10 artiști must-see de la Bucharest Jazz Festival #5

  • by
10 artiști must see la Bucharest Jazz Festival

Luni, 19 Septembrie, începe a-5-a ediție a Bucharest Jazz Festival și va urma o săptămână plină de jazz contemporan american, soul modern și world music fusion. În cele 5 seri de concerte live din piața George Enescu, vor urca pe scenă o diversitate impresionantă de artiști iar noi am selectat 10 dintre ei pe care nu trebuie să îi ratați.

10 artiști must-see de la Bucharest Jazz Festival

Sárosi Péter Azara & Tasi Nóra

Sárosi Péter Azara & Tasi Nóra este o colaborare inițiată în urmă cu trei ani. Muzica formației reprezintă lumea modernă a jazzului, într-o gamă largă de stiluri bazate pe improvizație. Repertoriul lor conține prelucrări de standarduri de jazz și compoziții originale ce combină elemente de jazz tradițional cu fusion, blues, soul și funk. Virtuozitatea pianistului și saxofonistului, energia impresionantă a secției ritmice și sensibilitatea interpretativă a solistei vocale este o combinație rafinată, prin care muzica lor respiră în cea mai mare unitate.

10 artiști must-see de la Bucharest Jazz Festival

Elena Mîndru

Elena Mîndru face parte din generația de tineri muzicieni de jazz. De origine română, rezidează în Finlanda, actualmente doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki. De-a lungul carierei, a primit numeroase premii la competiții și festivaluri de jazz din Europa, cea mai importantă experiență având loc în iulie 2012, în Elveția, când a fost premiată și apreciată de către juriul prezidat de Quincy Jones la Montreux Jazz Voice Competition (Premiul al II-lea și Premiul Publicului).

10 artiști must-see de la Bucharest Jazz Festival

Bega Blues Band

Bega Blue Band este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela Kamocsa „Kamo” și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov-Kronstadt.

10 artiști must-see de la Bucharest Jazz Festival

Dan Ionescu Quartet

Dan Ionescu a avut o carieră muzicală remarcabilă în calitate de chitarist, compozitor și band leader, de peste trei decenii în Europa și Canada. Educația muzicală timpurie include studii de pian clasic, urmat de chitară la vârsta de 15 ani.

David Restivo este unul dintre cei mai respectați și solicitați artiști de jazz din Canada. Compozitor și pianist recunoscut, descris drept „…pur și simplu unul dintre cei mai excepționali pianiști de jazz ai generației sale, pe care i-a produs Canada…” (Roger Levesque, Edmonton Journal), s-a remarcat prin colaborările cu Rob McConnell și Boss Brass, cu Mike Murley Quintet, compozitorul Mark Jordan și percuționistul Memo Acevedo.

Cu o carieră de peste 30 de ani, Jim Vivian este un nume important pe scena muzicii jazz din Canada, colaborând, la rândul său, cu artiști de jazz renumiți din țara sa.

10 artiști must-see Bucharest Jazz Festival

Decebal Bădilă

Cariera lui Decebal Baădilă, atât ca muzician de studio, cât și ca performer live, a însumat un număr mare de participări la înregistrări, concerte, emisiuni TV și festivaluri de jazz, majoritatea în România, dar și în Europa, Asia și America Latină. Discografia proprie cuprinde până în prezent două albume de autor: „Nothing But Bass” (1995) și „Archibald’s Dance” (2001), CD de bass solo.

10 artiști must-see Bucharest Jazz Festival

Petrică Andrei

Petrică Andrei a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, secția „Compoziție Jazz și Muzică Ușoară”, sub îndrumarea profesorului Anton Șuteu, cariera sa în jazz fiind puternic influențată de Marius Popp. A debutat la 18 ani în trio cu bassistul Cătălin Rotaru şi bateristul Dan Teodorescu, la Festivalul de Jazz „Sibiu ’93”, unde a obținut primul său premiu. În luna noiembrie a aceluiași an, i s-a acordat Premiul al III-lea la Concursul pentru pianiști de jazz de la Vilnius, Lituania.

10 artiști must-see Bucharest Jazz Festival

Vlad Popescu

Experiența interpretativă a bateristului Vlad Popescu s-a conturat încă din 1992, când a început colaborarea cu Big Band-ul Radio, neîntreruptă până în 2011. A fost solicitat în mai multe rânduri, pentru contribuții live, de profesorul și dirijorul american Tom Smith. Actualmente, este coordonatorul proiectului Stagiunea de Jazz derulat în parteneriat cu Teatrul ACT și având ca producător Societatea Română de Radiodifuziune. Din 2003 până în prezent activează ca Asist. Dr. în cadrul Universității Naționale de Muzică București, departamentul de jazz/ muzică ușoară.

10 artiști must-see Bucharest Jazz Festival

 Theodosii Spassov

Theodosii Spassov a început să studieze cavalul, unul dintre cele mai vechi instrumente din Europa, bogat în ton și în posibilitățile tehnice, la școala de muzică Kotel și la Academia de Muzică și Dans din Plovdiv, Bulgaria. A dezvoltat un stil unic de a cânta la instrument combinând folclorul tradițional cu jazz, fusion și muzică clasică.

10 artiști must-see la Bucharest Jazz festival

Mino Cinelu

Considerat unul dintre percuționiștii cei mai mari și creativi din lume, Mino Cinelu a studiat pentru prima dată chitara în copilărie, descoperind ulterior tobele și percuția și devenind un muzician profesionist la doar 16 ani. Călătorind între Londra, New York, Paris, Martinica și alte orașe din lume, a colaborat cu nume sonore din diverse genuri muzicale – Miles Davis, Kate Bush, Sting, Weather Report, Herbie Hancock, Lou Reed, Vicente Amigo, Stevie Wonder, Peter Gabriel.

10 artiști must-see de la Bucharest Jazz Festival

Trilok Gurtu

Trilok Gurtu, un percuționist virtuoz de clasă mondială, a colaborat, în lunga sa carieră, cu nume sonore de pe scena jazz-ului, începând cu John McLaughlin, în al cărui trio s-a remarcat drept solist timp de 4 ani, continuând cu Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, pe care i-a cucerit cu extraordinarul său simț al ritmului.

Words Vlad Dumitrescu & Bucharest Jazz Festival

lists-signature-1

Leave a reply (we review all comments)