14 galerii de artă contemporană din București

Pentru că arta nu moare de frig, ci de dragul de a fi văzută, simțită și analizată, ne-am decis ca la final de toamnă să oferim o listă cu câteva galerii independente și de stat, situate atât în centrul, cât și la periferia Bucureștiului. Inițiativele pe care vi le propunem spre vizitare continuă lunga listă a galeriilor independente și huburilor culturale publicate pe feeder.ro.

Galeria Rotenberg-Uzunov
Strada Constantin Esarcu 1
www.rotenberguzunov.ro

Galeria Rotenberg-Uzunov este o inițiativă a colecționarilor de artă Mihail Rotenberg și Eduard Uzunov. Galeria de artă este dedicată exclusiv artei românești a secolului XX și cuprinde picturi și sculpturi de mare valoare, printre care Camil Ressu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Aman, Oscar Han, Octav Băncilă și Samuel Muetzner. De asemenea, un loc deosebit îl au artiștii momentului precum Raid, Iioana, Diana Manole, Sorin Maxim sau Alexandru Nestor, care au trecut pragul spațiului expozițional de pe strada Constantin Esarcu.

În prezent, puteți vizita până pe 30 noiembrie expoziția “Ilfoveanu” semnată de Sorin Ilfoveanu.

Galeria Horațiu Mălăele
Strada Smârdan 37
www.facebook.com/GaleriaHoratiuMalaele

Galeria Horațiu Mălăele, așa cum o putem vedea astăzi pe Smârdan 37, a fost deschisă în 2010. Pe o suprafață de circa 30 de metri pătrați, galeria-atelier din Centrul Istoric adăpostește lucrări de artă plastică, în special grafică, grafică satirică sau caricatură. Mădălina Lungu, inspirată de meseria de Tehnician dentar și pasionată de portretele cât mai expresive și mai realiste, a semnat o serie de picturi care au fost expuse în cursul lunii octombrie, în cadrul expoziției “RealisM”.

Atelier 030202
Strada Sfânta Vineri 11 (Sala Nouă a Teatrului de Comedie)
www.atelier030202.blogspot.ro

Galeria Atelier 030202 este o platformă de artă contemporană dedicată tinerilor artişti, curatori și istorici de artă, interesaţi de experiment şi noutate în artele vizuale ale momentului. Ea a fost fondată în decembrie 2009 de către artistul vizual Mihai Zgondoiu. Astăzi, proiectul inovator non-profit leagă la propriu evenimentele artistice de teatru și intervenţii de orice altă natură precum muzică, performance, dans contemporan, proiecții video, instalaţii sau artă urbană (vezi Golden Frame #9 realizat de Saddo).

Expoziția curentă, Drink the Pink, o puteți vedea până pe 10 decembrie.

Galeria Galateea
Calea Victoriei 132
www.galateeagallery.com

Galateea este prima galerie din România dedicată ceramicii contemporane. Cu un istoric de zeci de ani, în care spațiul a fost destinat artei, galeria a fost inclusă într-un circuit internațional în 2012, ca urmare a efortului susținut şi a implicării directe şi voluntare a unei mari echipe de artiști ceramiști.

Expoziția curentă poartă numele ANATOMIA MATERIEI – TIMP, MEMORIE și poate fi vizitată până pe 6 decembrie, anul curent.

Salonul de proiecte
Strada Ion Brezoianu 23-25 (Tipografia Universul, Corpul B, etaj 1)
www.salonuldeproiecte.ro

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte în noul spațiu din fosta tipografie a Palatului Universul.

Până pe 28 ianuarie 2018, la Salonul de proiecte vă așteaptă expoziția BOX WITH THE SOUND OF ITS OWN MAKING.

TOTunspațiu
Splaiul Unirii 160
www.totunspatiu.ro

TOT este un spațiu alternativ menit să găzduiască documentarea, creația, expunerea și promovarea artei contemporane. Pe lângă activitățile expoziționale ale showroom-ului și galeriei de artă, TOT invită artiștii să lucreze în ateliere de creație, punându-le la dispoziție un studio foto/video și o bibliotecă de specialitate.

În manifestul de pe site, TOTunspațiu își propune formarea unui nucleu artistic tânăr, cu puterea și dorinţa de a genera noi direcţii în mediul propice procesului de creaţie, oferirea unui suport artiștilor pornind de la procesul educațional, până la fluxul de creație, expunere și promovare, crearea unei comunități artistice active și construirea mai multor spații pentru arta contemporană și integrarea socială a copiilor care provin din medii defavorizate.

Ivan Gallery
Strada Dr. Dimitrie Grecescu 13
www.ivangallery.com

Dacă te plimbi prin Cotroceni, trebuie să vizitezi Ivan Gallery. Descrierea simplă este încărcată cu nume sonore artei contemporane: Anca Benera & Arnold Estefan, Andreea Ciobîcă, Horia Bernea, Geta Brătescu, Cristina David, Paul Neagu, Lia Perjovschi, Bartha Sandor, Ștefan Sava, Iulia Toma. 

Până pe 22 noiembrie, puteți vizita expoziția Missing Something and Itself Missing a lui Jaro Varga, care ne vorbește despre pierdere, absență, gol și despre inexplicabil ca principii constitutive ale relației dintre imaginea reală și cea arhetipală a tatălui.

Galeria Nicodim
Strada Băiculești 29
www.nicodimgallery.com

Deschisă în 2012 de către dealer-ul de artă Mihai Nicodim, deținătorul unei galerii în Downtown L.A., Galeria Nicodim este una dintre cele mai importante spații de artă contemporană din București, concentrându-se pe promovarea artei tinere românești care include nume precum Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan sau Șerban Savu.

De asemenea, în lunile iunie și iulie a avut loc expoziția The Hierophant, în care au fost expuse lucrările mai multor artiști străini cu nume sonore: Marina Abramovic, William Anastasi, Yuri Ancarani, Isis Aquarian, Lina Bertucci, Mike Bouchet, James Lee Byars, Michael Carter, Carlos Castaneda, Martin Creed, Aleister Crowley, The Dictionary of Obscure Sorrows, Constant Dullaart, Andre Eugene, Adrian Ghenie, Leah Gordon, Mark Hofmann, Jerry Hunt, Mihai Istudor, Christian Jankowski, PascALEjandro, Daniel Keller, John Koenig, Joachim Koester, Lazaros, Kris Lemsalu, Jean Mamy, Andrei Marina, Eva & Franco Mattes, Allen Midgette, Oscar Murillo, Simphiwe Ndzube, Bjorn Norgaard, Occult Forces, Jorge Peris, Real Subliminal, Alexander Reben, John-Roger Hinkins, Serban Savu, Max Hooper Schneider, Jeremy Shaw, Erzen Shkololli, The Source, Daniel R. Small, Jeffrey Vallance, Hugo Wilson, Father Yod.

Pilat Gallery
Strada Icoanei 15
www.facebook.com/pilatgallery

Pilat Gallery, fondată de Radu Pilat, există din 2016 ca o galerie de artă axată în mare parte pe pop-art și contemporary pop-art. În prezent, printre artiștii din cadrul galeriei se regăsesc Ghica Popa, Dablef și Kitra, cu toții având lucrări expuse în spațiul hibrid în care arta și lucrul la birou se întâlnesc.

Sector 1 Gallery
Strada Băiculești 29
www.sector1gallery.com

Sector 1 este una dintre cele mai noi galerii de artă contemporană care funcționează ca un spațiu ce își dorește să contribuie la evoluția elitei artistice contemporane, punând pe primul loc ideile artistului, a cărui misiune este de a crea în mod liber, fără constrângeri. Prima expoziție, intitulată The exquisite corpse drinks the new wine, a marcat începutul unui program bine articulat într-un cadru ce concurează cu spațiile multor galerii celebre din afara țării. Expoziția a reunit lucrările a opt artiști contemporani care propun o analiză a celor mai noi demersuri în pictura actuală. Radu Băieş, István Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Şerban și Ioan Sbârciu își desfășoară cu toții activitatea în Cluj Napoca – un oraș ce a devenit în ultimul timp, într-o manieră destul de spectaculoasă, unul dintre punctele importante de pe harta lumii artistice internaționale contemporane.

DanaArt Gallery
Bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 56- 60 (Metropolis Center, parter)
www.danaartgallery.ro

Galeria din incinta Metropolis Center este unul dintre cele două spații DanaArt (al doilea fiind Galeria Odeon, Calea Victoriei 40-42). DanaArtGallery este o tânără galerie fondată din dorința de a reprezenta și susține atât tinerii artiști, cât și pe cei care nu se află în mainstream. Galeria dorește să devină un mijloc prin care artiștii se pot conecta cu publicul lor, promovându-le lucrările de artă în galeria online și la expoziții. Proiectul DanaArtGallery a fost inițiat de către artista Daniela Zbarcea, iar odată cu alăturarea lui Adrian Panaite ideea de galerie virtuală interactivă a început să prindă contur.

Future Museum
Strada Ion Ghica 11
www.futuremuseum.ro

În ianuarie 2016, Centrul Ceh a deschis Future Museum, o galerie ale cărei proiecte sunt selectate printr-un open-call adresat artiștilor din România și Republica Moldova. Pe site aflăm că Future Museum este mai mult decât o platformă deschisă către noi forme de explorare a conceptelor. Ea se vrea a fi noul altar al viitorului, citând din A Russian Journal de John Steinbeck & Robert Capa (fotograf):

”At the museum there are the plans of the new city […] The director is showing us more buildings. This one will be the Palace of Soviets, this one will be the museum – the eternal museum. Capa says that the museum is the church of the soviets.”

AnnArt Gallery
Strada Paris 39
www.annartgallery.ro

Pe site-ul Galeriei AnnArt aflăm că a fost fondată în 2011 din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii ’20.
Portofoliul reunește deopotrivă artiști consacrați precum Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Setran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Constantin Rusu, Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu.

Galeria Posibilă
Strada Popa Petre 6
www.posibila.ro

Galeria Posibilă a fost înființată în 2003. Ea a produs și a reprezentat de-a lungul anilor lucrările mai multor artiști contemporani precum: Matei Bejenaru, Biroul de Cercetări Melodramatice, Serioja Bocsok, Bogdan Bordeianu, Lucian Bran, Michele Bressan, Irina Bucan Botea, Ștefan Câlția, Larisa Crunțeanu, Suzana Dan, Ion Dumitriu, Ovidiu Feneș, Florin Ghenade, Bogdan Gîrbovan, Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly, Dragoș Lumpan, Nicoleta Moise, Adina Mocanu, Gili Mocanu, Marian Pălie, Dan Perjovschi, Alexandru Rădvan, Ștefan Sava, Irina Spînu, Roman Tolici, Ana Țaran, Sorina Vazelina sau Iuliana Vîlsan.

Words & photos: Alex Iacob (Reptilianul)

lists feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)