feeder insider w/ Saddo & Pren [ro]

feeder insider interview with saddo & pren

feeder insider cu Saddo și Pren despre murale, culori și ilustrații

Continuăm seria de evenimente Pictăm Pereți cu un interviu în care vorbim cu Saddo și Pren despre culori, murale, jucării și ilustrații.

Saddo este artist, ilustrator și muralist. Locuiește și lucrează în România. Am stat de vorbă și cu alte ocazii, cum ar fi interviul publicat în feeder insider booklet #02.

Pren, activ în industria creativă, este localizat în București. Cu o grafică bold și o estetică abstractă, Pren se exprimă în diferite medii cum ar fi ilustrația, designul de jucării sau designul grafic. Colaborează pentru diferite proiecte cu Kitră și Saddo și în curând lansează linia de streetwear “La Panthere est Rose”, un proiect personal.

 

Citiți întreaga conversație pentru a afla lucruri interesante despre viața și activitatea lor.

 

ubic: Salutări Saddo, Pren! Ne bucurăm că avem ocazia să vorbim despre lucrările și colaborările voastre. În curând vom admira un nou mural, realizat de voi la Lente. Cum ați început să lucrați împreună și care a fost prima voastră colaborare?

Saddo și Pren: Suntem prieteni de ceva timp și ne admirăm lucrările unul altuia, ne cerem sfaturi sau discutăm (împreună și cu Kitră) despre lucrările noastre, ale altor artiști, sau aiurea, despre orice. Pren și Kitră au colaborat pentru diferite proiecte, inclusiv la două murale din Sibiu acum doi ani.

 

Saddo mural uaimSaddo mural UAUIM, București, 2016.

 

Pren m-a ajutat super mult la doua murale în București, și ne-am gândit anul trecut, pentru festivalul de murale de la Sibiu, ca the next step ar fi să facem un mural împreună. Am schițat totul super fast, a fost o colaborare foarte naturală și fun. Ni s-au combinat super nice stilurile.

 

Saddo pren Muzica Pentru ViataSaddo & Pren visual for Muzica Pentru Viata

 

De atunci am colaborat la un logo pentru Street Delivery, un visual pentru concertul caritabil organizat de Asociația Beneva, și acum, mai nou am zis să facem muralul de la Lente împreună.

 

ubic: Aveți un loc vizat pe care vreți să-l transformați într-o poveste?

Saddo și Pren: Avem o idee pentru o expoziție împreună pe care sperăm să o realizăm în curând. O schiță de mural Pren / Kitră / Saddo, care arată destul de cool și sperăm să avem ocazia să o implementăm undeva, soon, când vine un pic de căldură.

 

ubic: În ce proiect ați găsit cele mai multe provocări și care au fost acestea?

Pren: Cred că la muralul realizat în colaborare cu Kitră, la Sibiu, în 2015. A fost o data problema de scară, fiind cel mai mare mural la care lucrasem amândoi până atunci dar și colaborarea în sine: ne-am tot tachinat în timpul lucrului dar a fost în ajutorul rezultatului, până la urmă. ☺

 

Saddo Pren mural
Saddo & Pren mural, Sibiu, 2016

 

Saddo: Muralul de la Sibiu, împreună cu Pren,

a fost un proces prin care nu am mai trecut, adica masurători exacte, linii drepte, unghiuri perfecte, o zi întreagă am trasat doar linii cu markerul pe perete, cu rigle, poloboc, din-astea. La finalul zilei nu era nici un rezultat vizibil și am luat-o un pic razna. Dar s-a dovedit a fi o bază bună și necesară pentru ce a urmat.

A fost o experiență challenging din care am avut de învățat.

(Aproape de fiecare dată cand pictez un mural tre’ să fie ceva, fie legat de vreme, organizare, schelă, nacelă, vopsea, etc., etc.)

 

Saddo & Pren sketchSaddo & Pren sketch for Lente

 

ubic: Integrați tehnologia în procesul vostru de lucru? Cum transpuneți schițele de pe hârtie pe diferite materiale?

Pren: Eu lucrez cât mai mult în mediul digital dar țin și câteva caiete pentru schițe.

Saddo: Integrez la modul, scanez ce am desenat de mană uneori și dup-aia colorez digital. Uneori mai folosesc proiector pentru transpus schița pe perete.

 

ubic: Aveți elemente și teme recurente la care vă place să reveniți, reintegrându-le în noile proiecte?

Pren: Încerc să nu repet motive sau temele folosite.

Îmi place să cred că fiecare proiect are o finalitate și că nu sunt nevoit să refolosesc elemente anterioare.

Saddo: Da, destul de multe. Demult, aveam teme legate de moarte, violență, dup-aia am devenit un pic mai light, mai decorativ, cu flori, păsări, iar mai nou m-am trezit că aproape tot ce fac e legat de iubire. Am tot felul de faze și în fiecare fază mă învârt în jurul acelorași teme și motive.

 

ubic: Cât de mult experimentați și ce elemente sunt absolut necesare?

Pren: Încerc să lucrez în cât mai multe domenii (toy design, graphic design, editorial design, ilustrație etc.) dar mi-ar plăcea să experimentez mai mult decât acum.

Saddo: Îmi place să mă mișc între artă, ilustrație și murale. Cam astea sunt zonele, nu știu, uneori sunt mai comod, fac chestii care-mi sunt familiare, la îndemană. Alteori simt nevoia să explorez chestii noi, fie ca și subiect, fie vizual, sau ca și dimensiune.

 

ubic: Cum interacționați cu spațiul în producțiile voastre? Ce locuri cu un caracter aparte ați descoperit călătorind?

Pren: Din când în când mai desenez prin spațiile abandonate și îmi place să-mi adaptez desenul spațiului, să se integreze în context.

Saddo: Nu știu, nu prea mă gândesc foarte mult, doar schitez și încerc să simt cam ce ar arăta nice în context. Un pic de research despre istorie, folclor, mitologie locală.

Am fost prin multe locuri interesante, acum îmi vin în minte ceva fabrică de bere părăsită din Berlin, în care am pictat cu niste prieteni și niște locuri super interesante, hidden, pe care le-am vazut în București într-un tur Interesting Times, în care mă gândeam să vin cu ceva intervenții discrete pe pereți. Încă nu am facut-o, poate mai târziu, când dă căldura 😛

saddo pren lenteSaddo & Pren sketch for Lente

 

ubic: Care este povestea celor două personaje care își fac apariția la  Lente, sâmbătă, 18 februarie?

Saddo și Pren: Pren deja avea acest proiect cu un line de streetwear La Panthere est Rose, obviously cu o panteră roz, și deja de mai mult timp ne gândeam să facem un mural cu un fel de versus între o pantera roz și una neagră, un fel de fight / dance, o chestie dinamică, dar nu neaparat violentă, ci așa, mai friendly, pink & black together. Cum panterele sunt foarte the new thing acum în artă, tatuaje, muzică (într-un video de la The Weeknd, pe un album cover de la Anderson Paak, piesa “Panther like a Panther” – Run the Jewels, etc) am zis:

hai să facem pantere.

Saddo & Pren mood board

Ca estetică, avem în gând un mix de Matisse și chestii foarte street, naive, cum sunt muralele din Kingston.

Văzusem la un moment dat în ceva documentar despre Bob Marley, sau despre dub, nu mai țin minte, niște murale foarte draguțe, fresh, naive, gangsta, ușor descentrate ca și compozitie. Ni s-a părut cool să ducem feeling-ul ăsta foarte street înăuntru la Lente, să fie ceva un pic mai neașteptat.

 

La panthere est rose teaser-2Pren “La Panthere est Rose”, teaser.

 

ubic: Pictăm pereți este un proiect de animare a unei case, invitând artiști vizuali să aducă formă, culoare și personalitate camerelor de la Lente. Ați pregătit și alte surprize pentru vizitatori?

Saddo și Pren: Cu ocazia aceasta, Pren o să prezinte câteva piese din colecția sa de streetwear, “La Panthere est Rose”.

 

BTLT: Pictam pereti cu Saddo & Pren @ LenteSaddo & Pren mural, Lente, 2017

 

Pictam pereti w/ Saddo & Pren @ LenteSaddo & Pren sickers & giclee prints, Lente, 2017

 

O să avem niște stickere de împărțit și niste giclee prints, în colaborare cu Colorhood, cu ilustrația/schița ce stă la baza muralului. Poate punem și niște muzică.

 

 

 

Pren  – #VAVEDEM, Art of protest ilustrație pentru susținerea protestelor anti corupție

 

saddo ilustratie pentru proteste

SaddoAnul ăsta se poartă dungi, Art of protestilustrație pentru susținerea protestelor anti corupție.

ubic: Ne-a făcut plăcere!

 

Words by: ubic
Images by: Saddo & Pren

 

 

 

insider-signature

Leave a reply (we review all comments)