feeder insider w/ Dragutesku [ro]

feeder insider with Dragutesku

feeder insider w/ Dragutesku [ro]

[read in EN]

 

Debutând pe misterioasa scenă locală, Dragutesku este un artist discret care lasă sunetele să vorbească pentru el. Cu diferite ocazii, ai ascultat creațiile lui Dragutesku pe feeder.ro, fie în rubrica EP reviews sau feeder sound. În ultimii ani produce release-uri interesante lansate la Fapte Records, Tupiar Records, Masivarium, Perception Dub, Minim Records, Modeight, Parama, Unic, fiind, de altfel, și autorul primului disc feeder sound. În 2016, l-am invitat să contribuie cu episodul 103 din seria de podcasts feeder sound, o înregistrare care ascunde sentimente la care vrei să te întorci.

Citește această conversație cu Dragutesku și află mai multe despre procesul său de creație, colaborări, planuri de viitor și labelul personal, intitulat DRG Series. 

Micro // DRG // Suflet // Minimal

O zi bună… cât timp trăiești și respiri.
În drum spre… studio.
Mă gândesc… la muzică.
Street art-ul din București… libertate de exprimare.
Un mic dejun perfect… omletă, dacă apuc.
Adeseori utilizez… telefonul.
Mereu uit… numele tău după ce facem cunoștință.
În fiecare… din noi există artă.
Filmul preferat… Interstellar.
3 artiști care mă inspiră… Ricardo Villalobos, Bruno Pronsato, Fumiya Tanaka.

feeder.ro: Salutări, Dragutesku, ne bucurăm să stăm de vorbă în lumina unei abundențe de piese pe care le-ai lansat recent, fără să adaugi prea multe cuvinte, adesea lăsând muzica să vorbească în locul tău. Care este povestea personajului din spatele lui Dragutesku?

Dragutesku: Salutări, feeder. Și eu mă bucur să discut cu voi. Nu cred că Drăgutesku este un personaj, ci mai degrabă face parte din mine și suntem unul și același. Toată ziua, el se ocupă de muzică. Câteodată ar vrea să nu doarmă niciodată și să își ocupe tot timpul cu sunete. Ar fi vrut mult mai mult timp pentru asta. Fiecare om se naște cu câte un „personaj” fictiv în mintea sa. Apoi realizează că acel personaj nu există. Când încep să fac muzică, mă simt dincolo de partea psihologică și sunt cu adevărat liber, sunt 100% prezent, de aici și numele piesei de pe EP-ul „Suflet Prezent”. Nu mai există „eu” sau „tu”, e doar muzica.

 

f: Cum te-ai conectat cu muzica electronică, când și cine te-a inspirat?

Dragutesku: Cu muzica electronică a fost o conexiune de când eram adolescent. Undeva pe la 16 ani am fost la prima petrecere Sunrise, în incinta Politehnicii. Au pus muzică Ricardo Villalobos b2b cu Luciano. A fost un party super reușit și cred că de atunci a fost o trezire în mine pentru muzica de acest gen. După aceea au urmat petrecerile de la Mamaia, cunoscute acum drept celebrul Sunwaves Festival, iar după ani de zile de analizat muzica în sine și conceptul petrecerilor, am decis să îmi urmez visul și să îi dau startul în muzică.

 

f: Care este legătura între aliasul Dragutesku și muzica pe care o produci?

Dragutesku: Legătura dintre noi este clar muzica, sunetul și vibrația ei. Se înțeleg atât de bine încât reușesc să transmită niște sentimente sincere, venite din suflet, pe niște note și armonii. Cred că asta ne conectează cu adevărat și trecem dincolo de logică.

f: Cum începe lucrul la un nou aranjament muzical și care sunt procesele prin care treci, până consideri că o piesă este gata?

Dragutesku: Procesul de lucru la un aranjament muzical nu cred că are niciodată o regulă anume, te poate inspira orice sunet, fie el kick sau clap, fie o armonie, fie o voce, chiar nu contează. Inspirația vine mai rar, ce-i drept, dar și când simți că te inspiră ceva, totul merge foarte rapid, atât de rapid încât parcă timpul se dilată și stă în loc și devine inexistent. Există un proces de test până să ajungă piesa la final, pe mai multe tipuri de boxe, în mașină, chiar și pe laptop; o ascult în diferite zile și mood-uri. Testul final este acela de a o pune la public, să simt energia și reacția.

 

f: Unii artiști au o serie întreagă de ritualuri, practici sau metode cu care se deconectează de la viața cotidiană pentru a intra mai adânc în universal muzical. Cum ai descrie programul unei zile în studio?

Dragutesku: Încep ziua căutând inspirația, de când mă trezesc și până adorm, în mare parte. Dacă simt că ceva nu merge, trec la tabieturile simple ale fiecărui om, ies prin oraș la o plimbare cu prietenii, dacă e o zi frumoasă petrec mai mult timp la soare, să mă încarc cu energie. Însă fiecare plimbare se petrece tot ascultând muzică. Ascult muzică și înainte să adorm; sunt exact ca personajul din filmul „Baby Driver”, maniac muzical sau meloman.

f: Când găsești o temă, o imagine sau un cadru dintr-un film care te inspiră, ce etape parcurgi până când reușești să transferi această senzație sau sentiment în sunet?

Dragutesku: Este un proces îndelungat, de a reproduce sentimentul și senzația în muzică: te pui în studio și începi; este posibil să începi cu sentimentul avut când te-a inspirat acel moment și sclipirea ideii venite atunci, dar, pe parcurs, ajungi într-o altă direcție.

Mă las purtat de val, nu sunt fixat pe ceva anume. Îmi place să combin și stilurile. De aici a luat naștere label-ul DRG Series. Nu merg după reguli, îmi place libertatea; muzica înseamnă libertate.

Recent, am produs și o piesă ambient/downtempo, ce se poate asculta pe pagina mea de Soundcloud (Dragutesku). Se numește „You are not you” și are un mesaj profund și sincer.

f: EP-ul Suflet Prezent, pe care l-am lansat împreună în luna ianuarie, conține trei piese care ilustrează niște concepte complexe și fără un răspuns clar. Ce înseamnă pentru tine suflet sau cum transmiți starea de prezent?

Dragutesku: Am vrut să las spațiul ăsta paradoxal în muzică, astfel încât fiecare să trăiască și să perceapă în conformitate cu trăirea lui. Percepția mea asupra acestor nume de piese, cum este „Suflet”, este că m-a surprins în cel mai adânc loc al sufletului și am reușit să transpun în muzică fix acel loc; iar „Prezent” este starea de prezență pe care am descris-o mai sus, se mai poate înțelege că sufletul meu e prezent în muzică.

f: Adesea, colaborezi cu artiști vizuali pentru a realiza coperțile, precum Anita Frâncu, sau cu ingineri de sunet pentru masterizarea pieselor, precum TIJN. De ce preferi să imprimi sunetele pe discuri, lucru care presupune costuri și un volum de muncă extra, și nu lansezi piesele în format digital?

Dragutesku: Nu îmi doresc 100% să fie doar vinyl, dar cumva așa am început și așa am rămas. Am realizat, pe parcurs, că te limitezi doar la o categorie de oameni și sunt atâția care vor și format digital, așa că am început să pun piese pe Bandcamp. Muzica de acolo e total independentă și „unreleased”, ceva total diferit de piesele scoase pe vinyl. Am vrut să le ofer ceva exclusiv în format digital și sper că am reușit să îi împac pe toți.

f: Am observat că sunt mai mulți artiști locali care pun piesele tale la evenimente și festivaluri. Cu cine ți-ai propus să colaborezi pentru următoarele release-uri și care este motivația?

Dragutesku: Deocamdată colaborez cu personajul dragutesku :). În trecut, am colaborat în proiectul „Nice ’n Trick”, actualul „Dragutesku & Trik” (Nice era aliasul meu, înainte de dragutesku). Avem chiar multe vinyl-uri scoase și o serie mare de piese, în format digital, însă fiecare a luat-o pe drumul său. Mi se pare dificil să găsești pe cineva atât de asemănător și să reușești să simți același sound, încât unul să nu se contrazică cu celălalt. Dacă găsesc pe cineva cu care să colaborez și să fie o conexiune bună, mi-ar face mare plăcere, cred că te-ai simți ca și cum ai avea un frate geamăn.

feeder insider with Dragutesku

f: În fiecare an, în România au loc din ce în ce mai multe evenimente și festivaluri dedicate muzicii, artelor și filmelor alternative. Pe feeder.ro poți să găsești o listă cu peste 90 de recomandări. Unde te putem asculta în următoarea perioadă?

Dragutesku: Prin România, în Cluj Napoca, însă pe afară, revin în Tel Aviv, la superbul club The Block și apoi prin București. Urmează multe alte surprize.

 

Pe Dragutesku îl poți asculta în curând la Spring on, petrecerea de la For Friends Bar.


Words by ubic 
© feeder.rofeeder insider interview column

Leave a reply (we review all comments)