Călătorie în literatura rusă: mistici, profeţi, utopii

scriitori rusi resized

Pune-ți o ceașcă de ceai și vino mai aproape, te așteaptă o poveste în patru episoade despre un subiect pasionant: sufletul omenesc, cu pasiunile, idealurile și frământările sale. Este vorba despre cursul Călătorie în literatura rusă: mistici, profeţi, utopii, pe care Fundația Calea Victoriei îl organizează din 4 noiembrie.

Vizionară, paradoxală, copleşitoare, pe oricâte pagini s-ar întinde, literatura rusă pare să-şi conserve, nealterată, enigma. Există în ea o mişcare de adâncime, o iminenţă al cărei timbru anunţă deopotrivă sfârşitul şi începutul, sublimul şi teribilul, anihilarea şi renaşterea. Acest curs te va ajuta să înţelegi mai bine resorturile „sufletului rus”, aşa cum se reflectă în orizontul lui creator, acolo unde, dezbărat de prejudecăţile politicului, se află la el „acasă”.

Uite cum a gândit lectorul Dana Popa structura acestei experiențe literare:

Episodul 1: Spaţiul deschis: stepa, pelerinul şi drumul – ne vom lăsa vrăjiţi de Stepa lui Cehov şi de cea cântată şi descântată de Cinghiz Aitmatov sau Gogol, dar ne vom însoţi şi cu alţi călători, spre alte locuri de taină: cu Părintele Serghie al lui Tolstoi, cu nomazii prin veşnicie ai lui Evgheni Vodolazkin, precum şi cu şi alte avataruri ale Pelerinului rus.

Episodul 2: Spaţiul închis: oraşul – fantasme şi destine – descoperim personaje care îi anunță pe alienaţii moderni ai lui Kafka sau Camus. Metropola apare ca un microcosm închis, sufocată de funcţionărime şi birocraţie, populată de chipuri fără însuşiri, de diverşi Akaki Akakievici sau Ivan Ilici, ale căror destine insignifiante sunt creionate magistral de Gogol sau Tolstoi. Nu uităm, bineînțeles, de visătorii şi răzvrătiţii lui Dostoievski din Nopţi albe, Crimă şi Pedeapsă, Însemnări din subterană sau Visul unui om ridicol.

Episodul 3: Mistici, profeţi, utopii: despre faţetele proiectului utopic vom discuta, prin referire nu doar la Demonii dostoievskieni, dar şi la remarcabilele romane Cevengur şi Noi ale lui Andrei Platonov şi, respectiv, Evgheni Zamiatin. Nu-l vom uita nici pe magistrul farselor, Mihail Bulgakov, care a adus, prin tuşe caricaturale, un original rechizitoriu la adresa regimului sovietic.

Episodul 4: Literatura ca formă de insurgenţă: vorbim despre autorii unor excepţionale volume de memorii – voci ale exilului, aşa cum au fost Nadejda Mandelştam, Nina Berberova sau Vladimir Nabokov, dar şi despre testimonialul adus de Soljeniţîn sau de Varlam Şalamov, cu ale sale Povestiri din Kolîma. Facem referiri şi la romanul Doctor Jivago, al lui Boris Pasternak, roman-frescă, în care dragostea şi destinele individuale se învălmăşesc în trenul deraiat al istoriei.

Acum rămâne doar să te hotărăști dacă vrei să vii la curs.

Cele patru întâlniri au loc în dimineți de sâmbătă, de la 11.00, la sediul fundației – str. Popa Soare, nr. 40. Taxa de participare este de 220 de lei, iar înscrierile se pot face pe contact@victoriei.ro

Leave a reply (we review all comments)