Descoperă highlight-urile Art Safari 2018 de la Ioana Ciocan în interviul feeder insider

feeder insider w/ Ioana Ciocan

feeder insider cu Ioana Ciocan [director Art Safari București]

Ioana Ciocan trăiește în București, România și este curator independent, director al Pavilionului de Artă București – Art Safari, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni. Între anii 2015-2016 a făcut parte din echipa Curatorium, care a dezvoltat proiectul Bucharest 2021-European Capital of Culture. Ioana este inițiatoarea și coordonatoarea apreciatelor programe de artă în spațiul public Keep the Change, Lea Rasovszky, artă în spațiul public (Londra, UK, august 2016 și Leicester, UK, septembrie 2015); Proiect 1990 (Piața Presei Libere, București, ianuarie 2010-aprilie 2014); SPAM (Parcul Carol I, București, octombrie 2012-octombrie 2014); Sculpture en plein air la Aiurart, 2012-2013.

Citește interviul cu Ioana Ciocan pentru a afla highlight-urile Art Safari 2018 și alte informații captivante despre acest eveniment cultural unic în România prin structura, conceptul și amploarea sa.

artă / diversitate / emoție

 

f: Cum ai descrie piața de artă românească actuală?

Ioana Ciocan: Piața românească de artă este înfloritoare, putem spune că trăim cea mai prosperă perioadă a ei. În ultimii ani a crescut numărul de tranzacții naționale și internaționale de artă românească, piața a fost reglementată și se bucură de transparență, au apărut și continuă să apară tot mai mulți artiști entuziaști, a crescut numărul de galerii de artă, care ajung să fie urmărite pe piața internațională, acolo unde concurența este acerbă. Avem artiști români prezenți în colecții internaționale relevante – Muzeul Tate Modern, Guggenheim ori la Pompidou, Fundația Louis Vuitton din Paris etc. Adrian Ghenie, Geta Brătescu, Mircea Cantor, Ion Grigorescu, Ciprian Mureșan sunt deja nume sonore pe piața internațională de artă. Și deși marii artiști români – Grigorescu, Luchian, Tonitza – rămân preferații colecționarilor în licitații, arta românească contemporană atrage un public tot mai consistent de la an la an. În 2016, casa de licitații Artmark a înregistrat vânzări de artă postbelică și contemporană de aproximativ 900.000 de euro, o creștere spectaculoasă, în raport cu piața regională. În acest moment, arta românească contemporană a ajuns la punctul în care merită să fie arătată întregii lumi. Și, nu în ultimul rând, avem un public entuziast, curios, dornic să vadă și să achiziționeze artă, care a descoperit că pentru a colecționa artă nu trebuie să fii milionar în euro, că poți să susții munca unui artist colecționându-i lucrările, care a descoperit importanța culturii artei.

Nicicând conversația stârnită de artă în spațiul public nu a fost mai aprinsă.

 

f: Ce rol joacă Art Safari București pe scena de artă românească?

Ioana Ciocan: Art Safari București este un eveniment aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București, care și-a propus să plaseze Bucureștiul pe harta marilor capitale culturale din Europa și să aducă arta mai aproape de oameni. În 2014, anul primei ediții Art Safari București, nu exista niciun eveniment dedicat artelor vizuale de o asemenea amploare, în țară. Ne-am dorit încă de la început să punem arta pe agenda de petrecere a timpului liber al bucureștenilor și nu numai, să ajungă să facă parte din stilul lor de viață. De aceea, ne-am adresat tuturor oamenilor care apreciează frumosul, nu unui cerc restrâns, elitist de cunoscători, expunând artă diversă cu care să rezoneze categorii cât mai variate de public – artă românească contemporană, artă românească de patrimoniu, artă pe înțelesul copiilor, artă internațională. Să aducem, practic, în același loc, artă pe care poate unii dintre vizitatori nu ar avea șansa să o vadă niciodată. Și credem că am reușit, lucru dovedit de cifrele de vizitare: 29.000 de vizitatori la ediția din 2017, în Galeriile Kretzulescu, de la 14.000 de vizitatori la prima ediție, în 2014.

Numărul mare de vizitatori care ne-au trecut pragul a stârnit și interesul Ministerului Culturii și Identității Naționale, care dorit să afle secretul succesului nostru, cum reușim să aducem mai mult public decât o face un muzeu. Astfel, Art Safari București a făcut, anul trecut, obiectul unui studiu de caz, alături de Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), pe baza căruia s-a stabilit Barometrul de Consum Cultural în România. Studiul realizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, împreună cu Institutul Național de Statistică, a arătat că avem un public tânăr, curios, care dorește să cumpere artă și care este foarte mulțumit de experiența de vizitare pe care le-o oferă Art Safari București.

 

f: Ce vom vedea anul acesta Art Safari București, care sunt highlight-urile ediției?

Ioana Ciocan: Cea de-a cincea ediție Art Safari București, care își deschide porțile între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București, a fost conturată în jurul colaborării cu parteneri internaționali de renume – Louis Vuitton Foundation și Muzeul Pompidou din Paris. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană curatoriată de Hervé Mikaeloff (curatorul Grupului Louis Vuitton Moët Hennessy și al Fundației Louis Vuitton din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban. În plus, pavilionul expozițional este semnat de arhitectul Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția – edițiile 2016 până în prezent. Dar să le luăm pe rând.

Mircea Cantor, Anthroposynaptic (Dior Bihor) 2018, Broderie pe țesătură (Vestă Dior, Toamna 2017 și cojoc binșenesc, Bihor, România), 120x110 cm, Courtesy the artist

Mircea Cantor, Anthroposynaptic (Dior Bihor) 2018, Broderie pe țesătură (Vestă Dior, Toamna 2017 și cojoc binșenesc, Bihor, România), 120×110 cm, Courtesy the artist

Pavilionul Central „Art on Stage” este locul în care vizitatorii vor putea admira artă contemporană rămânească a ultimele generații de artiști contemporani și multiplele lor practici artistice, de la pictură, grafică și broderie, până la bandă desenată și provocatoare instalații de artă. Expoziția platformă regizată de reputatul curator francez Hervé Mikaeloff va cuprinde lucrări ale artiștilor Alex Mirutziu, Arantxa Etcheverria, Ciprian Mureșan, Cristian Rusu, Daniela Palimariu, Ioana Stanca, Marius Bercea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Răzvan Anton, Răzvan Boar, Șerban Savu, Vlad Nancă, Vlad Olariu etc., precum și o parte de performance. În cadrul ei, iubitorii de artă vor putea admira în premieră națională o lucrare valoroasă semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari București de celebrul artist, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare în oglindă, în care moda se împletește cu arta – la propriu – o vestă Dior colecția toamnă-iarnă 2017 și un cojoc binșenesc din Bihor. În aceeași notă, în cadrul la Art Safari București va fi expusă și o altă lucrare de Mircea Cantor – Anthroposynaptic – care se află în colecția Louis Vuitton Foundation – o broderie pe cămăși tradiționale de bărbat și femeie din Maramureș.

Ion Țuculescu, Priviri din văzduh, ulei pe hârtie, 1959-1961, colecție privată
Ion Țuculescu, Priviri din văzduh, ulei pe hârtie, 1959-1961, colecție privată

Dacă Pavilionul Central este o invitație de a fi parte din trenduri, modă, efervescența orașului, de cealaltă parte, Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, curatoriat de Alina Şerban, va ghida vizitatorii de-a lungul unui traseu expozițional dedicat artei românești importante create până la jumătatea anilor ‘90. Pavilionul va găzdui artă de patrimoniu din peste 20 de muzee din România, precum și lucrări din importante colecții private, care vor surprinde cu precădere peisaje naturale. Iar surpriza Pavilionului Muzeal va fi Brâncuși! Publicul va avea șansa să vadă, în premieră națională lucrări de Brâncuși în împrumut de la Muzeul Pompidou din Paris.

Camil Ressu, La cules, 1920-1922, 46x61 cm, ulei pe pânză

Camil Ressu, La cules, 1920-1922, 46×61 cm, ulei pe pânză

De asemenea, pasionații de Ceaușeascu vor avea șansa să afle și „Altceva despre Ceaușescu”, cu ocazia expoziției de artă cu același nume care va cuprinde lucrări din colecția privată a fostului șef de stat. Pentru scurt timp, în mijlocul Capitalei, Art Safari București va fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecţia Ceauşescu, printre care opere de Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu și Iosif Iser, în împrumut de la RAPPS.

Artă românească de patrimoniu va găzdui și Colecția BCR, o selecție de 53 de lucrări ale unor mari artiști români precum: Nicolae Tonitza, Thedor Pallady, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea și mulți alții, expuse în premieră la Art Safari. Pornind de la universul copilăriei văzut prin ochii faimoaselor personaje ale lui Tonitza, vizitatorii vor putea putea să străbată lumea satului surprinsă de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, să admire scene şi personaje exotice imortalizate de Iser, împastate naturi statice de Petraşcu sau mai cerebralele compoziţii ale lui Pallady, să urmeze armoniile arhetipale ale lui Ţuculescu sau să se bucure de lumina cu totul specială a Balcicului, rămasă captivă pentru totdeauna în pânzele lui Dărăscu sau Mützner.

Ca în fiecare an, avem și o compoenentă de artă internațională, în cadrul Programului Internațional, organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elveției, Spaniei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii în România și cu Forumul Cultural Austriac. În cadrul acestui program vor fi expuse lucrări ale mai multor artiști internaționali, într-un spațiu dedicat și vor fi organizate o serie de evenimente și performance-uri. Punctul central al Programului Internațional va fi o instalație realizată de artistul german Clemens Behr, în exteriorul Art Safari.

Copii nu aveau cum să lipsească, pentru că pasiunea pentru artă se cultivă de la vârste mici. Programul Art Safari Kids 2018 este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3-12 ani și oferă ateliere de creație pentru cei mici dar și pentru întreaga familie, în cadrul cărora familiile îşi pot manifesta creativitatea împreună. De asemenea, tururi ghidate susținute de elevii Școlii Lauder-Reut și British Council îi vor introduce pe copii în lumea artei. Ediția aniversară a Art Safari București va fi de neratat.

 

f: De-a lungul timpului, Art Safari a fost prezent în clădiri vechi ale Bucureștiului, pe care le-a amenajat de la zero – Garajul Ciclop, Palatul Dacia-România de pe Lipscani, Galeriile Kretzulescu de pe Calea Victoriei. De ce ați ales Piața George Enescu pentru ediția 2018?

Ioana Ciocan: Așa este, am redat prin artă circuitului public o serie de clădiri superbe, dar uitate, ale Bucureștiului, Garajul Ciclop, Palatul Dacia-România, Galeriile Kretzulescu. Anul acesta, mai ales că este aniversarea noastră de cinci ani, ne întoarcem în Piața George Enescu, în proximitatea Muzeului Național de Artă al României și Ateneului Român, alte locuri cu o simbolistică cultural-artistică.

Nu mai amenajăm de la zero o clădire, practic o ridicăm de la zero, pentru că Art Safari București va fi găzduit într-un pavilion expozițional destinat special manifestărilor artistice, așa cum întâlnim la marile târguri și expoziții internaționale de artă și pe care mi-l doream de mult timp și în București.

Pavilionul este modular și va fi adus din Germania la finalul lunii aprilie, în Piața George Enescu din Capital. Va fi un adevărat spectacol pentru public inclusiv ridicarea pavilionului ☺

 

Arantxa Etcheverria Lupta

Arantxa Etcheverria, Lupta

f: Curatorul Pavilionului Central al Art Safari București, dedicat artei contemporane este o personalitate cunoscută, curatorul Grupului LVMH. De ce l-ați ales pe Hervé Mikaeloff și ce ne pregătește?

Ioana Ciocan: Ne-am dorit foarte mult ca Hervé Mikaeloff să fie curatorul Pavilionului Central, cunoscându-i pasiunea îndelungată pentru arta contemporană românească. În 2013, Hervé a organizat expoziția „Romanian Scenes”, dedicată artei românești contemporane, la Espace Culturel Louis Vuitton, din Paris. Cinci ani mai târziu, curatoriază Pavilionul CentralArt on Stage” de la Art Safari, unde va crea o scenă, la propriu, unde artiștii nu doar vor expune, ci vor și performa, oferind publicului o altfel de experiență de vizitare a unei expoziții de artă. Împreună cu Hervé am vizitat și revizitat mai multe studiouri ale artiștilor, în București și Cluj. Hervé s-a reîntâlnit cu artiștii pe care i-a expus în 2013 la Paris, dar a și cunoscut artiști noi, tineri, care l-au impresionat, și așa a luat decizia să expună mai multe generații de artiști contemporani la Art Safari.

 

f: Care este cel mai mare vis al tău legat de Art Safari București?

Ioana Ciocan: De fiecare data când strângem tot decorul pentru Art safari București devenim nostalgici, așa că ne-ar plăcea tare mult să putem rămâne într-un spațiu dedicat, mai ales că zona centrală a Bucureștiului are nevoie de un spațiu multifuncțional cultural.

Luxuria, 100x107x23cm, EPS foam poly, paint, 2017

Luxuria, 100x107x23cm, EPS foam poly, paint, 2017

f: Oferă-ne câteva exemple de artiști români contemporani pe care ar trebui să îi urmărim/colecționăm?

Ioana Ciocan: Arantxa Etcheverria, Radu Cioca, Ioana Stanca, Răzvan Boar, Vlad Olariu, Alex Mirutziu, Șerban Savu, Marius Bercea și Mircea Cantor. Toți sunt artiști valoroși, cu statement-uri foarte puternice, pe care îi puteți întâlni la Art Safari București 2018.

Marius Bercea

Marius Bercea

f: De ce este importantă arta pentru oameni?

Ioana Ciocan: Pentru că ne ajută să ne cunoaștem și să ne exprimăm mai bine emoțiile, să ne punem întrebări, ne face să apreciem mai mult unicitatea lucrurilor, pentru că surprinde foarte bine sistemul de gândire al unei anumite perioade. Și pentru că ne facem mai umani. Și lista ar putea continua ☺

feeder insider interview with Ioana Ciocan

Interviu realizat de Cristina Lica
Fotografii © Adi Bulboacă

Art Safari București are loc între 11 și 20 Mai 2018, iar biletele, abonamentele sau tururile ghidate se pot achiziționa online.

 

feeder insider bear icon

Leave a reply (we review all comments)