feeder insider w/ Livio & Roby [ro]

feeder Livio & Roby

[read in EN]

feeder insider w/ Livio & Roby [ro]

Livio și Roby trăiesc și lucrează în București, dar sunetele lor sunt portabile și călătoresc în întreaga lume. Fiind în fruntea scenei underground din România de mulți ani, se poate spune cu ușurință că sunt unii dintre pionieri. Să aflăm mai multe despre ei, SW, producția lor de muzică și evenimentele live.

 

DJ set, portabil, duo, minimal, inovativ

 

Un loc secret în București… este un loc cu o priveliște minunată. 
In timpul zborurilor lungi… avem o atracție specială pentru vinul roșu.
Dacă am scrie o carte… ar fi o adaptare după Cormac McCarthy. 
Obiceiurile la care am renunța… acum sunt țigările.
Aplicațiile care ne fac viața mai ușoară… sunt trackerele de zboruri. 
Fotografiile pot… să-ți amintească mereu tot felul de lucruri.
Un gând aleator… al unui Buchla poate fi o secvență precisă pe o piesă.
Internetul… îți poate da uneori răspunsul greșit. 
Gândurile despre viitor… ne fac să cumpărăm mașinării vechi.
3 artiști care ne inspiră… Miyazaki, Francis Bacon, Villalobos. 

 

ubic: Salut, Livio, Roby, suntem foarte încântați să vorbim din nou. Ați avut o performanță interesantă la SW21, un loc unde îi poți auzi pe câțiva dintre cei mai talentați DJ, punând muzică într-un mediu în care se simt confortabil. Care credeți că sunt lucrurile principale care mențin festivalul înfloritor?

Livio & Roby: Așa cum ați spus, festivalul te face să te simți confortabil și de aceea credem că Dj-ii se pot desfășura într-un mediu relaxat și încrezător și toată lumea se poate concentra pentru a face cele mai bune seturi. În consecință, artiștii livrează seturi inspirate, calitatea fiind mai importantă decât orice alt detaliu. În același timp, este un mediu minunat pentru public, oamenii vin din întreaga lume, creând o congregație cosmopolită, care într-un fel se simte bine în atmosfera noastră locală.

ubic: Următorul vostru EP, Portabil, lansat la Mulen Records, are sunetul vostru caracteristic, cu groove-uri repetitive, și o atmosferă foarte liniștită de tech-house. Cum transferați idei și emoții, cum ar fi conceptul de călătorie a sunetului, într-un aranjament final?

Livio & Roby: Sunetul vine și pleacă tot timpul, ideea este să-l prindem și să-l înregistrăm.

Aceasta definește în esență o anumită stare în timp, un moment prins într-o ocazie specială. Aranjamentul ar trebui să fie o definiție a ceea ce simți în acel moment și ceea ce definește produsul final și, din acest motiv, facem de obicei acest lucru imediat, deoarece simțim că trebuie să păstrăm magia. Desigur, uneori poți să o faci mai târziu, dar de multe ori pierzi magia și e greu să-ți amintești, așa că trebuie să începi altceva sau să te duci pe un alt drum.

ubic: Tocmai ați lansat Singular Reshape & Tidal Reshape, două melodii minunate, pe compilația Vakant, numită Tenacity, care încearcă să stabilească așteptări de la 2017, muzical vorbind. Singular se referă la individualitate, în timp ce Tidal spune o poveste complexă despre fenomene naturale, lumină și peisaje. Ce sentimente, dispoziții și gânduri credeți că vor fi recurente în acest an?

Livio & Roby: Există întotdeauna o semnificație adâncă dincolo de muzică și dintr-o dată te poți asocia cu ușurință cu imagini, sentimente, amintiri sau orice altceva care te inspiră, o aromă sau chiar un miros.

De exemplu, Bucureștiul are un anumit parfum primăvara, un miros de flori care ne trimite imediat înapoi în copilărie.

Pur și simplu declanșează ceva. Chiar și acum câteva zile am avut unele amintiri puternice, deci, să spunem că dorim ca 2017 să aibă un buchet de stări din copilarie, ceea ce este un sentiment foarte plăcut și confortabil, poate cel mai bun gând.

Livio & Robby Phantom Circle

ubic: Abordarea distinctă, colaborarea cu artiști diferiți pe fiecare piesă pentru Phantom Circle, fără a le dezvălui inițial identitatea, este foarte interesantă. Care a fost motivul pentru această abordare și cum au răspuns ascultătorii la sunetele nesemnate?

Livio & Roby: Ei bine, am crezut că este mai interesant să implicăm publicul pentru că ne place în general interactivitatea. Prezentarea albumului a avut diferite etape. Într-una din etape, publicul nu știa cine este în spatele colaborărilor și, desigur, a trebuit să-și împărtășească gândurile despre muzică în sine, să spunem o modalitate foarte obiectivă de a-ți exprima părerea despre muzică. Intr-o altă etapă, ascultătorii i-au cunoscut pe colaboratori și s-au implicat încercând să asocieze fiecare piesă cu unul dintre ei, pentru a rezolva puzzle-ul. În ansamblu, întreaga campanie a fost o călătorie plăcută și oamenii au avut șansa să-și testeze capacitatea de a ne corela cu piesele potrivite.

ubic: Echipamentul de studio este impresionant și îl actualizați în mod constant. Cum de folosiți atât de multe scule, cum ar fi drum machines, sintetizatoare, sequencere și samplere, pentru a crea o secvență minimală?

Livio & Roby: Cu siguranță poți folosi multe aparate într-o secvență minimală. Lucrând la o piesă minimală nu înseamnă că trebuie să existe o cantitate mică de sunete, contează mai mult selecția și estetica tonurilor. Complexitatea acestora poate schimba cu siguranță starea piesei și ar trebui să-i definească caracterul final. Fiecare aparat folosit, sintetizator sau modul, poate să aibă propria intervenție asupra piesei, aceasta fiind practic frumusețea în a face muzică.

 

ubic: Coperțile pentru LP/EP-uri sunt interesante și completează foarte bine sunetul. Există legături puternice între arte și, de cele mai multe ori, party-urile sunt insoțite de mapări vizuale fascinante. Care sunt metodele pe care le folosiți pentru a ajunge la o viziune comună, atunci când lucrați cu artiști vizuali și designeri?

Livio & Roby: Credem că fiecare artist ar trebui să fie liber să se exprime în cel mai autentic mod. Obiectivul principal ar trebui să fie propria sa metodă de a construi și de a crea și, din acest motiv, credem că arta este o mare inspirație sau poate fi atât de multe lucruri, de fapt poate fi orice, la fel cum e și muzica. În cele din urmă, asocierea celor două este importantă. Să spunem că aspectul esențial al acesteia este capacitatea de a cura și de a face lucrurile să funcționeze, adaptându-le în mod corect, ca într-o galerie de artă.

ubic: În timpul evenimentelor live sau a DJ seturilor voastre, stabiliți o legătură profundă și esențială între sunet și public. Cum îmbunătățiți această experiență? Când testați o piesă nouă, ce reacții căutați în public?

Livio & Roby: Această conexiune este crucială și fără ea lucrurile nu prea funcționează. Trebuie să ai întotdeauna acest lucru, deși uneori poate fi mai puțin contact cu publicul dar înveți ceva din asta. În ceea ce privește emoția, să produci piese noi este o armă foarte puternică. Motivul este că ești într-o constantă căutare al acestui sentiment proaspăt de testare a noilor piese pe propriul public, deoarece va exista întotdeauna o ocazie bună pentru a le încadra în noile tale creații.

Este un moment foarte sensibil când pui muzica nouă și cauți reacțiile, atunci știi exact ce ai făcut, sau dacă a fost momentul sau locul potrivit.

 

ubic: Santiago de Bucharest, pe care l-ați lansat sub aliasul Monochrome, în colaborare cu artistul chilian Pier Bucci, părea puțin înainte de timpul său în 2009, anticipând sunetele de astăzi. Cum puteți să vă concentrați asupra muncii voastre, când atenția îți poate fi distrasă ușor de noile sunete de peste tot? De unde vine inspirația și ce face noul nou?

Livio & Roby: Posibilitatea de a avea mai mult spațiu pentru a visa, uneori, te poate aduce înaintea timpului. Acest lucru este riscant dar, asumându-ți asta, poți crea cu siguranță mai multă agitație.

Este ca și cum ai explora necunoscutul și încerci să fii fresh, inspirându-te din amintiri în multe feluri. Este foarte atrăgătoare această idee. Uneori, esența atemporală a lucrurilor le poate trimite pe acestea în viitor, pentru că vor fi întotdeauna bune, dar aceasta este o discuție diferită și, bineînțeles, o formulă diferită.

 

ubic: Sunteți o prezență importantă pe scena românească de peste zece ani și ați fost prezenți la evenimentele majore organizate. După tragedia de la Colectiv, reglementările s-au înăsprit, multe locații și-au închis porțile și există încă un semn de întrebare cu privire la siguranța publică la petreceri. Care este opinia voastră în această privință? Cum v-au afectat aceste schimbări?

Livio & Roby: Această întâmplare a fost atât de greșită, un eveniment nefericit însoțit de o pierdere incomensurabilă, din păcate ireversibilă și este trist că din nou trebuie să se întâmple o tragedie pentru a îndrepta lucrurile. Nu te poți gândi că îţi afectează performanțele de dj, pentru că acest aspect este secundar. În primul rând, locațiile trebuie să fie legale și construite în mod corespunzător pentru a proteja viața oamenilor în caz de evenimente anormale, calitate peste cantitate. Acest lucru trebuie schimbat, chiar dacă va exista mai puțin spațiu pentru artiști.

 

ubic: In seria feeder insider, artiști remarcabili precum tINI, Night Talk sau Jon Rundell, au vorbit cu drag despre voi. Cum reușiți să faceți un mix perfect între timpul necesar pentru a produce multă muzică bună și timp să vă faceți noi prieteni?

Livio & Roby: Suntem foarte fericiți să auzim asta, ei bine, noi credem că este timp pentru tot, pentru muzică, hobby-uri sau chiar pentru a-ți face noi prieteni, face parte din călătorie. 🙂

 

Citește și feeder insider w/ Premiesku [RO] [EN]

 

 

Text de ubic și Vlad Dumitrescu

Traducere de AndreiB

Poze de Aj Herrera, Flori Moreno, Daddy’s got sweets

 

parteneri feeder insider art & sound

feeder insider

2 thoughts on “feeder insider w/ Livio & Roby [ro]”

  1. Pingback: feeder insider w/ Livio & Roby [en] • feeder.ro

  2. Pingback: feeder insider w/ Livio & Roby [en] | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)