Open call POEM CAPITOL

Cinema / Teatrul de vara Capitol open call III poem

Apel deschis pentru CAPITOL: POEM

 

Save or Cancel caută să reîncarce memoria colectivă cu noi instanțe din viața ansamblului de monumente CAPITOL și știm că voi puteți face mult mai mult!

Scopul concursului de idei este sensibilizarea scriitorilor consacrați și nepublicați, și persoanelor creative în general, re-activarea memoriei colective și promovarea prin literatură a patrimoniului național, cu aplicație pe ansamblul de monumente istorice Cinema / Teatru de vară CAPITOL.

Obiectivul concursului este investigarea conceptului de identitate culturală printr-un concurs literar pentru poeți, pentru promovarea ansamblului de monumente, luând în considerare istoria, contextul și potențialul acestuia, în viitor.

Cele 2 clădiri se încadrează în Lista Monumentelor Istorice astfel:

 • Ansamblul de arhitectură “Bd. Elisabeta”, B-II-a-B-18672, între I.C. Brătianu și Bd. Schitu Măgureanu, sector 3, 5, sf. sec. XIX – prima jum. sec. XX;
 • Grădina Cinema CAPITOL, B-II-m-B-19202, Str. Mille Constantin 13, sector 1, înc. sec. XX;
 • Cinema CAPITOL, B-II-m-B-18683, Bd. Elisabeta 36, sector 5, sf. sec. XIX – înc. sec. XX.

 

INSPIRAȚIE /

Istoric și perspective pentru viitor

1912 Ziarul Rampa anunță deschiderea Cinema Clasic ce are loc Sâmbătă, 26 Mai: “Un eveniment în viaţa bucureşteană: noul şi marele Cinema Clasic, splendid local construit anume în acest scop pe Bd. Elisabeta la nr. 10 (în unele surse la nr. 14), peste drum de Radivon, îşi deschide porţile sâmbătă. Doi tineri artişti, d-nii: Nicolaie Grigorescu de la Teatrul Naţional şi Mănescu, un distins sculptor, au luat iniţiativa de a construi un mare teatru-cinema, sub denumirea de Cinema Clasic. E o sală superbă, înaltă, higenică, cu un rând de loji şi cu peste 1000 locuri. E spelendit amenajată.

1913 Cea dintâi premieră descoperită în timpul studiului istoric a fost “Culesul viilor“, un film publicitar care datează din 3 Ianuarie 1913, despre producția vinurilor din Valea Călugărească.

Compania de producție cinematografică Filmul de Artă “Leon Popescu” (proprietarul Teatrului “Leon Popescu”, fost Liric) se lansează cu o premieră la Cinema Clasic, în 11 Iunie 1913 – “Amorurile unei prințese“, regizat de Marioara Voiculescu. Surse indică un al doilea cinematograf Clasic, în zona Moșilor.

1915 Se aprobă planurile de transformare a casei dr. Dobrovici în cinematograf. Imobilul devine foyer și aparat de intrare și se adăugă o sălă de cinematograf. Inițial Capitol s-a numit Cinema Clasic, iar adresa era bulevardul Elisabeta, nr. 14. Deși planurile sunt aprobate de către arhitectul șef al orașului, arhitectul cinematografului nu este cunoscut. Observăm nota și intenția “a se construi” în nordul parcelei, acolo unde peste 1 an apare Teatrul de vară Alhambra (actual Capitol).

1916 Conform planurilor arhitectului Nicolae Nenciulescu, încep construcțiile de amenajare pentru Teatru de vară Alhambra, situat pe strada Sărindar.

Pe planuri observăm numele proprietarului, Dumitru Papaianopol. Pe latura din Vest, vecini sunt Bragadiru, pe latura de Est este proprietatea d-lui G. G. Arion. Spre latura de Sud a parcelei este menționat, în continuare, dr. Dobrovici, de unde putem deduce că în momentul proiectării încă nu fusese construită sala Cinema Clasic.

Clădirea a fost realizată stil eclectic, iar lucrările de stucatură, cariatidele și statuile au fost executate din ghips de către sculptorul Spiridon Georgescu. 

1923 Are loc “inaugurarea” Cinema Clasic cu filmul românesc în 5 acte, ”Țigăncușa dela iatac”. Probabil inaugurarea se referă la schimbarea proprietarului (dr. Dobrovici -> I. Gabor) sau reluarea programului de proiecții, după o pauză cauzată de primul război mondial. Din textul adăugat cu pixul reiese că inaugurarea a avut loc în prezența Regelui și Reginei României.

1938 după schimbarea numelui în Cinema CAPITOL, aparatul de intrare și foyerul sunt radical transformate prin intervenția realizată de arh. Henrieta Delavrancea Gibory, în stilul modernist Bauhaus.

1947 – 1948 În timpul naționalizăriii, Cinema Capitol și Teatru de vară Alhambra trec în proprietatea și administrarea statului, prin Ministerul Artelor și Informațiilor. Ulterior Teatru de vară Alhambra devine Grădina Capitol, cu adresa pe str. Constantin Mille, fosta Sărindar. Cinema Capitol este redenumit Cinema I.C. Frimu și pierde, pe lângă identitate, semnalul luminos. Bd. Elisabeta primește numele de bd. 6 Martie, cunoscut ca “șase a treia”.

 

1977 Cutremurul afectează ansamblul, rezultând avarii semnificante la nivelul structurii cât și la nivelul acoperișului.

1977–1989 Se realizează o serie de intervenții modificări arbitrare, în cazul ambelor imobile:

Teatrul de vară din str. Constantin Mille

 • se îndepărtează statuile de pe fațadă cât și o parte din decorațiuni;
 • aparatul de intrare este re-compartimentat, eliminând scările pentru a face loc unui grup sanitar;
 • ușa de acces este înlocuită;
 • se adaugă un nivel intermediar destinat noii camere tehnice de proiecție;
 • accesul la balcon se realizează prin instalarea unor scări metalice în grădina de vară.

Cinematograful din Bd. Elisabeta

 • subsolul și grupurile sanitare sunt utilizate în comun cu Cinematograful Festival.

1990 Ansamblul este în patrimoniul Ministerului Culturii, care îl administrează prin RADEF. În scurt timp, cinematograful și grădina de vară se închid și ies din circuitul public.

2007 În interiorul Cinema Capitol, are loc un eveniment care a durat o zi, intitulat Zona autonomă.

2008 Save or Cancel demarează o serie de evenimente culturale independente care se întind pe durata a trei luni, în perioada Iunie-August. Intitulată Reabilitarea Teatrului de vară Capitol, această re-activare a grădinii s-a desfășurat în 3 etape: igienizarea spațiului, apel deschis pentru idei și program de evenimente.

2009 Are loc o nouă serie de evenimente cultural-artistice, reintroducând temporar spațiul în circuitul public. Teatrul de vară CAPITOL MMIX, s-a întins, și de această dată, pe durata a trei luni.

2014 Timp de 3 nopți ecranul a fost luminat de o serie de experimente video care au animat elementele și interiorul Teatrului de vară CAPITOL. Evenimentul Revisiting the garden i-a avut ca invitați pe vloop și VJ VLC.

2015 Save or Cancel, împreună cu echipa DIGI24, a realizat un material care prezintă istoria Cinema / Teatrul de vară CAPITOL, cât și starea actuală.

2016 La 100 de ani de la construirea Teatrului de vară, Save or Cancel propune o campanie de conștientizare și de sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul de hub cultural independent al ansamblului. Alături de ArCub și alți parteneri, un apel deschis pentru proiecte artistice a reactivat memoria colectivă, reintegrând monumentul în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului urban ca spaţiu cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

2017-2018 Save or Cancel continuă campania de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul economic, social și educațional al tuturor spațiilor culturale abandonate din România, prin implicarea artiștilor și comunității locale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, multidisciplinare, colaborative. 4 conferințe, 3 instalații artistice, 4 expoziții și 4 apeluri deschise pentru idei vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentele în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

2020 Hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL

Ansamblul prezintă, pentru publicul spectacolelor de cinema, teatru sau de revistă, dar și pentru cel al evenimentelor diverse culturale – un spațiu nou, re-descoperit, aflat în centrul capitalei, într-o zonă recunoscută pentru activități culturale și recreaționale, cu un potențial interesant ca spațiu de manifestare a culturii dar și de generare a acesteia. Spațiul poate fi investit cu o dublă menire. Prima funcțiune conceptuală are un rol memorial – capacitatea de a integra și prezenta o parte din cultura existentă și funcțiunile aferente acesteia, aducându-le în contemporan, materializate. A doua menire este regenerarea urbană continuă prin “construcția socială a obiectului”, aflată la convergența artefactelor culturii existente cu momentul actual, mereu reînnoit.

În cazul de față, ansamblul Cinema / Teatrul de vară CAPITOL a ajuns în pragul distrugerii datorită avariilor provocate de cutremurul din 1977 dar și din cauza uitării. Acest spațiu a apărut dintr-o necesitate a orașului în dezvoltare, și a fost animat până la scoaterea lui din uz, și ocazional după acest moment.

În cazul particular al monumentelor istorice, dimensiunea timpului este un factor de o importanță aparte și orice intervenție, cum ar fi conversia, trebuie nu doar să evidențieze această dimensiune, ci și să o potențeze.

Analiza fenomenului de hub cultural, printr-o operație de conversie a patrimoniului construit, ne arată că arhitectura există în dimensiunea timpului și mișcării, despre care Jean Nouvel spune că ”One conceives and reads a building in terms of sequences.” Astfel configurarea spațială poate permite noi seturi de relații, dinamice, între spațiile existente și nevoi actuale, identificate alături de comunitate.

 

Află mai multe despre CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.

 

 

 

Ce?
Un poem inspirat din istoria și viitorul Cinema / Teatrul de vară CAPITOL.

PREMIU 
– se acordă 3 premii în bani, în valoare netă de 1.800 lei, distribuite astfel: locul 1 – 800 lei net; locul 2 – 600 lei net; locul 3 – 400 lei net.
– promovare în cadrul activităților proiectului

Fișiere necesare

 1. o scurtă biografie
 2. un poem – fișier txt, doc, docx. rtf, max. 2500 de caractere, cu spații.

– OPȚIONAL: propunerile pot fi însoțite de imagini relevante, asigurându-se că răspund întocmai legilor privind drepturile de autor și proprietate intelectuală. În acest caz, imaginile vor fi trimise ca link către o arhivă online.

 

Termen limită: înscrie toate propunerile până pe 28 Septembrie 2017.

 

Descarcă regulamentul de participare.
Poți participa cu maximum 3 propuneri.
Așteptăm materialele, într-o arhivă, la adresa info [ @ ] saveorcancel.tv
Trimite fișierele mai mari de 6mb cu ajutorul wetransfer, dropbox sau gdrive.
Apelul conține o selecție de imagini și informații despre Cinema / Teatrul de vară Capitol. Folosește-o pentru a te inspira și informa.
Organizatorii pot refuza propuneri care conțin elemente inexacte, defăimătoare, obscene, inadecvate în alt mod sau care reflectă doleanţe sau dispute personale.
Adresează orice întrebare despre acest apel, prin e-mail sau printr-un mesaj către pagina facebook Teatrul de vară CAPITOL; să ai în vedere, putem publica întrebări frecvente, dacă răspunsurile sunt utile pentru mai mulți participanți.

 

Poemele câștigătoare vor fi alese prin vot online deschis publicului, între 30 Septembrie și 6 Octombrie, pe feeder.ro

Criteriile de evaluare recomandate publicului sunt:

 • relevanță pentru tema apelului
 • creativitate

 

Câștigătorii apelului deschis vor fi anunțați online, în data de 7 Octombrie, pe feeder.ro/capitol

 

Acest proiect cultural este co-finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

Campania este organizată de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din programul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Organizator: Save or Cancel
Parteneri: AFCN, ArCub, PMB, CNDBTeatrul MicCinema Marconi, RADEFCarol 53, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ
Parteneri media: ZeppelinIQadsSmark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro,  anyplace.ro, Art7Arte și meserii

Design: Acme Industries
Foto: VJ VLC, Alex Iacob
Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)

 

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

cinema/ teatru de vara CAPITOLAlte articole din campania pentru Cinema / Teatrul de vară CAPITOL:
Cinema CAPITOL at the beach @ Plaja de Carte, Vama Veche
BTLT: Cum a fost la Someș Delivery 2017, Cluj?
CAPITOL Grădina Cinema la Someș Delivery 2017
BTLT: Reactivarea patrimoniului: provocări și beneficii @ CNDB
OPEN CALL CAPITOL DESIGN Winner: Acme Industries – Y
OPEN CALL DESIGN – Shape the future of CAPITOL
despre feeder.ro și regenerare urbană prin artă – un interviu IQads cu Save or Cancel
Cinema / Teatrul de vară CAPITOL 2017-2018
Capitol Cinema / Summer Theatre history and future 1912 – 2020
41 de foste și actuale cinematografe în București
38 de teatre din București
22 de clădiri reabilitate care pun în valoare patrimoniul din România

parteneri hub cultural Cinema / Teatrul de vară Capitol 2017-2018

SaveSave

Leave a reply (we review all comments)