Interviu cu John Dot S – Un-hidden Bucharest

interviu John Dot S un-hidden bucharest

[read in EN]

Cum reușești să intri într-un contact direct cu oamenii prin street art? Cum cultivi nevoia de conștientizare experimentând? Cum integrezi căutarea interioară în spațiul public? Sunt câteva dintre subiectele pe care le-am discutat cu artistul John Dot S într-un interviu exclusiv parte din proiectul Un-hidden Bucharest II. Enjoy!

f: Salut, John, am tras cu ochiul pe Instagram și am aflat că din octombrie lucrezi într-un studio nou. Povestește-ne despre mutare, colegi și proiectele inițiate în noul spațiu de lucru.

John Dot S: Salut, mutarea – :)) – mutarea a fost un pic complicată din cauza proiectelor în derulare și a faptului că orice mutare pentru mine e groaznică – strânge, desface, scări, dube, cară, renovează… dar ne-am mișcat bine. Colegii au venit organic, ne-am strâns în jurul unei idei și am început să punem în mișcare mecanismul. Despre proiectele personale am să povestesc frânturi, dar despre cele din noul spațiu n-am să vorbesc încă pentru că sunt în desfășurare și nu vreau să divulg nimic momentan ;).

f: De la pictură la ilustrație și grafică digitală, înapoi la pictură, ca apoi întregul oraș să devină spațiu de exprimare artistică, îți place să experimentezi. Ce nu ai făcut până acum în artă și se află în topul experimentelor de realizat în perioada următoare?

John Dot S: După cum am mai spus, sunt o fire experimentală, caut mereu elemente, tehnici prin care îmi pot expune gândurile și trăirea.

Referitor la ceea ce încerc să înțeleg și să construiesc acum, am fost atras în perioada asta de obiecte, materiale, volume prin care pot comunica direct cu oamenii și care mă ajuta să înțeleg și să conștientizez ceea ce am devenit. Oamenii, fiind puși în contact direct cu acest volum, poate simt mai organic.

f: Să presupunem că lucrările tale de acum s-ar intersecta cu un alt domeniu – performance, film, muzică, arhitectură sau chiar știință. În care ți-ar plăcea să se manifeste creativitatea ta și de ce?

John Dot S: Firește că sunt atras de performance prin ceea ce am spus mai sus – contactul și comunicarea directă cu oamenii.

f: Și în alegerea tehnicii de lucru, cel puțin în street art, îți plac provocările. Spuneai că stencil art, o tehnică nu foarte ușoară, înseamnă pentru tine „un echilibru între răbdare și consecvență”. Cât de important este mediul (tehnica) prin care transmiți un mesaj și cum intră el în echilibru cu mediul (spațiul) în care reprezinți mesajul?

John Dot S: Într-adevăr, stencil art-ul nu este o tehnică ușoară chiar dacă pare așa, necesită o pregătire mai complexă a modului în care urmează să construiești o lucrare.

Tehnica la un moment dat devine irelevantă, cred că mai important este spațiul, căutarea interioară, research-ul pe care îl faci căutând trăiri, simțiri, asta cred că este important. Tehnica este un mecanism al tău prin care funcționezi, atât! :))

John Dot S SISAF - un-hidden bucharest atelier stencil

f: Lucrările tale exprimă acel spirit de critică și nevoie de conștientizare pe care le întâlnim adesea în street art, la nivel internațional. Cu siguranță sunt artiști care te-au inspirat. Dacă ai avea posibilitatea să lucrezi cu unul dintre ei, cu cine ți-ar plăcea să colaborezi?

John Dot S: Mai mult nevoia de conștientizare. Aici întrebarea devine un pic grea, firește, am fost inspirat de foarte mulți artiști, de aceea îmi este greu să dau un nume. Aș colabora cu foarte mulți dintre ei.

f: Cum e să fii street artist în București? Cum arată o zi de lucru „pe stradă”?

John Dot S: Cum e să fii artist și la Berlin, Sovata, Vaslui etc., nu cred că orașul împiedică în vreun fel. Dacă lucrarea este cu aprobare, totul e liniștit, ai timp să simți, să înțelegi, să te joci. Dacă nu este cu aprobare, nu mai vorbim de o zi, ci de 10 – 15 min :)). Am ieșit, dar în ultima perioadă am preferat să caut spații cu care să mă joc și să pregătesc următoarele intervenții (shhhhhh).

f: Dintre toate orașele țării, de ce ai ales Bucureștiul ca „laborator” de experimente artistice?

John Dot S: Nu sunt născut în București, așa că a fost cel mai aproape oraș în care m-am putut desfășura, dar asta nu înseamnă că nu îmi pot muta ”laboratorul”. 😉

f: Vorbind despre instalația SENS, realizată în cadrul proiectului Un-hidden Bucharest, ne spuneai că te interesează relația dintre street art și comunitate. Cum simți că a evoluat această relație în București de când ai devenit parte din mișcare?

John Dot S: Sunt atras de subiectul ăsta, comunitatea, o parte din ea a conștientizat scena street art-ului, o parte încă o consideră vandalism. Se depun eforturi mari de ambele părți și asta mă bucura cel mai mult, evoluția este cumva constantă.

John Dot S. interviu Un-hidden Bucharest

f: La Open Call te-ai înscris cu o machetă care s-a transformat ulterior în instalația SENS. Ne-ai împărtășit faptul că mai lucrezi și la alte machete pentru o expoziție. Putem vedea un preview?

John Dot S: Da, hmm… :)) Nu spun nimic despre, doar că lucrez intens și pregătesc această intervenție/ expoziție pentru sfârșitul primăverii lui 2019. Nu știu încă unde și cum și las un mic preview al unei machete, un studiu…

Un-hidden Bucharest John Dot S CNDB Sala Omnia day 2

f: Intervenția ta pentru Un-hidden Bucharest a avut loc la Sala Omnia, fostă sală de conferințe a Comitetului Central al Partidului Comunist, care va deveni în curând un nou centru al dansului. Ce impresii ai despre tranziția simbolică și funcțională a clădirii și despre ocazia de a-ți pune amprenta asupra acestui spațiu?

John Dot S: A fost o experiență intensă, mai ales că am avut ocazia să lucrez acolo o mare parte din instalație și toată clădirea a devenit un imeeens atelier :). Fiind un spațiu al unui regim „penitenciar” în toate domeniile, îmi dau seama că libertatea artei (fiind vorba de intervenții și destinații artistice) a învins încă o dată și mă bucur că am aruncat și eu o săgeată în această direcție.

urbanprophet robert obert john dot s

Puteți urmări activitatea lui John Dot S pe Facebook și Instagram.

Câteva dintre lucrările lui le poți explora pe harta Un-hidden Bucharest II.

Acest articol face parte din seria de interviuri Un-hidden Bucharest, publicate săptămânal pe feeder.ro, în care vom sta de vorbă cu artiști locali implicați în street art și graffiti. Vom descoperi împreună universul lor artistic și cum orașul poate fi regenerat prin intervenții artistice în spațiul public.

Fiți cu ochii pe feeder.ro, în fiecare sâmbătă publicăm interviuri noi. Discutăm cu Maria Bălan, iZZY iZVNE, Livi Po, J.Ace, KSELEQOQYNQYSHY, Robert Obert, Pisica Pătrată, Skinny Bunny, Primitiv Print, Alexander Blot, Irina Marinescu, Kero, Lost.Optics, Obie Platon, Serebe, Alina Marinescu, Cage, Livia Fălcaru și nu numai.

Interviu de Emilia Cazan

Fotografii © feeder.ro (Petre Ghiocel, Alex Iacob), SISAF și John Dot S

Proiectul de street art Un-hidden Bucharest este organizat de Save or Cancel, prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: echipa Save or Cancel compusă din Cristina Popa (random) – designer social, editor și manager cultural, și Andrei Racovițan (ubic) – arhitect, editor și manager cultural, alături de public, artiști, colaboratori și parteneri.

Partenerii proiectului: CNDB, Lente, Dizainăr, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Zeppelin, IQads, Urban Collectors, Igloo, Urban things, România Pozitivă, IQool

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.
Un-hidden Bucharest logo

Vizitează pagina proiectului Un-hidden Bucharest pentru a fi la curent cu noile activități programate:

Leave a reply (we review all comments)