București 1984 – 2016 Timelapse Tour

  • by
Bucharest Timelapse 1984-2016

©Google Earth Engine Annual Timelapse 1984-2016 Tour: Bucharest

Utilizând noul feature al aplicației Google Earth, am reușit să facem un timelapse și o mică povestioară despre orașul București, compusă din milioane de imagini din satelit. Observăm că între 1984 și 2016, Bucureștiul a trecut print-o mulțime de transformări.

 

Timelapse-ul nostru are ca punct de plecare anul 1984, când se pot observa demolările în zona Uranus și Izvor, concomitent cu lucrările la Casa Poporului.

1986 Demolările se extind și continuă pe axa est-vest, din zona Uranus până în zona Pieței Unirii.

1987 În nord-est apare brusc Lacul Morii. Demolările încep să coboare către zona de sud a Bucureștiului, pe Calea Văcărești.

1988 Se distinge noul curs al Dâmboviței. Centrul Bucureștiului este demolat complet, iar în zona de sud încep lucrările pentru proiectul Acumulare Lac Văcărești, proiect abandonat 1 an mai târziu.

1989 Bucureștiul este devastat aproape în întregime, iar aspectul este de teren viran.

19901999 Nu ne dăm seama dacă este din cazua rezoluției sau în această perioadă nu s-a întâmplat nimic semnificativ, poate doar schimbarea țiglelor de pe case cu tablă.

2000 În zona de Nord a orașului încep să se dezvolte noi cartiere rezidențiale și multe clădiri de birouri.

2006 Câteva proiecte abandonate au fost reluate, precum Tribunalul Municipiului București, Biblioteca Națională sau Stadionul Național.

20032007 Credem că este recunoscută ca perioada ”boom-ului imobiliar”, în care s-au realizat sute, poate mii, de clădiri noi de toate tipurile, dimensiunile și categoriile. Cu sau fără aprobări. Sau era mall-urilor.

2010 S-au continuat ideile și planurile comuniste prin demolarea caselor de pe bulevardul Buzești – Berzei, incluzând și Hala Matache, un monument istoric reprezentativ pentru țesutul vechi al orașului.

20112015 După perioada de recesiune, orașul începe să se dezvolte spre zona de Sud, apărând noi zone rezidențiale și comerciale. Restaurări și schimbări ale funcțiunilor clădirilor de patrimoniu și industriale propun noi programe și tipuri de spații.

2016 După o perioadă extrem de lungă în care zonele verzi au fost diminuate, s-a decis realizarea Parcului Natural Văcărești, pe locul fostului proiect de lac de acumulare.

 

Rar ne imaginăm cum arăta Bucureștiul în aceste perioade, însă imaginile din satelit par să clarifice aceste memorii încețoșate. Care ți se par cele mai interesante schimbări? Completează povestea cu observațiile tale, lăsând un comentariu.

 

Words by ubic
Photos by google

ubic

Leave a reply (we review all comments)