feeder insider w/ Andrey Pushkarev [ro]

[en]

Cu o colecție de peste 7000 de viniluri, DJ-ul rus Andrey Pushkarev este mereu pregătit de o petrecere. Șarmul subtil al mixurilor sale încurajează o gândire reflectivă; un sunet care se concentrează pe a crea stări și în tot acest timp pune în evidență latura umană a muzicii. Nu îi place neapărat să fie în lumina reflectoarelor, dar este una dintre cele mai respectate persoane din scena internațională underground.

Anul acesta marchează aniversarea de 20 de ani a carierei sale și în acest timp Pushkarev a vizitat România în numeroase ocazii și a creat momente memorabile: de la gig-urile de pe plajă la Kudos Fest, deschiderea RTS FM sau setul său all night long de la Studio Martin. Conexiunea dintre publicul român și DJ-ul rus este una specială așa că atât București (21 Octombrie la Casa Presei) și Cluj (9 Decembrie la Club Midi) se află pe harta turneului său aniversar. Am stat de vorbă cu Andrey despre publicul român, scena techno în Rusia și altele.

keywords: vinil, underground, techno, turneu

Iarna, întotdeauna îmi place… să mă plimb în pădure.
Dacă mă uit pe fereastră acum, văd… mulți copaci frumoși și o casă drăguță.
Când călătoresc, de cele mai multe ori… fac poze.
Miercuri după-amiaza mă găsiți… probabil în fața laptopului.
Am descoperit recent… că postul este folositor.
Una dintre cele mai interesante mese pe le-am experimentat… o supă tradițională din Coreea de Sud pe care am mâncat-o când am pus muzică la Seoul – nu pot să-mi amintesc numele totuși.
Wallpaper-ul de pe laptop… munții noaptea și un cer plin de stele.
Vacanța perfectă… Islanda. O să vizitez Reykjavik pe 28 Octombrie în cadrul turneului și voi avea cu siguranță un prim-sentiment interesant.
Mereu m-am întrebat… cum arată Noua Zeelandă. Este pe lista locurilor pe care îmi doresc să le explorez și încerc să nu-mi stric surpriza prin informații găsite pe internet.
3 din cele mai folosite viniluri în ultimii 20 de ani…

Tuomas Salmela Presents Photogenic – Tammer

Silverlinings / The Mingers – Silverlining Exposures Sampler 1

Vizar – The Time

img_0374Vlad Dumitrescu: Hello, Andrey! Ne bucurăm că putem sta de vorbă în cadrul feeder insider. După 20 de ani impresionanți ca DJ, ai colecționat peste 7000 de viniluri. Este impresionant, dar să ai atât material de unde poți alege, îți face viața mai ușoară sau mai dificilă? Câte iei cu tine la gig-uri?

Andrey Pushkarev: Hello Vlad, mulțumesc de invitație. Să zicem că depinde. Recent, m-am mutat dintr-un apartament în altul și atunci clar nu a fost plăcut. În ceea ce privește călătoritul, dacă merg doar pentru un weekend o geantă îmi este de ajuns de obicei (aproximativ 65 viniluri). Dacă sunt într-un turneu de o lună sau dacă am un set all night long, atunci am nevoie de minim două genți – încerc să aduc cam 100-120 de viniluri.

 

VD: Documentarul Kvadrat, filmat și în România printre alte țări și care a fost lansat în 2013, explorează realitatea vieții de DJ cu tine ca personaj principal. Au trecut trei ani de atunci. S-a schimbat viața ta față de ce am văzut în 2013? Crezi că percepțiile oamenilor despre viața de DJ au fost schimbate de către acel documentar?

Andrey Pushkarev: Ideea principală din spatele proiectului a fost să arătăm realitatea mea așa cum era când a fost produs filmul. Lucrurile s-au schimbat puțin acum: pot să contez pe mulți prieteni atunci când călătoresc. Cred că documentarul a oferit o perspectivă diferită asupra vieții de DJ și în consecință a schimbat percepția dar nu acesta a fost scopul principal al filmului.

VD: Ai spus că în 1996, în orașul tău natal, exista un singur club cu muzică techno și cu siguranță scena underground a evoluat în Rusia prin cluburi ca Arma17 sau Rodnya care sunt recunoscute internațional. Care sunt, după părerea ta, factorii care au făcut acest progres posibil?

Andrey Pushkarev: Trebuie să precizez că orașul meu natal este mai mult un sat după standardele rusești, mai ales dacă îl compari cu Moscova și probabil de aceea exista un singur club. În ceea ce privește evoluția scenei underground, cred că cluburile care s-a dezvoltat în anii 90 în Moscova sunt la fel de bune acum ca cele din Paris, Londra sau Berlin. Nu există o industrie muzicală stabilită sau reguli strcte, dar mereu a fost o nevoie de a crea ceva nou. Cred că factori ca evoluția internetului și o mobilitate geografică mai relaxată față de Europa și SUA au făcut ca muzica și ideile să circule mai ușor – asta a avut probabil un impact asupra evoluției culturii de clubbing în Rusia.

VD: Ai spus că natura te inspiră. Cum te influențează atunci când pui muzică sau creezi o piesă?

AP: Simt că am o conexiune puternică cu natura de când am fost copil. Doar acolo pot să găsesc pacea interioară și o sursă nelimitată de idei.

VD: 2016 reprezintă aniversarea de 20 de ani a carierei tale și vrem să te felicităm pentru asta. Uitându-te înapoi, care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o? Ce sfat ai avea pentru un DJ tânăr, la început de carieră?

Andrey Pushkarev: Mulțumesc, Vlad. După toți acești ani, pot să spun că cea mai mare provocare a fost să merg mai departe pentru că au fost momente în viața mea în care luam în considerare să renunț la a fi DJ. În ceea ce privește sfaturile, nu sunt genul paternal, dar în ultimii ani mi-am pus întrebarea: ce aș face dacă ar trebui să iau totul de la capăt și aș fi la începutul carierei? Și, ca să fiu sincer, încă nu am un răspuns clar la asta dar cred că dacă chiar îți place ce faci, viața te va ghida. Doar nu renunța niciodată și rămâi fidel principiilor tale și oamenilor din jur.

VD: Sărbătorești această realizare extraordinară prin turneul tău Northern Lights prin care o să ajungi în locuri interesante precum Zurich, Philadelphia, Lyon, Roma și altele. Având în vedere colecția ta impresionantă de viniluri, cu siguranță ești pregătit pentru un astfel de turneu. Care au fost cele mai importante momente până acum? Cum îți place viața de turneu?

Andrey Pushkarev: Toate gig-urile de până acum au fost minunate. Răspunsul publicului a fost cald și pozitiv. Chiar apreciez oamenii care se alătură evenimentelor și pe promoteri care susțin proiectul. Sunt recunoscător față de toți implicați în acest turneu și abia aștept să trec Oceanul Atlantic ca să îmi văd prietenii din America de Sud și Nord.

VD: Pe 21 Octombrie o să pui muzică la Casa Presei în București iar în Decembrie o să te duci la Cluj la Club Midi. Ai vizitat România de multe ori până acum, făcând chiar și un set all night long la Studio Martin în 2014. Cum a fost acea experiență? Care crezi că sunt elementele care au creat această conexiune puternică pe care o ai cu publicul român?

Andrey Pushkarev: Poate în altă viață am fost român. De când am pus prima oară muzică în România am fost impresionat de energia de pe ringul de dans. Reacția publicului la muzica mea a fost mereu primitoare. Cred că avem aceeași viziune despre cum te poți bucura de ringul de dans.

VD: Deși ți-ai început cariera de DJ în 1996, primul tău EP a apărut abia în 2013. Un an mai târziu, Three Roads a ieșit la Circus Company și de atunci, te-ai concentrat pe partea de DJ din nou. Când vom asculta un nou release Pushkarev? Plănuiești să produci mai mult după ce se termină turneul?

Andrey Pushkarev: Da, plănuiesc mai mult timp petrecut în studio și înființarea unui label.

VD: Ai spus că un val uriaș a venit în România, în ceea ce privește scena techno. Care crezi că au fost condițiile pentru ca această evoluție să aibă loc în țara noastră? Poți să numești niște artiști români pe care îi urmărești?

AP: Cred că publicul, sunetul unic și legile mai puțin restrictive în ceea ce privește licențele (care permit petreceri mai lungi în club) au avut un impact în creșterea scenei. Publicul și promoterii români își susțin artiștii: invită și artiști internaționali dar când un DJ român pune muzică poți să fii sigur că o parte importantă din public include prieteni sau iubitori ai muzicii din România, indiferent dacă vorbim de gig-uri în țară sau în străinătate.

De asemenea, românii apreciază și își protejează scena – este un sentiment de modestie în felul în care muzica și artiștii sunt promovați. A fost, în primul rând, o consolidare culturii underground și de clubbing și apoi a urmat o recunoaștere internațională organică. În ceea ce privește artiștii de care mă simt apropiat, în minte îmi vin Jay Bliss, Teluric și Audiotheque.

img_0346VD: Ai spus că scena underground era mai puternică și că oamenii erau mai pasionați în anii 90. De ce crezi asta? Care sunt diferențele esențiale în 2016?

Andrey Pushkarev: Nu era mai pasionată decât în zilele noastre dar la acel timp a fost un fenomen revoluționar – în toate domeniile. Astăzi este continuarea acelui moment, este doar diferit. Este o perioadă bună să fii un artist electronic pentru că a devenit o profesie full-time și artiștii au mai multe posibilități de a se exprima. Cu toate acestea, competiția a crescut față de trecut.

VD: Feeder.ro este agenția de știri a națiunii alternative de 12 ani. Recent, au apărut tot mai multe organizații media care se concentrează pe scena techno și house. Cum crezi că a influențat asta muzica underground? Aveți site-uri similare în Rusia?

Andrey Pushkarev: Oamenii mereu au nevoie de surse bune pentru informații și jurnalismul independent are o valoare importantă pentru cultura muzicală. În Rusia, avem câteva platforme dar cred că o revistă care ar putea reprezenta scena muzicală din Rusia la nivel internațional încă lipsește. S-ar putea face mai multe.

A fost o plăcere!

img_0488Words by Vlad Dumitrescu
Photos Andrey Pushkarev

feeder insider w/ Andrey Pushkarev

insider-signature

1 thought on “feeder insider w/ Andrey Pushkarev [ro]”

  1. Pingback: FOTO & VIDEO: 3 Smoked Olives Island Festival • Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)