contraste a Chinei, despre branding în artă ca rezultat al pasiunii susținute de a crea, despre perseverență ca una dintre cheile succesului, despre evoluția artei în pas cu tehnologia și potențialul turistic al galeriilor urbane.

 

f: Salut, Obie, ai început noul an cu prezentarea călătoriei tale artistice din ultimul deceniu, din Europa până în Asia, de la proiecte controversate și murale realizate în diferite colțuri ale lumii, la expoziții inedite – cu video mapping, instalații care reinterpretează istoria artei, tablouri în mișcare etc. Care au fost cele mai importante experiențe în acești zece ani, cele care crezi că te-au adus mai aproape de ceea ce-ți dorești ca artist? Ce ne pregătești pentru următorul deceniu?

Obie Platon: Salutare! Acum 20 de ani am realizat primul meu graffiti cu literele: „Magic Style”. Graffiti-ul și Bboying-ul au fost unele dintre ingredientele de bază care m-au format începând cu 1999.

În 2009, odată cu admiterea la Facultatea de Arhitectură, s-a întâmplat ceva care m-a redirecționat – primul mural de mari dimensiuni. Au fost multe proiecte și experiențe importante, fiecare stă la baza formării mele. Pe lângă acestea, fiind primul care am realizat un desen la dimensiunea respectivă, am avut un feedback copleșitor. Astfel, am cunoscut oameni care au crezut în mine, m-au susținut și le mulțumesc pe această cale.

Ce îmi doresc ca artist mi se întâmplă dintotdeauna: să fiu ucenicul universului. În următorul deceniu nu va fi altceva decât șlefuirea diamantului moștenit. Perseverența este una din cheile succesului.

f: Anul trecut pe vremea aceasta, în Beijing avea loc expoziția-manifest SATISFASHION, un solo show în care te-ai concentrat pe lumea modei contemporane și viciile sale, pe falsele idealuri de frumusețe întreținute prin social media, manipulări foto și publicitare, pe consumerism în general. Spune-ne cum a fost primită expoziția de publicul de acolo și care sunt impresiile tale privind piața de artă din China.

Obie Platon: Odată ajuns acolo, am început prin a-mi căuta subiecte. A fost destul de dificil să aleg unul. China e plină de contraste. Arta din China este împărțită între cea tradițională și influența exterioară.

Satisfashion s-a născut în spațiul urban, consumerismul fiind foarte strident, mai ales în materie de fashion. Având în vedere că una dintre lucrări a fost scoasă în plină expoziție, pentru a evita posibile probleme, este din start un răspuns. Per total, oamenii au fost încântați, fiecare s-a regăsit în temele abordate.

Mulțumesc pe această cale și Ambasadei României și Institutului Cultural din Beijing pentru susținere.

Obie Platon - Satisfashion

Obie Platon - Satisfashion

f: Că tot vorbim de fashion, printre puținele locuri în care îți faci apariția e la vernisaje. Ți-ai construit de-a lungul timpului o prezență artistică proprie. Nu e un lucru nou în lumea artei – Warhol, Picasso, Dalí au ieșit în evidență și prin aparițiile lor publice – prin felul în care arătau, cum se îmbrăcau și cum interacționau cu oamenii. Azi ar intra în categoria personal branding. Din perspectiva ta, cum funcționează genul acesta de branding în artă?

Obie Platon: Fiecare artist alege cu ce vrea să se evidențieze. Sunt artiști care atrag doar prin fashion și apariții, actorie și modul de a fi, viața publică sau discretă etc. Consider că aceste forme de branding personal sunt o alegere, la urma urmei lucrările în sine sunt cele care rămân indiferent de ce porți sau câte pișcoturi ai la activ.

Mi se pare important să ții cont de tot ce îți face plăcere. Dacă există pasiune, brandingul vine de la sine. La capitolul vernisaje sunt relaxat, merg la ce mă atrage, nu cu scopul de a mă promova. Dacă simți cu adevărat ce faci și crezi în tine nu e nevoie de eforturi în plus să cauți oportunități, vin ele la tine.

Obie Platon în China

Mural de Obie Platon în Shanghai

f: Ai vorbit pe larg în interviuri anterioare despre China, unde locuiești de mai mulți ani în paralel cu revenirile în țară pentru diverse proiecte. Te vom găsi în continuare în Asia sau îți extinzi orizonturile?

Obie Platon: „Baza” a fost mereu în București. Proiecte sunt pretutindeni, mereu primesc oferte. Rămâne doar să corelez ceea ce vreau să transmit cu locul potrivit.

Nu mă văd prea curând stabilit într-un loc fix pe care să mi-l asum. Bucureștiul are un potențial enorm de a se transforma într-un punct turistic pe harta consumatorilor de street art. Extinderea orizonturilor este în plină ascensiune, din Est până-n Vest… iubesc planeta.

Obie Platon & Sandu Milea Lucian & Alex Brat / 2016 / Facultatea de Arhitectură / Academiei 18 – 20

Obie Platon & IRLO & Kero Zen / Arthur Verona 

f: Ai menționat de mai multe ori că ai încercat mereu să fii diferit prin ce faci în artă și dincolo de ea. Prin temele abordate, le pui oamenilor mintea la contribuție și îi scoți uneori din zona lor de confort. Simți că e rolul tău ca artist să faci asta? Tu cum îți încarci bateriile creative în ultima vreme – ce te pune pe gânduri, ce te motivează, ce te inspiră?

Obie Platon: Având în vedere că evoluția tehnologiei dezvoltă societatea pe zi ce trece, odată cu ea apar și teme noi. Mă simt norocos să fiu contemporan cu această schimbare bruscă, ce a dat naștere unor subiecte și stereotipuri umane, de la roboți la monștri.

Arta manifest este cea care mă caracterizează. Fără implicare mentală nu e decât decorativ.

Obie Platon & NOM Crew / Penitenciarul Vaslui

f: Referitor la tehnica de lucru, ești cunoscut în special pentru murale și pictură, dar ai explorat tot felul de intersecții între formele de exprimare artistică și știm că la un moment dat voiai să dezvolți și partea de instalație. Cum arată 2019 din perspectiva experimentelor artistice – ce tehnici noi vrei să explorezi indoor și/sau în spațiul public?

Obie Platon: Evoluția tehnologiei determină și noi abordări privind modul de exprimare. De la picturi mecanice și cinetice până la sculpturi rotative bazate pe magnetism, instalații interactive create pornind de la știința corpului etc.

Pe scurt, încerc să conectez oameni din diferite profesii. Colaborând cu ei, ajungem la tehnici nebănuite.

Una dintre provocările acestui an este de a realiza o expoziție pentru nevăzători, cu dorința de a duce mai departe ce s-a făcut până acum, de a dezvolta mai multe căi de a emite vizual prin alte simțuri decât vederea.

 

f: Pasiunea pentru artă a pornit din graffiti, iar în lucrările tale regăsim tributuri aduse mișcării, oamenilor cu care ai colaborat, celor care au contribuit la dezvoltarea acestei culturi în țară, ai realizat și un portret cu ERPS, obiecte cu metrourile desenate ș.a. Ce simți când te uiți în urmă la acele vremuri care te-au format?

Obie Platon: Nu pot fi decât recunoscător și mândru că fac parte din cel mai nou curent. Pe lângă asta, mă simt norocos să fiu pionier alături de ei. Este o satisfacție de nedescris să faci ceva ce depinde numai de tine.

Murale de Obie Platon în România și în Europa

f: În harta Un-hidden Bucharest am inclus câteva dintre muralele și colaborările tale. Ce crezi că îi lipsește scenei de street art din capitală? Ce ți-ar plăcea să faci diferit în București din punct de vedere artistic?

Obie Platon: În mare parte depinde de autorități. Dacă s-ar interesa cu adevărat să atragă turiști ar putea observa că toate marile capitale au galerii urbane care regenerează spațiul urban, murale ce vorbesc despre identitatea locală, dezvoltă anumite cartiere care nu au puncte turistice. Au reușit să dezvolte zone turistice noi prin arta stradală. Sunt din ce în ce mai mulți străini care îmi scriu pe e-mailul personal legat de asta și întreabă unde îmi pot vedea lucrările.

 

f: Pe Instagram ai o serie de fotografii intitulată #flyingportrait. Ne poți trimite o astfel de „vedere” de unde ești acum? De asemenea, în ce loc din București ar fi fun să faci o nouă fotografie care să completeze seria?

Obie Platon: Soon.

Pe Obie îl puteți urmări pe site-ul său, pe Instagram și Facebook.

Acest articol face parte din seria de interviuri Un-hidden Bucharest, publicate săptămânal pe feeder.ro, în care vom sta de vorbă cu artiști locali implicați în street art și graffiti. Vom descoperi împreună universul lor artistic și cum orașul poate fi regenerat prin intervenții artistice în spațiul public.

Fiți cu ochii pe feeder.ro, publicăm în curând interviuri noi. Discutăm cu iZZY iZVNE, Maria BălanJohn Dot S, Livi PoRobert Obert, J.Ace, KSELEQOQYNQYSHY, Primitiv Print, Livia Fălcaru, Skinny Bunny, Irina Marinescu, Kero, Lost.Optics, Serebe, Alina Marinescu, CAGE, Maria Duda, ILUC, Boeme1, Pisica Pătrată, Alexander Blot și nu numai.

Interviu de Emilia Cazan

Imagini © Obie Platon & feeder.ro & Andreea Săsăran

Proiectul de street art Un-hidden Bucharest este organizat de Save or Cancel, prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: echipa Save or Cancel compusă din Cristina Popa (random) – designer social, editor și manager cultural, și Andrei Racovițan (ubic) – arhitect, editor și manager cultural, alături de public, artiști, colaboratori și parteneri.

Partenerii proiectului: CNDB, Lente, Dizainăr, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Zeppelin, IQads,  Igloo, Urban things, România Pozitivă, IQool

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

Vizitează pagina proiectului Un-hidden Bucharest pentru a fi la curent cu noile activități programate:Un-hidden Bucharest logo

Leave a reply (we review all comments)