HIKIKOMORI
„Din nou a trecut vara și eu nu m-am bronzat. Nici nu mai știu cum arată vara, n-o mai găsesc nicăieri, poate că vara e în vacanță de vară și se întoarce de-abia la iarnă. Parcă aș mai ieși odată afară, dar nu-mi mai amintesc unde e ușa. Mai știu cum arată, e o ușă grea de fier cu mâner aurit, care atunci când o apeși scoate un sunet ca și creta pe tablă. Nu mai știu nici cum e aia când te uiți direct la soare. Ochii mei n-au mai clipit de mult. Pupilele mele nu s-au mai micșorat demult și tot demult nu s-au mai dilatat.” – extras din Hikikomori, piesa dramaturgului Holger Schober în traducerea lui Ciprian Marinescu
Hikikomori este o instalație performativ-vizual-auditivă „pusă în scenă” de Vlaicu Golcea care are ca punct de plecare piesa de teatru omonimă scrisă de dramaturgul austriac Holger Schober. Ea se referă la fenomenul social – cunoscut mai ales în Japonia – care se manifestă prin retragerea persoanelor din societate (majoritar a tinerilor) și continuarea existenței într-o singură cameră. Instalația „plonjează” în camera și în intimitatea unui Hikikomori. Mediile mixte de expresie și de procedee artistice (sculptură din materiale reciclate, readymade-uri, light design, instalație video multi-canal, instalație de sunet, prezență performativă live) concurează la subiectivizarea cazului uman prezentat.
„Încerc, împreună cu artiștii pe care i-am invitat să-mi fie alături, artiști în care cred total, să chestionez subiecte care mă interesează azi: contactul cu sinele, relațiile sociale, familia, interfața la care ne obligă vremurile, felul în care ne apărăm de ceilalți și mai ales felul în care ne apărăm de noi, aproape imposibilitatea de a ne iubi și de a ne lasa iubibili, victimizările părintești și filiale, comunicarea prin internet, caracterul tranzitoriu al frumuseții, nostalgia și reveria, arta ca mijloc de apărare, onestitate artistică și conținut, credința că publicului trebuie să i se ofere multe pentru a avea de unde alege, diferite expresii teatrale, performative și vizuale ce hrănesc papila gustului de azi, curățenia și determinarea de a fi prezent în viața ta.” – Vlaicu Golcea (autor)
Proiectul include itinerarea instalației în trei spații expoziționale alternative din tot atâtea orașe ale României (Kube Musette – București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania – Brașov, Fabrica de Pensule – Cluj-Napoca) și generează o serie de acțiuni conexe: de la dezbateri moderate de Claudia Vîlceanu (filosof și psihanalist), Vlaicu Golcea și Cristina Milea, la interactivitate online, mediul principal în care „trăiește” publicul-țintă.
Deoarece locurile sunt foarte limitate vă rugăm să confirmați prezența dumneavoastră aici:
Hikikomori este un proiect cultural al Asociației Culturale ISVOR, co-finanțat de AFCN. Parteneri: Forumul Cultural Austriac, Kube Musette, Centrul Multicultural al Universității Transilvania – Brașov, Depoul de Artă Urbană. Parteneri media: Radio România Cultural, Scena.ro, Feeder.ro, Observator Cultural.
Calendar:
02.09-10.09 – Kube Musette, BUCUREȘTI
28.09-01.10 – Fabrica de pensule, CLUJ-NAPOCA
04.10-05.10 – Centrul Multicultural al Universității Transilvania, BRAȘOV
Programul detaliat al evenimentelor: http://hikikomori.ro/calendar/
Echipa proiectului:
Vlaicu GOLCEA – concept, sound design
Cristina MILEA – instalație, costume
Gabriella SPIRIDON – instalație (asistent)
Mihai PĂCURAR – video, graphic-design
Nicoleta LEFTER – performance (live)
Emil MĂNDĂNAC – performance (audio)
Raluca APRODU – performance (audio)
Claudia VÎLCEANU – discuții-atelier (filosofie și psihanaliză)
Ciprian MARINESCU – traducere
Cornelia WINKLER – comunicare internațíonală
Oana IVAȘCU – management, producție
Daniel IVAȘCU – project design, graphic / web design
Florin GHENADE – fotografie
Bogdan GÎRBOVAN – fotografie
Mihai IVAȘCU – comunicare, coordonare voluntari
Asociația Culturală ISVOR promovează valorile tradiționale în context contemporan; susține prezența culturală națională pe scena internațională. În scurta perioadă de la înființare (asociația a fost înființată în anul 2016) Asociația Culturală ISVOR a conceput și coordonat cinci proiecte culturale, care au însumat un număr de 24 de spectacole și peste 5.500 de spectatori, cu un grad de expunere online de +225.000, evenimente ce s-au bucurat de fiecare dată de succes în fața publicului și de o recunoaștere absolut specială din partea instituțiilor ce activează în domenul cultural, obținând finanțări de la instituții precum: Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, respectiv parteneriate de co-producție de la organizații cum ar fi: Societatea Radio România (Radio România Cultural, Radio România Muzical, Editura Casa Radio), Televiziunea Română (TVR 3, TVR Craiova).