Școală de vară de Astronomie: Constelații, nebuloase, galaxii

scoala de vara de astronomie

Te-ai gândit cum arată cerul văzut din spațiu? Sau cât de aproape e momentul în care oamenii se vor putea muta pe altă planetă? Cât de bine te orientezi pe cer?

Pentru curioșii incurabili, Fundația Calea Victoriei organizează în perioada 2-6 iulie, de la 19.00, Şcoala de vară de Astronomie – Constelaţii, nebuloase, galaxii. Adică 5 seri în care înveți, într-un mediu relaxat şi nonconformist, ce se întâmplă pe cer și la ce te ajută să știi ceva astronomie.

Nu tot ce ai văzut în filmele S. F. sau pe youtube e adevărat sau complet, ca informație. Adrian Şonka, astronom, are multe să-ţi povestească despre roiuri stelare, nebuloase, stele duble, asteroizi şi lungimi de undă.

În cele cinci întâlniri de curs, vei avea destul timp ca să pui întrebări și să discuți cu lectorul despre fenomenele astronomice care te interesează. De exemplu, ai să pleci de la curs cu noţiuni solide şi cunoştinţe temeinice despre poeticele stele căzătoare, ca să ştii exact când e cazul să planifici o excursie nocturnă în natură.

Vei afla lucruri pe care nu le știai despre eclipsele de Lună sau de Soare, despre măsurarea distanţelor din Univers şi ultimele descoperiri ştiinţifice în ceea ce priveşte posibilitatea vieţii pe alte planete.

Temele şedinţelor acestui curs de astronomie vor fi:

Şedinţa 1 şi şedinţa 2: Cerul şi podoabele sale – incursiune vizuală pe cerul care se vede cu ochiul liber. Subiecte principale: cerul de zi, cerul de noapte, cerul văzut de pe alte planete, coordonatele cereşti, constelaţii, istoria observării cerului; astrologie vs. astronomie.

Şedinţa 3: Obiecte cosmice aflate în afara sistemului solar – călătorie vizuală printre stele, nebuloase, roiuri şi galaxii. Subiecte principale: stelele şi funcţionarea lor; nori de gaz, roiuri stelare, galaxii; durata de viaţă a Soarelui; stele duble, exoplanete; distanţe în Univers; cerul în mai multe lungimi de undă.

Şedinţa 4: Sistemul solar – incursiune în sistemul solar. Subiecte principale: planetele telurice; planetele joviene; asteroizi geo-intersectori; comete; vântul solar; Universul la scară largă; Big-Bang.

Şedinţa 5: Fenomene astronomice observabile – descriere a fenomenelor care se pot vedea uşor pe cer. Subiecte principale: stele căzătoare, apropieri între planete; fazele Lunii şi a planetelor; eclipse în sistemul solar; sateliţi artificiali; ocultaţii Lună-stele şi Lună-planete.

Despre program, taxă de participare şi înscriere găsești mai multe detalii pe site: www.victoriei.ro. Școala de vară de astronomie are loc la sediul Fundației Calea Victoriei: str. C. A. Rosetti 47, et. 1.

Leave a reply (we review all comments)