16 hotspot-uri culturale care te ajută să ții pasul cu prezentul!

16 hotspot-uri culturale care te ajută să ții pasul cu prezentul!

16 hotspot-uri culturale care te ajută să ții pasul cu prezentul!

Feeder vă invită într-un traseu compus din galerii de artă, librării, hub-uri culturale și concept stores, unice în felul lor, centrate pe o direcție clar stabilită sau mizând pe o diversificare a mediilor de comunicare a artei și spectacolului. La finalul acestui traseu, ne așteaptă o expoziție temporară formată din 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de 150 de designeri, graficieni și arhitecți români. 

UPDATE 2019: Prima ediție a cărții Un-hidden Street Art in Romania este aici pentru a te ajuta să descoperi arta independentă din spațiul public.

 

Anca Poterașu Gallery
Adresă: Strada Plantelor 56
www.ancapoterasu.com

Anca Poterașu Gallery este o galerie de artă contemporană fondată în Mai 2011. Spațiul expozițional din strada Plantelor, în care se afla expoziția Constructed Geometries. Space / Time / MemoryAurorei Király, este format dintr-un hol și două camere aflate la primul etaj al unui han din secolul 19. Amenajarea galeriei a presupus și conservarea identității clădirii, păstrându-se astfel tocăria din lemn și decorațiile de pe tavan. După vizitarea expoziției merită văzută și curtea interioară a vechiului han.

 

Eastwards Prospectus
Adresa: Strada Plantelor 50
www.eastwardsprospectus.com

Tot pe strada Plantelor se află o altă galerie independentă, înființată în 2014. Eastwards Prospectus se declară ca fiind printre puţinele galerii sau instituţii de artă contemporană care îşi definesc curajos activitatea pe piaţa de artă internaţională, prin focusul asupra producţiei artistice contemporane din (şi despre) Europa de Est. Spațiul este generos, ocupând mai multe camere mari și înalte. La momentul vizitării aici se afla expoziția lui Pavel Braila, cu și despre Moldova și capitala ei. Lucrările lui erau expuse la etajul întâi, dar și în subsol – un spațiu cu pereți din cărămidă ce transformă orice expoziție într-o aventură.

 

Labirint Concept Store
Adresa: Splaiul Independenței 42-44, Strada Johann Gutenberg 15
www.facebook.com/labirintconceptstore
www.labirintshop.ro

De pe Strada Plantelor ne mutăm pe Splaiul Independenței unde găsim un mixt sau un labirint format dintr-un cofee bar, magazin, spațiu expozițional, street art și multe altele printre care suntem îndemnați să ne rătăcim. Se poate intra, de asemenea, și prin Strada Johann Gutenberg 15.

Descrierea de pe pagina lor de facebook este cât se poate de sugestivă. Aici se află tărâmul formelor posibile, unde subteranul iese la suprafață, iar permanența sa nu mai este controversată. Arta e provocată să se reconsidere prin propria gazetă de perete, exteriorizându-se prin minimalism ca parte a stilului personal, prin istorie ca rang de țesătură, prin bicicletă ca formă de exprimare. Contemporanul ce se consumă ceas de ceas păstrează presiunea doar ca o caracteristică a espressor-ului și se manifestă printr-o structură ce apără un înțeles, un Labirint.

 

Apollo 111 Teatru & Bar
Adresa: Strada Actor Ion Brezoianu 23-25 (Palatul Universul, Corp B, subsol)
www.apollo111.ro

Apollo 111 este unul dintre cele mai recente spații culturale apărute, care include o stagiune principală de teatru în fiecare an, dar și un repertoriu de teatru pentru copii. Vorbim aici de un întreg etaj cu o suprafață de 850 m² dedicată spectacolelor și divertismentului, ce include o sală de teatru cu o capacitate de 140 de locuri și proiecție profesională de cinema, o sală de repețiții, două săli de casting și un bar.

Spectacolele de teatru sunt selecționate în fiecare an de către un alt director artistic, o stagiune având 5 producții de teatru, fiecare fiind pusă în scenă pentru numai 6 săptămâni. Cât despre barul spațios trebuie menționat că este deschis de marți până joi de la 5pm la 1am și de vineri până duminică de la 5pm la 3am.

 

POINT
Adresa: Strada General Eremia Grigorescu 10
www.whatsthepoint.ro

POINT este un art hub dedicat manifestărilor de tip cultural-artistice din Bucureşti. Temele variază în fiecare săptămână (deschis membrilor săi de vineri până duminică) și include un line-up cultural care merge dincolo de eclectic, cuprinzând piese de teatru, expoziţii de arte vizuale, concerte de muzică, workshop-uri creative şi proiecţii cinematografice. Hub-ul, amenajat într-o clădire istorică, este organizat în trei spații distincte: restobar, sala de teatru și clubul. Așadar, întâlnim iarăși un mixt cultural și recreativ cu care ne-am obișnuit în exemplele anterioare. Iar dacă încă n-ați trecut pe aici, cu siguranță ați observat pe calcanul clădirii una dintre cele mai cunoscute murale din București, realizată de Sweet Damage Crew.

 

Galateca Gallery
Adresa: Strada C.A.Rosetti 2-4
www.galateca.ro

Galateca se prezintă ca o galerie multidisciplinară de artă și design, un spațiu viu și modern, ce poartă semnătura arhitectului Radu Teaca, situată în inima orașului într-o clădire istorică, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“. Vorbim aici de un singur spațiu întins și cu un aspect aerisit în care, la momentul vizitei, se aflau expuse lucrările lui Paul Hitter. În plus, galeria mai este completată de NeoGalateca cu alte 3 spații expoziționale, care au găzduit de-a lungul timpului performance-uri și „camere de autor”.

 

LABORNA
Adresa: Strada Icoanei 17
www.laborna.ro

La galeria LABORNA am avut ocazia să-l surprind pe Traian Boldea în procesul lui artistic, unul dintre inițiatorii proiectului. Aici, evenimentele de prezentare pentru public se numesc BORNE și au loc în ultima zi de marți a fiecărei luni (începând din aprilie 2013).
În restul timpului, galeria nu are un program fix de vizitare, iar cea mai simplă cale este contactarea telefonică sau prin mail. La momentul vizitării, am prins expoziția finaliștilor concursului de Desen Contemporan 2016 Crama Oprișor, care a îmbrăcat cele două camere ale etajului 1.

 

Takumi & Librăriile Humanitas
Adresa: Bulevardul Nicolae Bălcescu 36
www.takumi.ro

Takumi, primul magazin japonez din România, s-a deschis în aprilie 2016 pe Calea Victoriei 120, fiind un punct de lucru al societății S.C. Librăriile Humanitas SA. De curând, un nou sediu poate fi vizitat pe Bulevardul Nicole Bălcescu, care își împarte spațiul în mod egal cu o librărie Humanitas. Astfel, alături de ceainice, îmbrăcăminte, papetărie și alte accesorii, aici există și o mulțime de cărți printre care te-ai putea pierde.

 

418 Gallery
Adresa: Intrarea Armașului 12
www.418gallery.com

418 Gallery a aniversat nouă ani de activitate în luna aprilie 2017. Ea a fost fondată de istoricul de artă german de origine română Joana Grevers și de omul de afacere american Guy K. Williamson. Încă de la început, galeria și-a propus ca prin portofoliul ei să reprezinte artiști din mai multe generații, atât tineri aflați în plină ascensiune, cât și artiști icon, reprezentanți ai noilor avangarde din anii 60-70 ai secolului trecut. Astfel, până pe 31 iulie, aici pot fi văzute lucrările a nouă dintre cei mai activi artiști prezenți în evenimentele organizate ale galeriei.

Alături de Anca BodeaȘtefan Radu Crețu, Adriana ElianPetrică ȘtefanCristian Răduță și Maria Manea Bordeanu, la 418 Gallery mai pot fi întâlniți artiști de talie internațională, exponenți ai artei abstracte din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. Vorbim despre Vicențiu Grigorescu (1923-2012), Romul Nuțiu (1932-2012) și Diet Sayler (n. 1939).

 

Make a Point & Turnul de Artă
Adresa: Șoseaua Morarilor 1
www.makeapoint.ro

Așa cum scrie și pe site, Make a Point aduce cultura mai aproape de oameni, geografic vorbind. Prin organizarea de expoziții, spectacole, proiecții de film, workshopuri și alte evenimente dedicate expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani, asociația fondatoare încearcă să aerisească centrul Bucureștiului și să faciliteze manifestări culturale la periferie, în cartiere și printre blocuri, în hale abandonate, în fabrici și uzine sau în alte cimitire de acest fel.

Odată vizitată galeria, doar răul de înălțime te-ar putea împiedica să urci pe Turnul de Artă din apropiere, singurul loc de unde poți admira primul desen mural realizat în cadrul proiectului Uriași de Pantelimon.

 

Materia Repositorium
Adresa: Strada Logofatul Tautu 68A
www.repositorium.materia.studio

Materia Repositorium se află la etajul 1 al unei fostei fabrici de textile creată în 1899, devenită în 1963 Fabrica de Tricotaje Crinul. Spațiul industrial reconvertit are trei articulații: flagship store MATERIA, concept store de interior cu cele mai cool branduri independente ale momentului și galerie de artă și design. Aici au loc proiecte curatoriale ce prezintă designeri internaționali consacrați sau de avangardă și pot fi găsite produse de mobilier, corpuri de iluminat, covoare, accesorii și alte decorațiuni interioare.

 

rralina
Adresa: Strada Biserica Amzei 10
www.kyralina.ro

Din octombrie 2015, lângă Ambasada Franței se poate vizita singura librărie franceză din București, Kyralina. Înainte de toate, numele librăriei este o referire la Panait Istrati și la personajul său, Kyra Kyralina. Panait, autor de origine română și de limbă franceză, reprezintă un punct de legătură literar între cele două țări și inspiră prin pasiunea sa, prin spiritul liber și călător al unei persoane integre și independente.

Cele aproximativ 7000 de titluri sunt semnate atât de autori clasici, cât și de cei contemporani mai puțin cunoscuți și îndrăgiți. Aici se află ultimele titluri premiate, noutăți din științele umane, artă, benzi desenate franco-belgiene și romane grafice. Și copiii au spațiul lor dedicat. Astfel că, dacă ești însoțit de familie, Kyralina poate fi o bună opțiune. Aici, cei mici au parte de o largă selecție de cărți, jocuri sau obiecte decorative originale și, deseori, se organizează întâlniri cu autorii, prezentări de carte și ateliere creative pentru toate vârstele.

Librairie Kyralina sunt un bârlog minunat pentru 🐻 feeder insider booklet #02.

 

Victoria Art Center for Contemporary Cultural Production
Adresa: Calea Victoriei 12C
www.artvictoria.ro

Victoria Art Center for Contemporary Cultural Production este un spațiu dedicat artei contemporane, creat dintr-o inițiativă privată pentru a veni în sprijinul artiștilor români. Centrul își propune stimularea și promovarea artei românești contemporane și facilitarea schimburilor culturale internaționale. Acesta urmărește, de asemenea, crearea unui cadru pentru dialog interdisciplinar prin organizarea de dezbateri, mese rotunde, lansări de publicații, precum și inițierea unor programe educaționale vizând dezvoltarea gustului și apetitului pentru produsul cultural contemporan.

 

Artmark
Adresa: Strada C.A.Rosetti 5 (Palatul Cesianu-Racoviță)
www.artmark.ro

Urmează să vizităm Palatul Cesianu-Racoviță, unde se află galeriile casei de licitații Artmark, înfiinţată în 2008. Ea selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională, având și alte inițiative culturale, precum Institutul de Management al Artei, în cadrul căruia există sesiuni de cursuri intensive axate pe managementul artei și istoria artei românești.

 

Lavacow Online Art Auctions
Adresa: Strada C.A.Rosetti 5 (Palatul Cesianu-Racoviță)
www.lavacow.com

Deși vorbim de o platformă revoluționară de licitație de artă, aflată la câteva click-uri distanță, trebuie știut că Lavacow.com poate fi accesat și la parterul sediului Artmark din strada C.A.Rosetti 5. Astfel, rămânem în Palatul Ceasianu-Racoviță pentru a admira alte câteva lucrări de artă. Aici, platforma online de licitații e locul în care arta se întâlnește cu noile tehnologii pentru a oferi iubitorilor de artă contemporană o experiență completă și cât mai apropiată de realitate. Atenția este îndreptată în mare parte asupra artei contemporane emergentă din estul Europei, de unde sunt urmăriți artiști în curs de consacrare în spațiul internațional. Printre birouri și numeroase lucrări expuse, Andy Warhol ne zâmbește prin portretul lui Marlyn Monroe.

 

Romanian Design Week
Adresa: Strada Grigore Cobălcescu 45
www.institute.ro/romanian-design-week

Nu în ultimul rând, pe traseul nostru se află și Romanian Design Week, eveniment destinat promovării designului românesc aniversează ediția 5. Expoziția centrală reunește anul acesta 200 din cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de 150 de designeri, graficieni și arhitecți români.

Întins pe o suprafață de 4000 de mp ai unui garaj vechi supraetajat, spațiul principal al expoziției se află în perimetrul Cartierului Creativ, cel mai nou proiect lansat de The Institute, pe strada Grigore Cobălcescu 45. Designul spațiului central RDW 2017 e semnat de arhitectul Attila Kim.

Timp de o săptămână, la etajul 3 din cadrul RDW, s-a aflat un alt bârlog minunat pentru 🐻 feeder insider booklet #02.

 

Foto & text: Alex Iacob

Leave a reply (we review all comments)