BTLT: Soundwich și The extra mile
În prima parte a lunii Mai, am petrecut o după-amiază de vineri la Combinatul Fondului Plastic pe strada Băiculești. Situat în nordul orașului București, Combinatul Fondului Plastic găzduiește ateliere și galeri de artă precum Nicodim Gallery, Sandwich și Sector 1.
Motivul vizitei nu a fost unul oarecare, la Sandwich avea loc vernisajul expoziției lui Thomas Tsang intitulată Soundwich.
Thomas Tsang este arhitect, artist și curator stabilit în Hong-Kong, profesor al Departamentului de Arhitectură, Universitatea din Hong-Kong și fondator al DEHOW PROJECTS, un studio ce integrează practici artistice și arhitectură, prin expoziții, construcții și proiecte curatoriale.
“In 1999 I took a sabbatical year from my architectural studies at Cooper Union, moved uptown where I spent an entire academic year building stage-set at Juilliard School. I saw everything that audiences don’t see, and I witnessed the incredible scenes, richness, and complexity from the back of the stage.”
-Thomas Tsang
Thomas Tsang a realizat la Sandwich o construcție mobilă care se află într-un spațiu îngust de 1,5 x 8 metri între două structuri utilitare.
Într-un spațiu ce se definește, practic, prin spatele a doi pereți, cu toate îmbinările, șuruburile și rugozitatea la vedere, sunt puține șanse să găsim perfecțiune. La fel ca și cusăturile hainelor, deși mai tot timpul ascunse, aceste detalii ne sunt apropiate și umane, chiar ciudat de familiare. Este exact această lipsă de frontalitate ce a convins artistul să folosească pereții înșiși drept mediu: vibrând prin suprafața de metal, sunetul devine un instrument pentru a descrie inegalitățile acesteia. Un desen arhitectural devine o structură de oțel care, în ciuda supleții sale, susține și clarifică spațiul. -Sandwich
Tot în spațiul industrial al Combinatului Fondului Plastic, la Nicodim Gallery în perioada 4 Mai – 9 Iunie 2018 are loc expoziția Cristian Răduță: The extra mile.
Cristian Răduță locuiește și lucrează în București. Practica sa artistică include sculpturi, obiecte și instalații care pornesc de la situații și personaje ipotetice, uneori absurde, exploatate cu umor. Este interesat, printre altele, de relațiile și tensiunile care se creează între diferitele materiale industriale și de bricolaj pe care le folosește.
Perioada de vizitare pentru Soundwich este 11.05 – 29.06.2018. Urmează un scurt video înregistrat în timpul vizitei celor două expoziții.
Foto și video: Petre Ghiocel (VJ VLC)