BTLT: AMURAL Hibernal [ediție pilot]

Urmând experienței imersive din cadrul AMURAL [A4], de care ne-am bucurat din plin vara trecută, și cu jumătate de an înainte de AMURAL V [/\\/], pe care-l așteptăm cu nerăbdare între 29 august și 1 septembrie, am adăugat în agenda evenimentelor faine din Brașov prima ediție hibernală a platformei culturale AMURAL, construită în jurul festivalului care i-a dat numele.

Gândit ca un afterski gathering cu proiecții prin care să călătorești din profunzimea naturii spre nemărginirea cosmică și având ca fundal orașul la ceas de seară, AMURAL Hibernal a completat atmosfera de iarnă la munte cu frecvențe înalte și sunete care să amplifice simțurile amorțite de răcoarea de afară.

În jurul orei 20:00, am pornit spre Belvedere, deasupra Brașovului, lângă steag, chemați de vibe-urile emise de Minus. Le auzeam încă de După Ziduri, apoi mai intens la Turnul Negru, pentru a ajunge în final într-unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș ♥, sus, unde cerul e aproape, vezi orașul în miniatură și totul are un aer jucăuș. Sub copacul luminat de visuals by Aural Eye, se dansează ușor, oamenii discută, ne încălzim la un ceai, câțiva completează luminile artificiale cu energia focului. Nu e zăpadă, dar o simți nu departe, când bate vântul dinspre Poiană. Muzica se aude impecabil și curge prin noi.

După o oră de mișcări de încălzire și stat la povești cu prieteni vechi și noi, Moduler a încheiat scurta sărbătoare în aer liber conectându-ne la astral. E ceva extra-terestru în muzica lui, dincolo de simțurile umane, îți rafinezi treptat auzul să prinzi toate inflexiunile, te lași purtat în abstract, te trezești într-o alternanță de geometrii muzicale perfect aranjate și simți că nu e nimic întâmplător în felul cum te atrage fiecare vibrație.

Spre finalul set-ului, mulți am pornit deja spre Visssual, hub cultural rezultat din reconversia unui spațiu industrial – vechea hală de producție a fabricii de încălțăminte TINO – în centru de industrii creative. E un AMURAL permanent și concentrat, care face ca visurile creativilor să devină realitate și le transformă în proiecte viabile. Este un vis real, palpabil, în continuă dezvoltare și co-creare. Un loc de întâlnire pentru artiști, makeri, great thinkers și toți iubitorii de frumos. Locul unde vii la teatru, la film, la un concert live, la un performance de dans contemporan, la expoziții care te scot din rutina vizuală și la party-uri de muzică electronică cu nume cunoscute sau emerging artists de pe scena locală și internațională.

Pe Brad îl știți probabil sub diferite nume de scene și din multiple medii – de la festivalurile de psy la party-urile techno. El a dat startul hibernalului indoor, la Visssual. Sunetele pulsează adânc, invitând în interior, printr-o conectare puternică la propriul ritm. Fiecare dansăm într-un soi de transă trăită intens la nivel personal, dar în expansiune, dansată colectiv. Totul învăluit de visuals by Cotė amintind de apusuri de soare, explozii vulcanice și vibrații lunare, „întrerupte” din când în când de forme organice, geometrice, microcosmice.

„The mind is the subject in which ideas inhere.” – e ideea care ne-a stârnit curiozitatea când au fost anunțați în line-up băieții de la Inhere Label Night. Și, pe bună dreptate, căci ne-au dus spre locuri neexplorate ale minții, într-un sound precis, tehnic, schimbător când te așteptai mai puțin și, totodată, îmbinat cu o fluiditate eliberatoare și generatoare de mișcări fără întrerupere. Cum să te întrerupi dintr-un flow perfect între minte și trup?

Per total, ne-am simțit ca la un AMURAL redus ca timp în câteva ore și care nu a făcut decât să ne crească apetitul pentru visuals, muzică și alte explorări creative, precum și dorința de a vedea Brașovul mai des. A fost o ediție pilot reușită și care sperăm să ne scoată din hibernare la fiecare început de an. Până atunci, urmărim cu interes Visssual și AMURAL Festival Vizual pentru noutăți.

Recenzie de: Emilia Cazan
Foto: Orsolya Balint & Amural
Video: Ștefan Schultz

1 thought on “BTLT: AMURAL Hibernal [ediție pilot]”

  1. Pingback: S-a lansat cord.on – rețeaua de creație a noilor artiști • feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)