feeder insider w/ Erwin Olaf [ro]

feeder insider Erwin Olaf

[read in en]

feeder insider w/ Erwin Olaf [ro]

Artistul olandez multidisciplinar Erwin Olaf lucrează în domeniul artei fotografice, a instalațiilor video și al sculpturilor. El abordează problemele sociale, tabuurile societale și politicile de gen prin reprezentări foarte stilizate, strălucitoare, cu un subtext semnificativ. Olaf și-a expus lucrările în numeroase expoziții de grup și a avut expoziții individuale la numeroasele muzee importante, printre care Centrul de artă Bilbao din Spania, Galeria de Artă Modernă din Bologna în Italia, Muzeul de Artă Modernă din Moscova, Muzeul de Fotografie din Haaga și Rijksmuseum. El a proiectat, de asemenea, monedele euro olandeze care sunt fost în circulație începând din 2014, ambele reprezentând portretul regelui Willem-Alexander al Olandei. Expoziția sa recentă, Erwin Olaf și Indochine, de la Galerie Rabouan Moussion din Paris, sărbătorește cel de-al 13-lea album Indochine, a cărui copertă a conceput-o, inspirată de opera artistului american Henry Darger, cu 13 personaje extraordinare.

În mijlocul pregătirilor pentru filmul pe care îl va regiza în curând, “A Shinning Flaw“, și un nou proiect realizat în Shanghai, Erwin a fost amabil să răspundă întrebărilor noastre.

imersiv / experimental / nostalgie / neobișnuit

Erwin Olaj Self Portrait

Self Portraits 1985 – 2015

Aș putea avea mai multă… vacanță.
Îmi place mirosul… florilor.
Civilizațiile estice… tind să fie mai zen decât noi.
În ultima vreme, mă găsesc din ce în ce mai mult… gândindu-mă la tăcere.
Îmi iau legumele de la… supermarket.
Uneori scriu… notițe cu mulțumiri.
O băutură pe care nu o refuz niciodată,… niciodată nu, dar dacă insiști.
Când călătoresc… încerc să mă bucur de spațiu cât de mult pot.
Trei filme care mă inspiră… sunt filme de Visconti (Death in Venice, Ludwig), Piere Paolo Pasolini și Blow Up (Michelangelo Antonioni)

 

Cristina Popa: Bună, Erwin, e minunat să te aibă în calitate de invitat în seria feeder insider. Pentru al 4-lea an consecutiv, ai organizat una dintre scenele de la Milkshake Festival din Amsterdam. Care sunt cele mai frumoase amintiri de la Milkshake?

Erwin Olaf: În primul rând a fost minunat să iau parte la acest festival care sărbătorește diversitatea. Unul dintre momentele mele preferate este când parada a început și toți oamenii care m-au ajutat să fac acest eveniment au ieșit la festival pentru a “demonstra și sărbători”.

 

CP: Cum arată programul tău? La ce proiecte lucrezi în prezent?

Erwin Olaf: În prezent, termin ultimul meu proiect, pe care l-am înregistrat în Shanghai. Este o lucrare multifațetată despre ciocnirea culturilor în trecut și prezent. De asemenea, sunt încă foarte ocupat cu pregătirea filmului pe care îl voi regiza (adaptarea unui roman de Arthur Japin, In Lucia’s Eyes)

CP: Într-un interviu anterior, sfatul tău pentru tinerii artiști este să-și urmeze inima, să găsească un stil, să-l mențină cel puțin 5 ani, și să lucreze persistent. Când încă defineai persona ta artistică, care au fost unele dintre provocările cu care te-ai întâlnit?

Erwin Olaf: Să fiu sincer, totul din cariera mea a mers organic, adică s-a dezvoltat și transformat cu succes în ceea ce este astăzi destul de natural.

Ceea ce am întâmpinat uneori este că oamenii doresc să te pună într-un colț / cutie, chiar dacă tu ai evoluat. Deci să fiu etichetat.

CP: Cum se dezvoltă interacțiunile umane într-o societate bazată pe mass-media? Încă stai departe de social media?

Erwin Olaf: Nu mă interesează foarte mult social media. O parte din munca mea a fost inspirată de interacțiunile umane care evoluează din mediile sociale. Folosesc, ca profesionist, doar facebook și nu am un cont Instagram sau Twitter.
Este uneori asemănător diareii verbale și vizuale.

 

CP: Ce este specific despre Hilversum? De ce crezi că a devenit orașul media al Olandei?

Erwin Olaf: Cel mai probabil locația sa centrală și împrejurimile frumoase.

 

Le Dernier Cri, 2006

 

CP: Te-ai întors în camera obscură pentru a face propriile printuri, așa cum ai vroiai acum câțiva ani?

Erwin Olaf: Da. Acum suntem încă în primele etape ale acestui proces, dar am renovat camera obscură, și am început să realizăm manual printuri pe gelatină cu argint.
Aștept cu nerăbdare să fiu capabil să fac mai multe printuri, ca timp.
De asemenea, am realizat printuri cu carbon. Pentru această tehnică veche merg în Zeeland pentru a printa cu unul dintre ultimii oameni din Olanda care înțeleg acest proces.

 

Erwin Olaf și Indochine, 2017, Galerie Rabouan Moussion / Credit photo : Aurélien Mole

Troubled 2016 / Installation shot Galerie Rabouan Moussion, Paris ‘Troubled’ 2017

 

CP: În proiectele tale recente, îți extinzi universul prin video și sunet pentru a antrena și imersa privitorul. Ce medii dorești să explorezi în continuare?

Erwin Olaf: Îmi place foarte mult să încorporez diferite medii. Pentru ultima mea lucrare în Shanghai am imagini în mișcare, fotografie.

Combinația de medii diferite face posibilă crearea unei experiențe complete Erwin Olaf, poți comunica ideea unui artist ulizând toate simțurile.

 

erwin olaf dutch euro coin

CP: Designul monedelor euro olandeze este un proiect divers față de activitatea ta obișnuită, transformat într-un manifest pentru progres și toleranță. Cum ți-ai imagina un bitcoin?

Erwin Olaf: Nu știu atât de mult despre bitcoin. Din câte știu, ar putea fi la fel ca The Tulip Craze din secolul al XVII-lea. Mi se pare dificil să spun ceva sensibil în privința asta.

 

CP: Menționezi David Bowie ca una dintre primele tale influențe. Dacă ai crește acum, în ce muzician te-ai regăsi?

Erwin Olaf: Nu sunt prea interesat de muzică acum, nu am mulți idoli. Simt că industria muzicală este atât de construită și comercializată, încât este foarte greu să găsești oameni originali. De asemenea, vizual pare că totul a fost făcut deja.

 

CP: Mulțumim! 😊

 

Erwin Olaf i wish i am i will be

Photos & videos by Erwin Olaf
Words & translation by Cristina Popa

parteneri feeder insider art & sound

SaveSave

SaveSave

2 thoughts on “feeder insider w/ Erwin Olaf [ro]”

  1. Pingback: Proiectul editorial feeder insider art & sound | | Feeder.ro

  2. Pingback: feeder insider w/ Erwin Olaf [en] | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)