Descoperă bancnotele inspirate de viața satului românesc

  • by
Descoperă bancnotele inspirate de viața satului românesc

Descoperă bancnotele inspirate de viața satului românesc

Proiect cu potențial de aplicabilitate real, seria “descoperă bancnotele inspirate de viața satului românesc” propune ca soluție optimă de design, în scopul păstrării și transmiterii valoriilor și identității populare românești, basmul. 

Privită ca principal mijloc de schimb; bancnota primește, mai cu seamă prin intermediul acestui exercițiu de tip experiment, valoarea simbolică a culturii pe care o reprezintă; asociată superstițiilor, datinilor și valorilor după care oamenii își ghidau în trecut viața.

Încă din copilărie, poveștile devin o punte de legătură cu lumea reală; un spațiu al experienței și căutarii unde mai există încă buton pentru “înapoi”.

Demersul actual ne propune o incursiune imaginară în lumea basmelor populare românești; unde eroii devin personalități, iar “uneltele” maturizării acestora sunt transformate la nivel de reprezentare în structuri simbolice cu funcție decorativă.

Actualul proces ne situează în prezența unui număr de șapte povestiri fantastice asociate celor șapte valori nominale, propuse în 2005 de Banca Națională a României (BNR), ale bancnotelor de stat. Acestea sunt “Prâslea cel voinic și merele de aur”, “Povestea lui Harap-Alb”, “Baba Dochia”, “Ileana Cosânzeana”, “Isprăviile lui Păcală”, “Iovan Iorgovan” și “Greuceanu”.

Purtătoare a culturii și însemnelor unei țări, bancnota devine în cazul de față un element cu funcție simbolică în procesul de maturizare al adulților, redeveniți pentru o clipă “vechii căutători de răspunsuri”. Aceștia își pun întrebări, încearcă să regăsească soluții și în tot acest timp, să ofere noi sensuri contextului de viață prezent.

Structurat sub înfățisarea unui proiect cu potențial de utilizare real, prezentele propuneri ilustrative înglobează și o serie de elemente de siguranță, precum existența unor structuri modulare inspirate din tematica basmului specific ales, stema statului de apartenență, numele guvernatorului băncii, precum și numărul unic de serie.

Prin intermediul acestor mijloace, proiectul devine o treabă serioasă, pentru că trebuie spus; proiectul continuă…

Descoperă bancnotele inspirate de viața satului românesc

Leave a reply (we review all comments)