BTLT: August și Septembrie la Teatrul de vară Capitol

În 2008 și 2009 Save or Cancel și-a propus să reintroducă Teatrul de vară Capitol în circuitul public. O serie de evenimente a îmbinat trecutul cu noul propus de artiști contemporani. Activitățile au cuprins domenii ca fotografia, design-ul, muzica, dansul sau grafitti. În 2016, Teatrul de vară Capitol a fost din nou reactivat pentru a atrage atenția asupra potențialului cultural al unor astfel de spații.

Între 11 August și 17 Septembrie 2016, Save or Cancel a condus o campanie de conștientizare și sensibilizare a patrimoniului național pentru candidatura Bucureștiului la statutul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, prin care se dorește revitalizarea Teatrului de Vară Capitol sub forma unui hub cultural independent.

Pisică Pătrată la Teatrul de vară Capitol

Evenimentele au avut loc în fața Teatrului de vară Capitol și totul a început pe 11 August cu vizita lui Pisică Pătrată care a reinterpretat desenul de pe intrarea teatrului din 2009. Folosind atât pensule cât și spray-uri, desenul de pe ușa teatrului a căpătat o imagine nouă și fresh, demonstrând că prin astfel de acțiuni spațiile invizibile pot deveni din nou vizibile.

Making of

 

Audio performance EartoBucharest

Pe 19 August am fost captați de sunetul și live-stream-ul celor de la Ear to Bucharest, un proiect inițiat de Mara Mărăcinescu și Denis Bolborea care propune o hartă sonoră virtuală a ambientului bucureștean printr-o serie de performance-uri și instalații. Una dintre componentele principale ale performance-ului de la Teatrul de vară Capitol a fost un live stream din Parcul Cișmigiu mixat cu sunetele produse de participanții la eveniment și background-ul orașului, peste care Mara a interferat poveștile locuitorilor din zonă în timp ce Denis compunea un beat din vocea lui trecută printr-un Kaoss pad.

Live video w/ eartoBucharest

 

#FLUID & Aural Eye

Weekendul a continuat pe 20 August cu #FLUID și Aural Eye. Această colaborare a avut ca scop reactivarea memoriei colective printr-un itinerariu muzical despre istoria locației Teatrului de vară Capitol. Microfonul și conceptul de story-telling au fost uneltele de care s-au folosit cei de la #FLUID iar rezultatul a fost un queer act memorabil compus din 8 melodii, printre care și un cover după Grace Jones, care au fost separate între ele de 8 capitole despre Teatrul de vară Capitol povestite de Paul Dunca.

Live video w/ #Fluid

 

Ada Kaleh, Oana, VJ VLC

Pe 27 August seria de evenimente a mers mai departe alături de Ada Kaleh, Oana și VJ VLC. Oana a început la ora 18:00 cu un audio performance iar la 20:00, Ada Kaleh și-a făcut apariția pentru a construi cu atenție un soundscape potrivit teatrului, plin de linii de bass calde și sunete inspirate din natură, VJ VLC hipnotizând publicul prin live-visuals în care și-a făcut apariția și ursul feeder alături de alte personaje interesante.

Live video w/ Ada Kaleh and VJ VLC

#UnNouCapitol

Pe 3 Septembrie, câștigătorii open call-ului, #UnNouCapitol au folosit folii de supraviețuire pentru a reinterpreta fațada Teatrului de vară Capitol, un material care pune în discuție metodele autohtone dezechilibrate ale revitalizării spațiului urban. Este o interogare asupra tipurilor de spiritualitate la care conștiința colectivă poate sau nu să reacționeze.

Video making of #UnNouCapitol

 

Citit În

Citit În este un laborator artistic interdisciplinar dedicat studiului poeticii senzoriale. Încă dinainte de propria existență (post- avangardistă, imersivă) conceptele de performance Citit În au funcționat în cheie post-contemporană (PoCo, teatru interior). În foyerul Teatrului Mic, laboratorul artistic interdisciplinar Citit În a pus în scenă un spectacol de teatru interior pentru 35 de spectatori.

 

Fața ascunsă remix

După 6 weekenduri consecutive, seria de evenimente s-a încheiat cu performance-ul Fața ascunsă remix, o explorare audio-vizuală a depresiei, așa cum se vede și se ascunde ea în București, în 2016.

Live video w/ Fața ascunsă remix

Video: Cinema / Teatrul de vară Capitol

 

Vizitatorii au beneficiat de o diversitate de activități pe strada Constantin Mille în timpul evenimentelor datorită partenerilor proiectului:

În sala Eugene Popesco a Palatului Universul, în care am putut găsi și produse de la laboratorul de design românesc Dizainăr, la etajul 5, a avut loc o nouă ediție a feeder insider pop-up gallery, cu lucrări de Pisică Pătrată, Irlo, Saddo și Kitră.

În foyerul Teatrului Mic și la Palatul Universul, posterele realizate de Save or Cancel împreună cu atelierul de serigrafie de pe lângă Librăria Jumătatea plină au putut fi reinterpretate de public și artiști. FROG și Căminul de Bătrâni Sfinții Voievozi au răsfățat papilele gustative ale vizitatorilor în foyerul Teatrului Mic.

La ArCub a avut loc expoziția-concluzie a evenimentelor din această vară, unde au fost expuse posterele de la Atelierul de serigrafie de pe lângă Librăria Jumătatea Plină, reinterpretate de artiști și public, alături de bookletul Teatrul de vară Capitol 2016.

 

Chiar dacă București nu a fost aleasă Capitală Europeană a Culturii, proiectul Teatrul de vară Capitol nu se oprește aici. Așteptăm în comentarii concluziile voastre legate de aceste evenimente și eventuale sugestii pentru viitor.

„Proiect cultural produs în cadrul candidaturii București 2021_Orașul In-Vizibil”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.